featured

Pasaport Ücretleri 2020 Ne Kadar? Pasaport Nasıl Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yurt dışına çıkmak isteyen kişilerin sahip olmaları gereken en temel belge olan pasaport çıkarmak için sorgulanması gereken ilk bilgi pasaport ücretleri 2020 şeklinde olmalıdır. Çünkü ülke dışına çıkma amacına ve alınmak istenen dönemlere göre pasaport ücretleri de değişmektedir. İşte, adım adım pasaport alma süreci ve pasaport nasıl alınır sorusunun cevabı!

Pasaport Ücretleri 2020 Ne Kadar? Pasaport Nasıl Alınır?

Türkiye turistik açıdan oldukça zengin bir ülkedir. Her sene milyonlarca turiste ev sahipliği yapmaktadır. Buna paralel olarak Türkiye vatandaşları da başka ülkelere gidebilmektedirler. Pasaport, ülke dışına çıkmanın ilk aşamasıdır. İş, gezi, ihtiyaç ve bunlara benzer sebeplerden dolayı yurtdışına gidilmektedir. Türkiye’de pasaport almak için çeşitli kurumlara başvuru yapmak gereklidir. Ayrıca süreye bağlı olarak pasaportlardan farklı miktarlarda harç ücretleri alınmaktadır.

1 – Pasaport Nedir? Pasaport Nasıl Alınır?

YouTube video

Pasaportun sözlük anlamı: Yabancı yani yurtdışındaki ülkelere gitmek isteyen vatandaşlara belli kriterler karşılığında verilen, gidilen ülkede de kimlik kontrollerinde denetlenen belge şeklindedir. Eğitim, sağlık, eğlence, gezi ve buna benzer birçok sebepten dolayı yurt dışına çıkmak isteyen herkes pasaport almak zorundadır. Pasaportların kullanımına göre türleri vardır.

Bunlar:

Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil Pasaport)Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)Hizmet Damgalı Pasaport (Gri Pasaport)Diplomatik pasaport (Siyah Pasaport)Geçici Pasaport (Pembe Pasaport)Yabancılara Özel Pasaport

Yukarıda belirtilen pasaportlardan bazıları özel durumlarda alınmaktadır. Örneğin diplomatik pasaport Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile alınmaktadır. Buna benzer olarak Yabancılara Özel Pasaport ise Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından alınmaktadır.  

Pasaport ücretleri 2020 konusuna gelmeden önce Nüfus Müdürlüğü’nden nasıl pasaport alınır , konusuna değinmek gerekir. Pasaport başvurusu için ilk olarak ALO 199 numarasından randevu almak gerekmektedir. Bunun dışında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sayfasından başvuru yapılabilir. Sonrasında ise istenilen pasaport türüne göre İl ve İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü veya İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü’ne müracaat etmek yeterlidir.  

Her pasaportta farklı ya da ortak istenilen belgeler bulunmaktadır. Tercih edilen pasaport türüne göre pasaport için gerekli evraklar farklılık gösterebilir. Bu belgeler hakkında bilgi edinmek için devletin resmi sitelerine göz atılmalıdır.

Örneğin en sık kullanılan bordo pasaportlarda:

Kimlik Belgesi: Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya Geçici Kimlik BelgesiPasaport Harç Makbuzu ve pasaport cüzdan bedeli makbuzu2 adet biyometrik fotoğrafHarçsız pasaport alacaklar için Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)Ergen olmayan kişiler için ya da kısıtlı kişiler için muvafakat belgesi,Daha önceden pasaportu olanların eski pasaportu istenmektedir.

2 – 2020 Pasaport Harç Ücretleri Ne Kadar Oldu? Pasaport Harç Ödeme İşlemi Nereye Yapılır?

2020 yılından itibaren ödenmesi gereken pasaport harç ücreti resmi gazetede yayınlanmış ve  alınmak istenen süreye uygun olarak ücretlendirmeler yapılmaktadır. Pasaport ücretleri 2020 yılında %23 oranında arttırılmıştı. Güncel harç fiyatları ise aşağıdaki gibidir:

6 aylık pasaportlarda 208,30 TL harç bedeli, buna ek olarak 160 TL pasaport defter bedeli alınmaktadır. Yani toplam 368,30 TL harç parası alınmaktadır.12 aylık pasaportlarda 304,40 TL harç bedeli, buna ek olarak 160 TL pasaport defter bedeli alınmaktadır. Yani toplam 464,40 TL harç parası alınmaktadır.24 aylık pasaportlarda 497,00 TL harç bedeli, buna ek olarak 160 TL pasaport defter bedeli alınmaktadır. Yani toplam 657 TL harç parası alınmaktadır.36 aylık pasaportlarda 705,90 TL harç bedeli, buna ek olarak 160 TL pasaport defter bedeli alınmaktadır. Yani toplam 865,90 TL harç parası alınmaktadır.48 ay ve üzeri pasaportlarda 994,80 TL harç bedeli, buna ek olarak 160 TL pasaport defter bedeli alınmaktadır. Yani toplam 1154,80 TL harç parası alınmaktadır.  

3 – Öğrenci Pasaport Ücreti 2020

Pasaport Ücretleri 2020 arasında olan öğrenci pasaportlarının fiyatı en merak edilen konulardan biridir. 2019 yılında 133 TL olan öğrenci pasaportu 2020 yılında 160 TL’dir.

4 – Bebek Pasaport Ücretleri 2020

Bebek pasaport ücretleri, bebekleri ile yurtdışına çıkan kişilerin ödemek zorunda olduğu bir bedeldir. 2020 yılında bebek pasaport ücretleri şu şekildedir:

6 aylık pasaport 468,30 TL,12 aylık pasaport 464,40 TL,24 aylık pasaport, 657 TL,36 aylık pasaport 865,90 TL,24 ay ve daha uzun süreli bebek pasaport ücreti 1,154,80 TL.

Çocuğu öğrenci olan vatandaşlar, öğrenci pasaportu alarak ek harç ücreti ödeme yükümlülüğünden kurtulabilir.

5 – Yeşil Pasaport Ücretleri 2020

Yeşil pasaport birçok ülkeye vizesiz geçiş imkanı sağlamaktadır. Yeşil pasaport sahipleri pasaportlardan alınan harç ücretlerinden muaf tutulmaktadır. Bu pasaport türü kamu görevlilerinin belli kısmına verilmektedir. Yeşil pasaport için gerekli kriterler karşılanıyorsa şu evraklar ile alınabilir:

Nüfus cüzdanı, daha önceden kullanılan pasaportlar (varsa),2 tane Biometrik fotoğraf,Mufavakatname ve son olarak ise defter bedeli dekontu.  2020 yılında yeşil pasaport ücreti 163 TL olarak belirlenmiştir.  

2020 yılında yurtdışı pasaport ücreti belli bir miktar zamlanmıştır. Sahip olunan pasaportlara göre de pasaport ücretleri 2020 değişiklik göstermektedir. Vatandaşlar yurtdışına bu pasaportlar aracılığı ile çıkabilir. Yabancı ülkelerde en çok ihtiyaç duyulan resmî belgelerin başında pasaportlar gelmektedir. Çünkü pasaportlar bu ülkelerde bir nevi kimlik belgesi yerine geçmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!