featured

Robotlar ve İnsanlar İçin Tasarlanan Biyonik Göz İlk Testleri Geçti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Görme engelli insanlara umut niteliğinde olacak biyonik göz ilk testlerde olumlu sonuçlar verdi. Uzun süredir üzerinde çalışılan icadın testlerden başarı ile geçtiğini bilim insanları açıkladı. Biyolojik göz için süper iletkenlik özelliği olan perovskit maddesinin kullanıldığı söylendi.

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi uzmanları geliştirilen bu göze “Elektrokimyasal Göz” ismini verdiler. Bu gözün bir insan gözü ile aynı büyüklükte ve benzer fonksiyonlarda olduğunu ilettiler. Hatta normal insan gözünden daha fazla işleve sahiptir.

İnsan Gözüne Çok Benziyor

Son teknolojik bilgiler ile üretilen bu göz retina ve irisin gerçekleştirdiği tüm işlevleri yerine getirebiliyor. Görme engelli insanlara umut olacak bu icat hassas perovskit teller ile damarlara sabitlenebiliyor.

Nano tel olarak bilinen bu teller orijinal göz damarları gibi nörolojik sinyalleri iletebiliyor. Bu şekilde hem insan gözünü hem de robotların görme yetisini başarılı şekilde yerine getirebiliyor.

Yapılan ilk testlerde biyonik göz bir bilgisayara bağlandı. Bağlanan bu göze belli hedefler gösterildi ve hedefi takip etmesi sağlandı. Sistemde görülen sonuçlarda başarı oranının yüksekliği bilim insanlarını sevindirdi. Bilgisayar gösterilen her hedefi başarı ile takip etti.

Tüm Testler Bittiğinde İnsanlara Monte Edilmeye Başlanacak

Uzmanlar yaptığı açıklamalarda gelecekten ümitli olduklarını söylüyorlar. Böyle bir gözün insan bedenine monte edilmesi halinde büyük işler yapılacağı söyleniyor. Sınırsız bir potansiyele sahip bu icadın gelecek için umut verici olduğu belirtiliyor.

Bu biyonik gözler sayesinde insanlar büyük bir güce ve özelliğe sahip olacaklar. Akıllı telefon kameralarında olan özellikler gibi bir özelliğe sahip gözler insanlarda bulunmuş olacak. İnsan gözünde bulunmayan ve algılanmayan elektromanyetik frekanslar bu göz sayesinde algılanabilecek.

Bu gözün yapabileceği işlevler saymakla bitmiyor. Adeta insanları bir robot özelliğine kavuşturuyor. Bu göze sahip olacak kişiler şu özelliklere sahip olabilecek;

https://www.youtube.com/watch?v=RVoWdBVvhUUGece görüşü özelliği ile geceleri daha net görebilecekler.Mikroskobik ve teleskopik özelliği ile küçük ve uzak varlıklar daha net görülebilecek.Sanal gerçeklik özelliğine sahip olabilecekler.Görüntüleri kaydetme ve yeniden oynatma özelliği olacak.Görüntüleri yüksek çözünürlükle etrafı görebilecekler.

Şuan için biyonik göz ameliyatı nasıl gerçekleştirilecek. ne kadar bir maliyet gerekecek bilinmiyor. Fakat görme kaybı olan kişiler için büyük bir umut olduğu açıktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!