featured

Rasta Nedir? Rasta Nasıl Yapılır? Rasta Fiyatları Nasıldır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rasta Nedir ?

Rasta günümüzde bir saç stili olarak bilinip kullanılsa da aslında dini bir inanışın sembolüdür. Doğu Afrika ülkesi olan Etiyopya’nın son kralı Haile Selassie’yi tanrının bir yansıması ve Marcus Garvey ’i peygamber olarak gören inanışın adı Rastafarianizm’dir.

Asıl kurucusunun Leonard Hovell olduğu bilinir. Dinin öğretileri Mısır Ra dini ve Hıristiyanlık ile Musevilik karışımı olarak karşımıza çıkar. Tek tanrı (Ja) inancının yanı sıra her insanın içinde barındırdığı tanrısal güce de inanırlar. Rastafarianistler Afrika kıtasını Sion (Zion) yani vaat edilmiş cennet olarak görür.

Bu sebeple batı toplumları arasında ezilmiş ezilen siyahî Afrika insanlarını tekrar bu kıtada yerleşmeye çağırır. Müziğe önem verirler Reggae denilen müzikler ilahileridir. Ayinlerinde müzik, atışma ve esrar içme ön plandandır.

Saçlarını yıkamazlar ve uzayan ve kirlenen saçların bukleler halinde bir zincir oluşturmasına izin verirler. İnanışa göre saçın kesilmesi de yasaktır. Rasta ( Dreadlocks ) denilen saç modeli de bu şekilde ortaya çıkmıştır.

Rastafarianizm 1930’lu yıllarda Jamaika’da fakir ve sosyal statüsü düşük olan halk arasında gelişimsel bir sıçrama yaşamıştır. Jamaika o dönem İngilizlerin aktif sömürgesi altındaydı. Sömürgeye bir başkaldırış olarak bu felsefe gelişmiştir. Marcus Garvey tarafından da desteklenmiş olan Back to Africa hareketinden beslenmiştir. Bob Marley’in Reggae tarzı müziği ile dünyada tanınması ile öğretileri kıta dışına yayılmıştır. Ülkemizde Reggae müziğin en tanınmış ismi de rapçi Ezhel’dir.

Rasta Nasıl Yapılır ?

Rasta Rastafarianizm inancını benimseyen insanların saçlarını yıkamamaları sonucu saçın kendiliğinden kıvrımlaşmasıdır. Bir inanç simgesi olarak başlayan bu saç stili 1950-60 yıllarında dünyada yaygınlık kazanmıştır. Bu inanışa sahip olmasanız da saçınızı yapay olarak rasta yapabilirsiniz. Bunun için saçınızın uzunluğunun en az 8-10cm olması yeterlidir.

Tığ ile Rasta Yapımı

YouTube video

Saçınızı rasta yapmaya öncelikle enseden başlanır nedeni ise rasta işleminin uzun süren bir işlem olmasıdır. Saçı ense kısmından şekli bir petek gözeneğini andıracak şekilde istediğiniz kalınlıkta ayrılır. Ayrılan saçlar yün kabartma işlemi yapar gibi kabartılır. Bu işlemden sonra bir tığ ile saçlar düğüm atılarak örülür. Bu işlem 15 saat ile 3 gün arasında sürebilir.

Balmumu ile Rasta Yapımı

YouTube video

Bu işlem sırasında da saçlar yine petek gözleri şeklinde ayrılır. Ayrılan saçlara kabartma işlemi uygulanır. Bu işlemden sonra saça erimiş balmumu sürülerek şekil verilir. Halk arasında bu işlem uygulanan saçın kötü koktuğu ve pis göründüğü yönünde bir inanış hakimdir. Fakat doğru şekilde uygulanan balmumu yönteminde kokma ve kirlenme olmamaktadır.

Fake Rasta Yapımı

YouTube video

Bu işlem sırasında saç yine ayrılıp kabartılır ve kabartılan saça suni saçlar düğümlenerek örülür.

Rasta saç modeli uygulaması uzun süren bir işlem olması yanında bir diğer dezavantajı da saçın tekrar kullanıcı tarafından eski haline getirilmesi imkansızdır. Saçın eski haline dönebilmesi için yapıldığı yere başvurmak gereklidir. Yapılan işlem ise saçı bir miktar uzattıktan sonra uzayan kısımla rastalı kısımı keserek ayırmaktır.

Rastalı saçınızı yıkamak için normal saçı nasıl yıkama işlemi uyguluyorsanız aynı şekilde yıkayabilir şampuan kullanabilirsiniz. Fakat önerilen yıkama yıpranma olmaması için haftada 1 kere yıkamaktır. Rasta işlemi uygulanan saçın uygulama işleminden 3 hafta sonra yıkanması tavsiye edilir. Zamanla yumuşayan rastlar kolay kullanılır hale gelir ve uzun ömürlü olur.

Rasta Nerelerde Yapılır ?

Saçınıza Rasta yaptırmak istiyorsanız bu işlemden sonra saçınızı eski haline döndürmenin saçınızı kesmeden imkansız olduğunu bilerek çok iyi araştırma yapmalısınız. İşinde profesyonel olmayan kişiler tarafından yapılan rasta işlemi sizi üzecektir. Rasta yapmak sabır ve profesyonellik gerektiren bir iştir. Bu sebeple çok iyi araştırıp işinin ehli olan bir yere gitmeniz gerekir.

Rasta işlemi uygulayan kuaförler tarafından yapılır. Bir kuaföre saçınızı rasta yaptırmadan önce mutlaka daha önce yapmış olduğu işlemlere bakmak isteyin ve ona göre karar verin. Birden fazla yeri araştırın ve aralarından en profesyonel olanı seçin.

Yapay yünlerle evde kendi kendinize de saçınızı rastalayabilirsiniz ama yine de hata yapmamak için iyi öğrenmek gereklidir.

Rasta Fiyatları

Rasta fiyatları kuaförden kuaföre değişmenin yanında, saçınızın uzunluğu istediğiniz rastanın kalınlığı ve uzunluğuna göre değişim göstermektedir. Fiyat belirlemesi için kuaför tarafından saçınızın incelenmesi ve ne kalınlıkta ve uzunlukta rasta istediğinizi belirtmeniz gerekir. Rasta işlemi uzun ve zahmetli bir işlem olduğu için fiyatlar genel olarak biraz pahalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!