featured

Prag Astronomik Saat Kulesi ve Hikayesi Nedir? İşte Efsanevi Prag Astronomik Saat Kulesi ve Merak Edilen Her Şey

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prag Astronomik Saat Kulesi dünya üzerinde en çok ilgi çeken yapılar arasında yer alırken, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan ve Avrupa’nın en güzel şehirleri arasında sayılan Prag kent merkezinde bulunur. Prag Old Town Square yani Prag Eski Şehir Meydanında bulunan Prag Astronomik Saat Kulesi inşa edildiği tarih olan 1410 yılından bugüne, 600 yılı aşkındır Prag halkının en değerli hazinelerinden biri olarak her gün binlerce kişiyi kendine çekiyor. Prag Astronomik Saat Kulesi orijinal ismi ise Orloj’dur.

Prag Astronomik Saat Kulesi ve Dillere Destan Hikayesi Nedir?

Prag Astronomik Saat Kulesi, Dünyanın en eski üçüncü saati olduğu kabul edilirken aynı zamanda halen çalışmakta olan dünyanın en eski saati unvanına sahiptir. Prag kentinin kalbi niteliğinde olan Eski Şehir Meydanı üzerinde yer alan bu kule, Çek halkı tarafından inanılan efsanelere konu olmuş bir saattir. Bu efsanelerden ilkine göre dünya üzerinde bir eşi daha bulunmayan saat, dönemin Çek Kralı’nın emri üzerine Master Hanus isimli kişiye yaptırılmış ve buna benzer bir saat daha yapabilmesinin engellenmesi için bu ustanın gözleri kasten kör edilmiş.

Prag Astronomik Saat Kulesi efsanesinin bundan sonraki kısmı ise daha da ilginç. Saati oldukça karmaşık bir yapıda tasarlayan Hanus, gözlerinin intikamını almak için saati bir daha kimsenin tam olarak tamir edemeyeceği şekilde bozmuş. Yüzyıllar sonra saatin tamir edilebildiğine inananlar kadar saatin tam anlamı ile hiçbir zaman tamir edilemediğini ve eskisi gibi çalışmadığını savunanlarda bu efsaneye konu olmuştur.

Saat hakkındaki başka bir efsane ise, bu saatin kötülüğün zaman bekçisi olmak üzere ‘Şeytanın Gözü’ olarak tasarlandığını ileri sürüyor. Bu efsaneye saatin durması, karşılaşılacak bir felakete işaret ediyor.

1- Prag Astronomik Saat Kulesi Tarihçesi Nedir?

Prag Astronomik Saat Kulesi 1410 yılında yapılan bu saati gerçekte tasarlayan kişi ise, dönemin Çek Kralı olan IV. Wenceslas’a kişisel doktorluk yapan, aynı zamanda bir matematikçi ve profesör olan Mikulas Kadan’dır. Bu son derece eşsiz yapı, 600 yılı aşkın tarihi boyunca defalarca ciddi hasarlar ile karşılaşmıştır. Yangınlardan savaşlara, ayaklanmalardan saldırılara kadar birçok kez saat kulesi zarar görse de her defasında yeniden tamir edilmiş.

Son olarak 1948 yılında Hainz şirketi tarafından tamir edilen saat, yapıldığı dönemden günümüze kadar gelebilen mühendislik harikası bir eser olarak ulaşmıştır.

2- Prag Astronomik Saat Kulesi’nin ve Saatin Özellikleri

Prag Astronomik Saat Kulesi bir başyapıt niteliğine sahiptir ve saat, 350 farklı parçadan oluşmaktadır. İşin ilginç tarafı ise bu parçaların neredeyse % 80’nin yapıldığı dönemden kalma orijinal parçalardan oluşmasıdır.

Prag Astronomik Saat Kulesi hikayesi ani Orloj’un hikayesi, bir ortaçağ astronomik saati olması yanında güneş, ay ve dünyanın astronomik konum ve döngülerini, güneşin doğuşu ve batışı zamanlarını, tarihi, saati ve Hristiyan dinine ait kutsal günleri de gösterir. 12’li saat sistemi üzerine kurulu olan bu benzersiz saat aynı zamanda, 12 burca ait sembolleri de üzerinde taşır.

Eski Çek saati, saat üzerindeki ilk kadran üzerinden gösterilirken, ikinci kadran ise Orta Avrupa zamanını temsil etmektedir. Babil saatini göstermek üzere tasarlanan üçüncü kadran ise İbranice olarak oluşturulmuştur. Orloj, bu anlamda dünya üzerinde Babil saatini gösterebilen tek saat olma özelliğine de sahiptir. Bu tarz gezi haberlerini seviyorsanız, Vatikan Müzesi nerededir konulu haberimize göz atabilirsiniz…

4- Prag Astronomik Saat Kulesi Simge, Figür ve Dekorasyonları

Astronomik saat kulesini eşsiz kılan özelliklerden biri de saat üzerinde yer alan heykel figürleridir. Saat üzerine sağ ve sol kısımlara dört tane olarak eklenen bu heykellerin her birinin başkaca bir anlamı da bulunmaktadır. Buna göre;

Elinde bir ayna tutar şekilde tasarlanan figür, kendini beğenmişliği yani kibri temsil eder,Bir elinde para kesesi, diğer elinde ise baston bulunan figür ise, açgözlülüğü temsilen saat üzerinde bulunur,Mandolin çalan figür ise, eğlenceyi, zevki ve sefayı temsil eder,Yine saat üzerindeki iskelet figürü ise ölümü temsil eder ve her saat başında  iskelet bir elindeki çanı çalar, diğer elindeki kum saatini çevirir. Bu hareketlerin anlamı ise ölümün her an gelebileceğinin ve ölümden kaçış olmadığının herkese gösterilmesidir.

Prag Astronomik Saat Kulesi hikayesi kadar bu çok ilgi çeken dört heykel figürü dışında, saatin alt bölümünde dört farklı heykel daha bulunur. Bu figürlerden elinde kılıç bulunanı baş melek Mikail’i ve adaleti temsil ederken, elinde bir teleskop bulunan figür ise astronomiye işaret eder. Bunun yanında elinde kitap tutan figür eğitimi, tüy tutan filozof figürü ise bilimi temsil eder.

A- Prag Astronomik Saat Kulesi Pencere ve Çan Kuralları Nelerdir?

Bu heykel ve figürler dışında saatte ayrıca iki pencere bulunmaktadır. Her saat başı İskelet figürünün çan çalmaya başlamasıyla bu pencereler açılır ve 12 havari sırası ile görünür. Saat üzerinde yer alan horoz figürü ötmeye başladığında ise çan sesi kesilir.

B- Saat Kulesinin Figür ve Penceleri Hangi Aralıklarla Gösterilmektedir?

Bu ve benzer şekillerde her saat başı, saat içerdiği figürler ve pencereler ile değişik animasyon gösterileri sergiler ve bu gösteriler bir dakika boyunca devam eder. Bu gösteriler, Saat Kulesi’nin bu denli ünlü olmasında ve çok sayıda meraklının bu saati ziyaret etmesinde çok etkilidir. Prag’da gezilecek yerler haberine göz atmanızı tavsiye ederiz’

Prag Astronomik Saat Kulesi, bulunduğu Eski Kent Meydanı üzerinde oldukça kolay ulaşım sağlanabilen bir konumda yer alır ve her gün çok sayıda kişi tarafından Prag kentinin simgelerinden biri olarak ziyaret edilir.

5- Bonus! Prag Astronomik Saat Kulesi’ni Sevdiniz mi?

YouTube video

Kuleyi gezmek isterseniz, sizler için güzel bir vlog getirdik. Umarız beğenirsiniz.. İyi seyirler!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!