Işığın ve Gölgelerin Ressamı Büyük Üstat Rembrandt ve Unutulmaz Eserleri

Işığın ve Gölgelerin Ressamı Büyük Üstat Rembrandt ve Unutulmaz Eserleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Resim sanatında dünyanın gelmiş geçmiş en önemli isimleri arasında yer alan Hollandalı büyük ressam Rembrandt Van Rijn kimdir? Rembrandt’ın unutulmaz eserleri nelerdir? İşte, Hollanda resmine altın bir çağ yaşatan Rembrandt’ın hayatı…

Rembrandt Van Rijn ve Hayatı

Işığın ve Gölgelerin Ressamı Büyük Üstat Rembrandt ve Unutulmaz Eserleri
Işığın ve Gölgelerin Ressamı Büyük Üstat Rembrandt ve Unutulmaz Eserleri

Hollanda’nın altın çağına damga vuran ve dünyanın en önemli ressamları arasında sayılan Rembrandt Van Rijn, 15 Temmuz 1606 yılında Hollanda Leiden’de dünyaya gelmiştir. Kendisi Hollanda’nın sanat, bilim ve ticarette büyük bir atılım gerçekleştirdiği “Hollanda Altın Çağında” yaşam sürmüştür.

Işığın ve gölgelerin ressamı olarak ünlenen Rembrandt, Cornelia ve Harmen Gerritsz’in oğludur. Değirmenci olan babası oldukça varlıklıdır ve annesi de bir fırıncının kızıdır.

Eğitimini Leiden Üniversitesi’nde tamamlayan Rembrandt Van Rijn, Hollandalı ressam Jacob van Swannenburg’un dikkatini çekmiş ve 1621 yılında onun öğrencisi olmuştur. 1625 yılında Leiden’de kendi stüdyosunu kuran Rembrandt, daha sonra aralarında Gerrit Dou’nun da bulunduğu öğrencilerine ders vermeye başlamıştır.

Kurduğu bağlantılar ve tanıdıkları vasıtasıyla Prens Frederik Hendrik ile tanışmış ve Prens 1646 yılına dek Rembrandt’dan çeşitli tablolar satın almıştır.

1634 yılında Saskia van Uylenburgh ile evlenen Rembrandt’ın dört çocuğundan üçü henüz erken bebeklik döneminde ölmüş ve eşi Saskia da, 1641 yılında daha 30 yaşındayken hayata gözlerini kapamıştır. İlerleyen yıllarda ünlü ressam Rembrandt, evine kahya olarak giren Hendrickje Stoffels ile aşk yaşamış ve çift evlenmemesine karşın evli gibi hayat sürmüştür.

Daha sonraki yıllarda maddi olarak büyük zorluklar yaşamış, aldığı evin borçlarını ödeyemeyince iflasını açıklamıştır. Alacaklıları haciz getirmiş ve tüm eşyaları ile resimleri açık artırmada satılmıştır. Bu maddi sıkıntılar içerisinde 4 Ekim 1669’da usta ressam Rembrandt Van Rijn, Amsterdam Hollanda’da hayatını kaybetmiştir. Dünyanın en önemli ressamları arasında sayılan Rembrandt Van Rijn, Westerkerk’te bilinmeyen bir mezara gömülmüştür ve mezarının yeri bugün dahi bilinmez.

Rembrandt’ın Sanat Anlayışı

Işığın ve Gölgelerin Ressamı Büyük Üstat Rembrandt ve Unutulmaz Eserleri

Ünlü ressam Rembrandt Van Rijn, sanat hayatının ilk yıllarından itibaren açık ve koyu renklerde oluşturduğu kontrasta dayalı bir teknikle resimlerini yapmıştır. Bu teknikte, boya kurumadan önce tuval üzerinden çıkarılmasına dayalı kazıma yöntemini de eserlerinde kullanmıştır. Sanatında ışığı ve gölgeleri kullanmadaki büyük ustalığı Rembrandt’ın en büyük başarılarından biridir ve usta isim bu yönüyle ışığın ve gölgelerin ressamı olarak tanınmıştır.

Dinsel tablolar, tarihi tablolar ve manzara resimleri yanında Rembrandt Van Rijn, tüm zamanların en önde gelen oto portre ressamlarından biri olarak kabul edilir.

Rembrandt Unutulmaz Eserleri

Işığın ve Gölgelerin Ressamı Büyük Üstat Rembrandt ve Unutulmaz Eserleri

Resim sanatının dev isimlerinden biri olan Rembrandt Van Rijn en önemli tablolarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Rembrandt’ın başyapıtı olarak nitelendirilebilecek ünlü tablosu “Gece Devriyesi”,
  • Henüz 26 yaşında yaptığı bir diğer ünlü tablosu “Dr. Nicolaes Tulp’un Anatomi Dersi”,
  • 1635 yılında yaptığı “Belşazzar’ın Ziyafeti”,
  • 1636 tarihli tablosu “Danae”,
  • 1647 tarihli tablosu “Susanna ve Yaşlılar”,
  • 1650 tarihli tablosu “Değirmen”,
  • 1654 tarihli tablosu “Banyosunda Betşeba”,
  • 1657 tarihli tablosu “Açık Kapıda Duran Kadın”,
  • 1660 tarihli tablosu “Aziz Petrus’un İnkarı”,
  • 1664 tarihli tablosu “Yahudi Gelini”

Borç içinde ve yapayalnız ölen, mezarının yeri dahi bilinmeyen usta ressam Rembrandt’ın tablolarına günümüzde paha dahi biçilemiyor. Buda hayatın garip bir cilvesi olsa gerek…

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!