featured

Pirinç Suyunun Saça Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her saç kendine özgüdür ve kendi bünyesi içinde farklı bakım gerektirir. Saç bakımı için farklı bakım rutinleri kullanılırken, pirinç suyu saç bakımı bu rutinlerinin içinde bulunmaktadır.

Pirinç Suyunun Saça Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Pirinç suyu, düzenli olarak kullanıldığında, saça oldukça fayda sağlamaktadır. Özellikle kepeklenmeyi gidermesi, saç tellerinin güçlendirilmesi, saçın uzaması ve canlılık kazandırılması için, pirinç suyu kullanımı yapılmaktadır.Pirinç suyu içinde B ve C vitaminleri yanında farklı eser elementler de bulunmaktadır. Pirinç içinde; potasyum, magnezyum, manganez, çinko, selenyum, iyot ve bol miktarda lif bulunmaktadır.

Pirinç içinde bulunan bu maddeler saç foliküllerini beslediği ve hasarlı hücreleri onardığı için, saçlar için en önemli bakım ürünlerinden biri olmaktadır. Antioksidan özelliğinin yanında, kafa derisinde olabilecek toksinleri de yok etmeye yarayan pirinç, erken alopesi yani halk arasında saç kıran ya da kılkıran hastalığı ve saçların grileşmesini de önlemektedir.

Islatılmış Pirinç Suyuyla Saç Kürü

Islatılmış pirinç suyu kürü evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bir kürdür. 1 çay bardağı pirinç iyice durulandıktan sonra 2-3 bardak su eklendikten sonra ortalama 30 dakika bekletilir. Pirinç suyu, bekleme süresinin sonunda suyu bir kavanoza süzülür. 

Süzülen pirinç suyu, sprey kutusuna konulduktan sonra saçlar yıkanır ve sprey şişe yardımıyla yıkandıktan sonra saç diplerine sürülür. En son kalan pirinç suyu, saça dökülerek iyice saça yedirilir ve 30 dakika ile 1 saat arasında bekletilir ve sonrasında durulanır.

Haşlanmış Pirinç Suyuyla Saç Kürü

Haşlanmış pirinç suyu kürü de evinizde rahatlıkla hazırlayarak uygulayabileceğiniz bir saç kürüdür. Yarım su bardağı pirince 1 su bardağı su eklenerek haşlanır. Haşlanan pirincin suyu,cam kavanoza doldurulur. 

Pirinç suyu kolaylık olması amacıyla sprey şişesine doldurularak saçlara sıkılır. Yarım saat bu su saçta bekletilerek sonrasında saçlar yıkanır. Haftada 1 kere uygulandığında, saçlarda parlaklık ve canlılık oluşmaya başlar. Pirinç suyu saç bakımı konusunda özel bir yere sahiptir.

Fermente Pirinç Suyuyla Saç Kürü

Fermente pirinç suyu kürü, saçın pH seviyesini düşürür ve saç yapısına etki ederek saçı besler. 2 çay bardağı pirinç üzerine 2 kat fazla su eklenir ve en az 30 dakika bekletilir.Cam şişe içine süzülen pirinç suyu, oda sıcaklığında 2 gün süreyle, karanlık bir ortamda bekletilir. Fermentasyonun başlamasıyla birlikte, ekşi bir koku oluşmaya başlar. Bu koku başladığında dolu şişe, buzdolabına konur. 

Fermente pirinç suyu saç kremi olarak kullanılabilir. Islak temiz saç üzerine uygulanır ve kafa derisine, hafif masaj yapılır. İşlemin ardından saçların durumuna göre 5-10 dakika saçta bekletilerek saç yıkanır. Eğer istenirse içine lavanta, biberiye gibi uçucu yağ esansları eklenebilir.Eğer bir pirinç suyu şampuanı yapılmak isteniyorsa, pirinç suyu ve un karıştırılır ve 5-10 dakika kadar bekletilir. Şampuan içine ya da tek başına kullanılması için 1:1 oranında kullanılması gereklidir.

Kıvırcık Saçlar için Pirinç Suyu

Kıvırcık saçlar yapısı itibari ile kırılgan ve genelde güçsüzdür. Pirinç içinde bulunan protein, saç derisine nüfuz eder ve saça güç verir. Kıvırcık saçlara uygulama yaparken, 15-30 dakika kadar bekletilmesi ve sonrasında saçın yıkanması önerilir. Pirinç suyu maskesi, kıvırcık saçlara da oldukça iyi gelir.

Pirinç Suyu Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Pirinç suyu maskesi, haricen kullanılır ve herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak özellikle pişirilmiş pirinç küründe dikkatli olmak gerekir. Saça fazla pirinç suyu kullanmak saçı kurutabilir. Bu yüzden genelde saçları ve saç derisi kuru olan kişiler bu suyu dikkatli şekilde kullanmalıdırlar. Pirinç suyu kullanılırken haftada 1-2 defa kullanılması gerekir. Bu sürelerin üzerinde kullanım, saçlara zarar verecektir. Hazırlanan pirinç suyu kürleri, buzdolabında en fazla 1 hafta saklanabilir. Pirinç suyu kullanılmadan önce hızlı şekilde çalkalanmalıdır.

Pirinç suyu cilt konusunda da oldukça iyidir. Fermente edilmiş pirinç saç için oldukça uygun bir bakım yöntemidir. Pirinç suyunu temiz bir saça uygularsanız, pirincin suyu saç uzatır. Pirinç suyunun içeriği saça oldukça iyi gelir çünkü içinde protein vardır. Bir kaba koyduğunuz pirinç suyu nasıl kullanılır diye sorarsanız da, bu suyu sprey şişesine koyup saçlarınıza sıkmanız bu soruya verilebilecek en doğru cevap olacaktır. Pirinç suyu elde etmek oldukça kolaydır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!