featured

Pişik Nedir? Büyüklerde ve Bebeklerde Pişik Neden Olur? Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pişik Nedir? Genellikle her yaşta kişinin karşılaştığı pişik problemi pek çok nedene bağlı olarak meydana geliyor. Koltuk altı, bacak arası ve diğer kapalı bölgelerin terlemeyle birlikte birbirine aşırı derece sürtünmesi sonucu bu problem oluşuyor. Bu durum en çok bebeklerde görüldüğü gibi yetişkinlerde de görülebiliyor. Öyleyse pişik neden olur? Hangi önlemlerin alınması gerekir?

Pişik Neden Olur?

YouTube video
Çoğunlukla sıcak havalarda ortaya çıkan, sık sık görülen pişik neden olabilir? Amonyak dermatiti olarak adlandırılan pişik problemi, candida albicans mantarlarının neden olduğu cilt rahatsızlığı olarak bilinir. Bebeklerde görüldüğü gibi yetişkinlerde de görülen bu cilt problemi, yaz aylarında daha fazla meydana geliyor.

Yanma ve kaşıntı hissi vererek oldukça rahatsız eden bir cilt rahatsızlığı olan pişik, aşırı derecede terlemeye bağlı olarak da gelişim gösterebiliyor. Ayrıca ciltte olan koruyucu yağ tabakası, nem ve idrar sebebiyle ortadan kalkarak vücutta tahriş oluşabiliyor. Bu problem genellikle 9-12 ay arasındaki bebeklerde sıkça rastlanıyor.

1 – Kimyasal Olan Mendiller Pişik Yapıyor

Kimyasal mendiller yardımı ile yapılan temizlikler zaman içerisinde pişiğe sebep olabiliyor. İçerisinde bulundurduğu maddeler sayesinde fazla kullanıldığı vakit derinin tahriş olmasına neden oluyor. Böylece pişik problemi ortaya çıkıyor. Kimyasal mendiller mutlaka aşırı derecede değil, gerektiği vakit kullanılmalıdır.

2 – Sentetik Olan Çamaşırlara Dikkat Edin

Vücutta pişiğin oluşmasını engellemek adına pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Sentetik ve saten gibi kumaşlar vücudu tahriş ederek pişiklere neden olabiliyor.

3 – Dar Kıyafetler Giymek Pişik Olmayı Tetikliyor

Dar tarzda kıyafetlerin tercih edilmesi derinin baskı altında kalmasını sağlayarak pişik problemini ortaya çıkarabiliyor. Mutlaka yaz aylarında dar değil, bol ve rahat kıyafetlerin giyilmesi pişiğin oluşumuna engel oluyor.

4 – Fazla Kilolu Olmak Pişiğe Neden Oluyor

Vücut kitle indeksinin dışına çıkarak aşırı kiloya varan kişilerin belirli bölgelerinde terleme durumu fazladır. Böylece bu bölgeler hava almayarak pişiği tetikleyebiliyor. Koltuk altı, kasık ve derinin fazla nefes alamadığı belirli yerlerde pişik meydana gelmesi mümkün oluyor.

Pişik Kremi

YouTube video

Bebeklerin yaşadığı pişik problemini bitirmek adına pişik kremi her zaman ön plana çıkıyor. Bu krem sayesinde bebeklerin cildi yumuşatılarak tahrişin ortadan kalkması sağlanıyor. Ayrıca nemlenen bebek teni pişiğe müsait olduğundan, uygulanan kremler tenin hava almasına yardımcı oluyor.

Kullanılan pişik kremleri sadece bebekler için değil aynı zamanda büyükler içinde yardımcı oluyor. Vücudun belirli bölgesi nefes almadığı ve buna dayanarak nemlendiği vakit sürtünme artışına bağlı olarak pişik kendisini gösteriyor. Böylece pişik kremleri devreye girerek bu sorunu yumuşatmak adına oldukça destek sağlıyor. Doktorların tavsiye ettiği pek çok pişik kremi çeşitlerini kullanarak bu problemin önüne geçebilmeniz mümkün.

Büyüklerde ve Bebeklerde Pişik Neden Olur?

YouTube video

Pişik problemi büyük veya küçük fark etmeksizin her zaman görülebilen bir vücut rahatsızlığıdır. Öyleyse büyüklerde ve bebeklerde pişik neden olur? Bu oluşumun şartları nelerdir görelim.

Bebeklerde görülen pişiklerin nedenleri şunlardır:

YouTube video

Mantar enfeksiyonu.Yeteri olmayan hijyen.İdrarın sıklığına bağlı olarak gelişen enfeksiyon.Kimyasal ıslak mendiller.Temizlikte kullanılan deterjanlar.Alt bezin yeteri olarak sık değiştirilmemesi.Diş çıkarma dönemi.Antibiyotik tedavi dönemi.Anne sütünden geçen birçok gıda.Sistemik rahatsızlıklar.Çinko eksikliği.Emzirme döneminin bitişi.

Bu konular bebeğin cildinde pişiğe neden olan önemli etkenlerdir.

Büyüklerde görülen pişiklerin nedenleri şunlardır:

YouTube video
 Aşırı kilo.Dar kıyafet giymek.Vücudun aşırı derece terlemesi.Tenin birbirine sürtünmesi. Mantar enfeksiyonu.Bakımsızlık.Şampuan ve kimyasal ıslak mendil.Bazı besinlere karşı oluşan alerji.

Bu durumlara bağlı olarak da yetişkinlerde pişik problemi görülebiliyor.

Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

YouTube video

Pişik hakkında en önemli sorulardan bir tanesi pişik nasıl tedavi edilir, sorusudur. Peki, pişik tedavisi nasıl yapılır ve pişik oluşumunu nasıl geçiririz? Birçok yolun denenmesine rağmen bu problemin önüne geçilemediği gibi hangi noktalara dikkat edilmesi gerekir mutlaka öğrenilmelidir. Bu can sıkıcı problemden kurtulmak adına ilk olarak mutlaka cildin temiz ve kuru tutulması gerekir.

Cildi tahriş edebilecek bezlerin ve mendillerin kullanılmaması ve nemli olan yerlerin mutlaka iyice yıkanması sürece destek sağlar. Bunun yanı sıra pişik bulunan bölge ıslak bir pamuk yardımıyla silindikten sonra zeytinyağı sürülerek tenin yumuşamasına yardımcı olunabilir.

Bebek bezleri kesinlikle vücutta uzun vakitler tutulmamalı ve bebeğin cildi güneş görecek alanda havalanması sağlanmalıdır. Pişik problemi olan bebekler için pişik kremleri kullanılabilir. Fakat kullanılacak olan kremlerin A ve D vitamini olarak zengin olmasına dikkat edilmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!