featured

Plastik Atıklar Tarih mi Oluyor? Türk Üniversite Öğrencisi Doğada Kaybolan Plastik Üretti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Plastik atıklar gezegenimizin en büyük problemlerinden bir tanesi. Bu probleme çözüm arayan İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Ürünler Tasarım Bölümü son sınıf öğrencisi Zümra Çetinler, plastik geliştirdi. Geliştirdiği bu plastik hem doğada kayboluyor hem de hayvanlar tarafından yenebiliyor.

Dünyanın kirlenmesinde büyük rol sahibi plastikler için birçok bilim insanı çözüm arıyor. Düşüncesiz şekilde kullanılan ve okyanusa, denize, doğaya atılan plastik ürünler birçok yaşamı etkiliyor. Deniz canlıların ölümüne sebep oluyor. Doğada yok olma süresi çok uzun olduğu için toprağı ve toprak altı canlıları öldürüyor.

YouTube video

Bu gidişata dur demek isteyenlerden birisi de İstanbul’da üniversite öğrencisi olan Zümra Çetinler. Çetinler, geliştirdiği plastik sayesinde çevre kirliliğine son vermeyi hedefliyor. Plastik paketleme sektöründe kullanılması planlanan icadına “Bio’c” ismini verdi.

Hayvanlar Bu Plastiği Yiyebiliyor

Üniversite öğrencisi tarafından geliştirilen Bio’c isimli plastik, doğada kısa sürede kaybolma özelliğine sahip. Ayrıca hayvanlar bu plastiği yiyebiliyor. Bu özelliği sayesinde çevreyi kirletmeye devam edecek kişiler en azından canlıların hayatı ile oynayamayacak.

Ürünün geliştiricisi olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Ürünler Tasarım Bölümü son sınıf öğrencisi Zümra Çetinler, ürünün faydalı olacağını söylüyor. Türkiye denizlerinde yaşayan balıkların yüzde 44’ünde mikro plastikler olduğunu ifade ediyor. Bu plastikler o canlıların yaşamasını güçleştiriyor.

Çetinler konuşmasında;

“ Türkiye’de denizlerde bulunan balıkların yüzde 44’ünün midesinde mikro plastiklere rastlanıyor. Bunun nedeni tek kullanımlık plastikler. Bu projeyle tek kullanımlık plastiklerin doğaya verdiği zararı azaltmayı hedefledim. Bu ürünü birçok restoran kullanabilir.” Dedi.

YouTube video

Denizlerdeki balıkların midesinde ki plastik atıklar için tek kullanım ürünlerin sonucu yorumunu yaptı. İnsanlar kullandıkları plastik ürünleri hiç düşünmeden denize atıyor ve balıklar bu ürünler yüzünden yaşam alanı bulamıyor. Çetinler, bu duruma son vermek için söz konusu projeye başladığını ifade etti. Doğaya zarar veren ürünlerin sonunu getirecek ürününün tüm restoranlarda kullanılabileceğini söylüyor.

Özellikle pandemi döneminde tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımı büyük bir oranda arttı. Bu da çevre kirliliğine davetiye çıkardı. Bio’c ürününü icat eden Çetinler, 150 milyon ton plastiği doğayı kirlettiği istatistiğini verdi. Geliştirdiği ürününün piyasaya çıkması ve ticari olarak satılmaya başlaması halinde kirliliğin önüne geçeceğini düşünüyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!