featured

Pepeçura Nedir? Dışı Sert İçi Yumuşak Pepeçura Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pepeçura nedir sorusu yemek ve tatlı merakının üst seviyelere çıktığı pandemi döneminde en çok araştırılan ve sorulan tariflerden biri oldu. Üzümle hazırlanan bu lezzetli tatlının dış kısmı sert olurken içi yumuşacık olmaktadır. Peki, bu lezzetli tatlı nasıl yapılır? Hangi yöreye aittir ve tarihçesi nedir?

Doğu Karadeniz mutfağının lezzetli tatlısı olan Pepeçura, İsabella üzümleri ile yapılmaktadır. Yenildiğinde dış katmanı sert fakat içi yumuşak gelmektedir. Fakat bu tatlıyı tadan kişiler tadından önce tatlının kokusuna ve rengine aşık olurlar. Daha sonra kaliteli ve usulüne uygun hazırlanan bu tatlıyı afiyetle yerler.

Bu tatlının ismini ilk kez duyanlar Pepeçura nedir diye merak etmektedir. Biz de bu merakınızı gidermeniz ve evinizde deneyebilmeniz için sizlere tarifini vereceğiz. Karadeniz’in enfes üzümleri ile tatlandıran ve muhallebi türünde bir tatlı olan bu lezzete aşık olacaksınız. Mayhoş bir tada ve büyüleyici bir kokuya sahip bu tatlı hafif oluşu ile de çokça tercih edilmektedir.

Pepeçura Nedir?

Doğu Karadeniz mutfağına özgün bir tatlıdır ve muhallebi kategorisinde değerlendirilir. Karadeniz3de yetişen ve Isabella üzümü olarak bilinen kokulu üzümlerle yapılır. Renginin mor olmasından dolayı mor üzüm tatlısı olarak da isim yapmıştır. Rizelilerin sütlacı olarak yerel halk tarafından söylendiği de olur.

Tatlının yapımında kullanılan üzümler Ağustos ayının ikinci haftasında toplanan olgunlaşmış üzümlerdir. Tatlıya karşı konulamaz bir koku verirler. Siz de bu tatlıyı denemek istiyorsanız tarifimizi deneyebilirsiniz.

Pepeçura Tarifi Rize

YouTube video
1 kilogram Isabella üzümü6 su bardağı su2 su bardağı toz şekerYarım çay bardağı nişastaYarım çay bardağı mısır unu

Pepeçura Nedir? Pepeçura Hazırlanışı

Lezzetli isabelle üzümlerini yıkadıktan sonra 6 su bardağı su ve şekerle beraber bir tencereye atın. Üzümler yumuşayana kadar ve şeker eriyip kaybolana kadar malzemeleri kaynatın. Kaynama sırasında ara ara suyu karıştırın.

Kaynayan su içerisindeki üzüm eridikten sonra tencereyi ocak üzerinden alın. Bir büyük kaseye süzgeç yerleştirin ve kaynattığınız şerbetli üzümü süzgeçten geçirerek süzün. Süzgeç yüzeyinde üzüm parçaları kalacaktır bu parçaları kaşık yardımı ile iyice ezin. Bu sayede üzümün tüm suyunu çıkartmış olacaksınız.

Kase içine aldığınız üzüm suyundan 2 bardak alın ve ayrı bir tencere içerisine koyun. Bir çırpma teli alın ve üzüm suyunun içerisine mısır ununun ve nişastayı çırparak karıştırın. Daha sonra kalan üzüm suyunu azar azar karışım içerinse ekleyin ve çırpmaya devam edin. Çırparak pişireceğiniz karışım kıvam alana kadar pişirme işlemine devam edin.

YouTube video

Çırparak pişirdiğiniz karışım bir kıvam alacaktır. Bu aşamadan sonra pepçuranızı ayrı kaselere eşit miktarda doldurun. Daha sonra kaselerin içindeki tatlının ılıması için dışarıda bekletin. Ilıyan kaseleri soğuması için buzdolabına alın. Servise hazır olan mor üzüm tatlısının üzerini zevkinize göre süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Pepeçura Nereye Ait?

Pepeçura nedir sorusunu merak edenler pepeçura tarihçesi ve pepçura tatlısı hangi yöreye ait konularını da araştırıyor. Laz üzümü olarak da bilinen isabella üzümleri ile yapılan bu tatlı Doğu Karadeniz bölgesine aittir. Rizelilerin sütlacı olarak da bilinir. Geçmiş yıllardan beri bayram sofralarının, ramazan sofralarının vazgeçilemez tatlılarından biri olmuştur.

YouTube video

İsabella üzümü veya laz üzümü olarak bilinen üzümler kokulu siyah üzüm olarak Karadeniz bölgesinde yetişir. Kara üzüm ile yapılan, bir Karadeniz tatlısı olan pepeçi hakkında Türkiye’de birçok bilgi vardır. Sizler de bu bilgiler ışığında orijinal pepeçura tatlısını yapabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!