featured

Recep Ayı Ne Zaman 2023? Recep Ayi İbadetleri Nelerdir? Recep Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur? Recep Ayı Tesbihleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Recep Ayı Ne Zaman 2023? Recep Ayi İbadetleri Nelerdir? Recep Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur? Recep Ayı Tesbihleri Nelerdir?

Recep ayı, İslam dininde mübarek üç ayların başlangıcı olarak bilinmektedir ve bu ayı ibadetlerle, dualarla geçirilmesi tavsiye edilmektedir. İnsanın manevi olarak kendisini toparlamasına vesile olan bu mübarek ayda nafile ibadetlerle kişi, Allah’a daha yakın olma fırsatı bulabilmektedir.

Fazileti bakımından ayrı bir yere sahip olan ay; Regaip ve Mi’raç kandili gecelerine ev sahipliği yapmaktadır. Kur’anı-ı Kerim’de haram ayları olarak belirtilen dört aydan da birisidir ve Müslümanlar için kalplerinin yumuşamasına, iyiliğin ve ihsanın artmasına vesiledir. Recep ayi üç aylar sürecinde ilk dua ve yakınlaşma kapısıdır.

Recep-i Şerif ayını, ibadet ve dualarla, iyi ve güzel niyetlerle dolu dolu yaşamak tavsiye edilmektedir. Özellikle ilk gününü oruçlu geçirmek, sevap ve fazilet bakımından oldukça üstün olduğu belirtilmektedir.

1- Recep Ayı Ne Zaman 2023 Yılında Recep Ayının İlk Günü!

Recep ayı tarihi için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime bakıldığı zaman, Recebin ilk günü 23 ocak olarak belirtilmektedir. 23 ocak başlayacak olan 3 ayların başlangıcı olarak bilinen Recep-i Şerif, Regaip Kandiline de ev sahipliği yapacaktır. Regaip Kandili, hicri takvime göre 26 ocak Perşembe günü kutlanırken, 17 şubat cuma günü ise Miraç Kandili olarak kutlanacaktır.

2- Recep Ayının İlk Gecesi Edilecek Dua

Recep ayi, ilk gecesinde nafile ibadet ve dualar İslam alimleri tarafından anlatılmakta ve hadis-i şeriflerde de bildirilmektedir. Samimi bir şekilde edeceğiniz dualar yanında edilecek başka bir dua da;

“Bi’smi’llahi’r- rahmâni’r- rahîm. Allâhümme bârik lenâ fî recebe ve şa‘bân ve belliğnâ ramazân. Vahtim lenâ bi’l-îmân ve yessir lenâ bi’l- kur’ân.”

Türkçe Anlamı:

Rahman ve rahim Allâh’ın adıyla. Allâh’ım! Bizlere Receb ayını Şa‘ban ayını mübarek kıl. Bizi Ramazan’a kavuştur. (Ömrümüzü) Îmân ile bitirmeyi nasîb eyle. Kur’ân’ı bize kolaylaştır.

3- Recep Ayinda Kılınacak Namaz

Recep ayı ilk gecesi namazı için Enes (Radıyallahu Anh) ‘ın rivayet ettiği hadis-i şerife göre Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ashabına şöyle buyurmuştur:

“Her kim, Receb’in ilk gecesinde akşamı kıldıktan sonra bir Fatiha ve bir İhlas ile yirmi rekat kılar ve onlar arasında 10 selam verir, onun sevabının ne kadar büyük olduğunu biliyor musunuz? Şüphesiz Ruhu’l-Emin olan Cibril onu bana bildirdi”

Biz: “Allah-u Te’ala ve Rasulü bilir” deyince, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)şu sözleri buyurdu:

“Allah-u Te’ala onu, canı, malı, ailesi, ve çocukları hakkında korur. Bu kişi, kabir azabından korunur, hesapsız ve azapsız bir şekilde Sırat’ı şimşek gibi geçer”

İmam el-Imad (Rahimehullah) ‘ın nakli vedhile; Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in şöyle buyurduğu rivayet olunmuştur:

“Cibril (Aleyhisselam) ‘in bana bildirdiğine göre; Receb’in ilk gecesi olduğunda her kim iftar anında (yemekten ve akşam namazından sonra) ilk rekatta Fatiha Suresi’ni, Ayete’l Kürsi’yi, Kadir Suresi’ni (İnna enzalna), İhlas Suresi’ni ve Felak-Nas surelerini birer defa okur (ve 2. rekatı da aynı şekilde kılarsa), Allah-u Te’ala o kişi için her rekata karşılık 70 senelik ibadet sevabı yazar ve büyük bir sevap ihsan etmek ile birlikte geçmiş günahlarını da bağışlar” şeklinde buyurmuştur.

4- Recep Ayı Orucu Fazileti

Recep ayi için tutulması tavsiye edilen oruçların fazileti oldukça yüksektir. Recep ayı fazileti ve Müslümanlara açtığı sevap kapıları ile en çok beklenen 3 aydan birincisidir. Receb-i Şerif ayının ilk üç gününün oruçlu geçirilmesi tavsiye edilmektedir.

Ocak ayının 23.,24. ve 25.  Tarihlerine denk gelen ilk 3 gün orucu, cumartesi günü tutulmaktadır. 23 ocak pazartesi gününü, 24 ocak  salıya bağlayan gece oruç tutmak için kalkılacaktır. Recep ayının fazileti için aktarılan hadis ve rivayetler şu şekildedir: – İbni Abbas (Radıyallabu Anhüme) ‘dan rivayet olunduğu üzere bir hadisi şerifte Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Receb’in ilk gününün orucu 3 senenin günahlarının keffaretidir. 2. günün orucu 2 senenin, 3. günün orucu ise 1 senenin keffaretidir. Sonra her gün bir aylık bağışlanmadır”

Başka bir Hadisi Şerif’te şöyle varid olmuştur:

“Receb’in ilk gününü oruçla geçiren kimseden, cehennem gökle yer arası kadar (500 senelik mesafe) uzaklaşır”

Enes ibni Malik (Radıyallahu Anh)’dan rivayet edilen bir başka hadisi şerifte ise Peygamber efendimiz şunları buyurmuştur:

“Receb’in ilk günü oruç tutandan, Allah iki senelik günahlarını sildirir.”

5- Recep Ayi Tesbihleri | Recep Ayi Tesbihatı

Recep ayı nafile ibadetlere daha çok önem verilen günleri içinde bulunduran aylardan biridir ve bu mübarek günlerde Yüce Allah’ı tesbih ederek zikretmek güzel davranışlar arasında yerini almaktadır. Kişilerin kalbinin yumuşamasına vesile olan ibadetler arasında zikir ve tesbihler oldukça önemlidir. Bu mübarek günlerde de recep ayı namazı ile beraber bazı tesbihler şu şekilde zikir edilmektedir:

“Sübhâna’llâhi’l- hayyil- kayyûm.”

Türkçe Anlamı: Ezelî ve ebedî hayat sâhibi Allâh’ım! Yaratıkların her işinde hâkim ve kâim olan Allâh’ım! Seni tüm noksan sıfatlardan tenzîh ederim.

“Sübhâna’llâhi’l- ehadi’s- samed.”

Türkçe Anlamı: Tek olan ve herkesin kendisine muhtaç olduğu Rabbim Seni tüm noksan sıfatlardan tenzîh ederim.

“Sübhâna’llâhi’l- gafûri’r- rahîm.”

Türkçe Anlamı: Ey merhameti bol olan ve çok affedici olan Allâh’ım! Seni tüm noksan sıfatlardan tenzîh ederim.

6- Recep Ayi İbadetleri

Recep ayi günlerinde kişiler tarafından kendi nefisleri hesaba çekilmeli ve ana sermaye olan ömrün nasıl ve ne şekilde, nerede geçirildiği gözden geçirilmelidir. Amel defterlerine nelerin yazıldığının farkına vararak yaşanmalıdır ve Mahşer gününü hesaba katarak, Yüce Allah’ın hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği düşünülmelidir. Duaların ve tövbelerin daha çok kabul edileceğini ümit ederek samimi bir şekilde ibadetlere yönelmek, tavsiye edilmektedir.

Receb-i Şerif günlerinde yapılacak olan ibadetler ile manevi olarak daha iyi olmaya gayret edilmeli ve bu yönde kişi kendini geliştirmelidir. İbadetleri bu aylara özel olarak değil her zaman yapmak güzel davranışlar arasında yer almaktadır ve kişiye manevi güzellikler katmaktadır.

6.1- Kur’an-ı Kerim Okumak

Recep ayı içerisinde Kur’anı-ı Kerim ile bağlar kuvvetlendirilmelidir. Kur’anı-ı Kerim’e olan sevgi, saygı ve bağlılık tazelenmelidir. Kur’an ziyafetlerine eşlik edilmeli, dinlenmeli ve gerçekten anlamaya gayret edilmelidir.

6.2- Salat ve Selam Getirmek

YouTube video

Peygamber Efendimize (sav) salat ve selamlar getirilerek kalplere sevgisi yerleştirilmelidir ve O’nun şefaatine nail olmak ümit edilmelidir. Kişi Hz. Muhammed (sav)’in, ümmetinden olma şuurunu tazelemelidir ve sünnetlerine uygun yaşamak için çaba göstermelidir.

6.3- Tefekkürde Bulunmak

Recep-i Şerif ayı içinde ve diğer zamanlarda da yapılması tavsiye edilen ibadetlerden birisi de tefekkür etmektir. “Dünyaya geliş amacından, varlığın oluşumu, kişinin kendisinin nerden gelip nereye gittiğini” sorgulaması gibi konular üzerinde derinlemesine düşüncelere girmelidir.

6.4- Recep Ayı İçinde Tövbe İstiğfar

Recep ayi içinde günahlara samimi olarak tövbe etmek ve yaşadığın anın ‘son an’ olduğunu düşünerek, istiğfar etmek gerekmektedir.

6.5- Recep Ayi İçinde Kişileri Sevindirmeli

Kederli kişilerin yüzleri güldürülmelidir ve küs ve dargın olanlar barıştırılmalıdır. Kişinin üzerinde hakkı geçen kişiler aranıp sorulmalı ve vefa ahlakına yer verilmelidir. Hasta, yoksul, öksüz ve yaşlı olan kişiler ziyaret edilmelidir ve hürmet göstererek sevgi ve hediyeler eşliğinde mutlu edilmelidir.

6.6- Kabir Ziyareti

Recep ayı günleri içinde Allah dostları türbeleri ziyaret edilmelidir ve manevi iklimlerinde vesilelikleriyle Yüce Allah’a niyazda bulunulmalıdır. Vefat eden büyüklerin, dostların kabirleri de ziyaret edilmeli ve iman kardeşliği noktasındaki sadakati yerine getirmeye gayret edilmelidir.

6.7- Dua Etmeli ve Dua İstenmeli

Recep Ayı Ne Zaman 2023? Recep Ayi İbadetleri Nelerdir? Recep Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur? Recep Ayı Tesbihleri Nelerdir?
Recep Ayı Ne Zaman 2023? Recep Ayi İbadetleri Nelerdir? Recep Ayı Orucu Ne Zaman Tutulur? Recep Ayı Tesbihleri Nelerdir?

Sevdiklerimize ve tüm insanlık adına dua edilmeli ve aile büyüklerinin duası alınmalıdır. Aynı zamanda hayattaki manevi hocaların, dostların, akrabaların adına dua edilmeli ve onlardan da dua istenmelidir. Onlarla iletişim kurulmalı ve sıla-i rahimi de gözeterek ziyaretlere devam edilmelidir.

7- En Güzel Recep Ayi Mesajları

YouTube video

Recep ayi içerisinde sevdiklerinize anlam yüklü güzel mesajlar atabilirsiniz ve onların mübarek gün ve gecelerini kutlayarak vefa örneği olabilirsiniz. Recep ayi için güzel sözler ile büyüklerinize selam verebilir ve vefanızı iletebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!