featured

Pika Sendromu Nedir | Pika Sendromu Neden Olur? Pika Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pika sendromu nedir? Bir hastalık olduğu açıkça belirtilen pika sendromu çocukluk döneminden yetişkinlik dönemine dek devam edebilen rahatsızlıklardan biridir. Zararsız sanılan bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde bireylerin sağlığını olumsuz yönde etkilemekte ve yaşam kalitesinin düşmesine sebebiyet verebilmektedir. Peki pika sendromu nasıl anlaşılır? Pika sendromu özellikleri nelerdir?

Pika Sendromu Nedir? Pika Sendromu Psikoloji Sebebiyle mi Ortaya Çıkar?

Pika sendromu nedir? Pika sendromu kısaca en az 1 ay ve daha fazla süresince hiçbir besin değeri olmayan maddelerin yenilmesi alışkanlığı şeklinde tanımlanabilir. Pika sendromu sabun ve toprak yiyen vakalarla karşımıza çıksa da tıpta kağıt, saç, boya, kül, kil gibi maddeleri tüketen vakalara da rastlanmıştır. Yazımızda sizin için pika sendromuna dair tüm bilgileri bir araya getirdik.

1- Pika Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Pika sendromu için gidilecek hastane birimi kişinin yaşına göre değişiklik gösterebilir. Çocuklar için Pediatri yetişkinler için Dahiliye polikliniğine başvurulması önerilmektedir.

2- Pika Sendromu Nasıl Anlaşılır?

Pika sendromu en az 1 ay süresince devam ettiği için, belirli bir yaş sınırına ulaşmış kişiler bu hastalığın farkına kolayca varabilir. Pika sendromunda besin dışı maddelere, aşerme gibi istemsiz bir şekilde yoğun olarak yeme isteği duyulmaktadır. Hamilelik gibi dönemlerde hormonlar ve merak duygusu bu maddelere ilgi duyulmasına neden olabilir.

Ancak hamilelik dönemi ağırlıklı olarak geçici bir durumdur. Bu nedenle çoğu zaman hamilelikte tedaviye ihtiyaç duyulmamaktadır. Çocuklarda ya da psikolojik açıdan sağlık sorunu bulunan yaşlılarda ise belirtiler üzerinden pika sendromu kolayca anlaşılabilecektir.

3- Pika Sendromu Belirtileri Nelerdir? Pika Sendromunun Özellikleri Nelerdir?

Pika sendromu nedir? Bu hastalık ağırlıklı olarak fiziksel belirtiler ile kendini göstermektedir. Pika sendromu belirtileri şu şekilde sıralanabilecektir;

Gün boyu devam eden karın ağrısı,Bulantı- kusma,Mide ve bağırsak problemleri ( Kabızlık, ülser, ishal, bağırsak tıkanmaları, yırtılmaları)Dışkıda kan ya da siyah dışkılama,Kurşun içerikli boyaların tüketilmesi halinde zehirlenmeler,Yenilen maddeye bağlı olarak enfeksiyonlar şeklindedir.

4- Pika Sendromu Nedenleri Nelerdir? Pika Sendromu Psikoloji ile Alakalı Olabilir mi?

Pika sendromu nedir? Pika sendromunun nedenleri hakkında kesin ve net bir bilgi verilmesi doğru olmayacaktır. Nedenler yapılan muayene, tahlil ve kan testleri sonucunda netlik kazanabilmektedir. Ancak pika sendromu çoğunlukla şu sebeplerden ötürü ortaya çıkmaktadır;

Yetersiz beslenme,Çinko eksikliği,Demir eksikliği anemisi,Kalsiyum eksikliği,Yeme bozuklukları

Bu hastalık yukarıda belirtilenler dışında psikolojik sebepler dolayısı ile de ortaya çıkabilmektedir. Pika sendromu psikoloji sebebiyle yaşanan sorunlar sonrasında görülebilir. Örneğin şizofreni ve bu hastalığın tüm türlerinde pika sendromu yaşayan vakalar ile sıkça karşılaşılmaktadır.

5- Pika Sendromu Kaç Yaşında Başlar? Çocuklarda Pika Sendromu Nedir?

Pika sendromu nedir? Pika sendromu kaç yaşında başlar? Pika sendromunu belirli bir yaş aralığı ile sınırlandırmak doğru olmayacaktır. Ancak bu hastalığın 1-4 yaş aralığında sıkça görüldüğü ve bu dönemde tehlike arz ettiğini söyleyebilmek mümkündür. Ancak bu hastalığın tam anlamıyla tanısının konulabilmesi için çocukların en az 2 yaş ve üzerinde olması gerekecektir.

Özellikle 6 ay ile 2 yıl aralığındaki dönem çocuklarda merak duygusunun tavan yaptığı ve her şeyi ağzına götürdüğü oral dönemidir. Tam tanı ancak bu yaş aralığının geçişi ile mümkün olabilecektir. Pika sendromu nedir?

Çocuklarda pika sendromunu tespit etmek için hareketinin incelenmesi, ileri seviyelerde ise dışkısının kontrol edilmesi yeterli olabilir. Çocuklarda pika sendromunun en belirgin özelliği ise karın ağrısıdır. Çocuk gün boyu hiç azalma göstermeyen sancılı bir karın ağrısının bulunduğunu sözel olarak ifade edebilir.

6- Yetişkinlerde Pika Sendromu | Yetişkinlerde Pika Sendromu Tedavisi Daha mı Zor?

Yetişkinlerde pika sendromu genellikle vücutta bazı elementlerin eksikliği sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu eksikliği yerine koyamayan vücut, besin dışı maddelere yönelim gösterebiliyor. Ancak bu besinleri tüketmek bu elementlerin eksikliğini ortadan kaldırmadığı gibi, önemli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yetişkinlerde pika sendromu tedavisi zor değildir. Altta yatan nedenin belirlenmesi sonrasında doktorlar kolayca bir tedavi süreci oluşturabileceklerdir.

7- Pika Sendromu Tedavisi Nasıldır?

Pika sendromu tedavisi için öncelikli olarak bu hastalığa neden olan sorunların teker teker tespit edilmesi gereklidir. Bunun için doktor muayenesinde çoğunlukla hastalarda idrar tahlili, kan tahlili gibi rutin testler talep edilmektedir. İlerlemiş pika sendromunda ise mide ve bağırsakların detaylı bir şekilde incelenmesi gerekebilir. Pika sendromu nedir?

Alınan sonuçlar doğrultusunda mineral ve diğer eksikleri yerine koymak sorunun ortadan kaldırılmasını sağlayabilecektir. Bunun için genellikle pika sendromu ilaç tedavisi ile çözümlenebilmektedir.

Ayrıca bu rahatsızlığı yaşayan bireylerin sağlıklı beslenme rutini oluşturması da, hastalığın tekrarlanması olasılığını engelleyebilecektir.  İlaç tedavisi ve sağlıklı beslenme süreci hastalığın ortadan kaldırılması konusunda yeterli olmuyorsa, davranışların değiştirilmesi süreci için hastanın psikolojik tedavi alması gerekebilir.

8- Pika Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur? Pika Sendromunun Zararları Nelerdir?

Pika sendromu nedir? Pika sendromu tedavi edilmezse oldukça kötü sonuçlar doğurabilmekte ve kişilere ciddi sağlık sorunları ile geri dönebilmektedir. Bu hastalık tedavi edilmediği takdirde kişilerde ağız kokusu oluşumu, dişte çürükler, dehidratasyon ve kilo kaybı gibi durumlar görülebilir. Pika sendromunun zararları daha ciddi boyutlara da ulaşabilir.

Pika sendromu tedavisi uzun yıllar yapılmadığı takdirde bu hastalık sindirim sistemi bozuklukları, mide ülseri, bağırsakların yırtılması, bağırsak düğümlenmesi ve GİS sistemi üzerinde kitle oluşumuna kadar sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle hastalığın varlığı hakkında şüphe edilen kişilerin iyi gözlemlenmesi ve hastalığın var olduğunun tespit edilmesi halinde en kısa sürede doktor muayenesine gidilmesi önerilmektedir.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!