featured

Rüya Nedir? Nasıl Rüya Görürüz? Rüya Eş Anlamlısı Nedir? Rüyaların Cinsellikle İlişkisi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Rüyalar gerçek olsa seni her gün görürdüm, o incecik beline sarılarak ölürdüm” diye bir şarkı sözü vardır ve bu şarkıyı da yıllar öncesinde Emel Sayın seslendirmiştir. Hatta şarkıyı pek de güzel yorumlamıştır. Şarkıları sanatçılarımız yorumlaya dursun biz gördüğümüz rüya eş anlamlısı düşlerin Sigmund Freud tarafından nasıl yorumlandığına bakalım mı? Rüya nedir, nasıl rüya görürüz ve Freud’un cinsel rüya tabirleri sözlüğüne göre rüyada görülen simgeler ne anlama gelirler gibi soruları cevaplayalım.Rüya, Sigmund Freud’a göre bilinç altına bastırılmış olan duygu ve düşüncelerin uyku esnasında görülmesi halidir. Sigmund Freud rüya eş anlamlısı düşü tanımlarken bilinç altına işlenen arzuların ve cinselliğin üstü kapalı bir şekilde dışa vurulması olarak da betimlemektedir.

Avusturyalı nörolog Freud’un yaptığı en tanınmış çalışmalardan birisi Düşlerin Yorumu isimli araştırmasıdır. Bu araştırmayı da yine aynı isimli kitabında toplamış ve kitabının yayınlanmasının ardından her yeni çalışmasını da eserinin yeni baskılarına ilave etmiştir. Ömrü boyunca da bu araştırmasına devam eden Sigmund Freud yaptığı rüya çalışmalarının bilimselliğiyle alakalı olarak zaman zaman hem olumlu hem de olumsuz tepkiler almıştır. Her ne kadar kitap 1900 yılında basılmış ve o dönemlerde bazı kişiler tarafından olumsuz tepkilere maruz kalsa da Sigmund Freud’un rüya eş anlamlısı olan “Düşlerin Yorumu” isimli bu çalışması, günümüzde yabancı üniversitelerde özellikle psikolojide ders konusu olarak ele alınmakta ve işlenmektedir.

Sigmund Freud haricinde bu derece detaylı bir bilimsel araştırması yapılmayan rüya eş anlamlısı düşün tanımı uyku halindeyken yaşanan bir süreç olarak da tasvir edilebilir. Peki, rüya eş anlamlısı düş farklı dillerde ne ifade edilir, hayvanlar rüya görürler mi, insanoğlu nasıl rüya görür, Freud rüyaları cinsellikle nasıl ilişkilendirmiştir?

Rüya Eş Anlamlısı Nedir? Farklı Dillerde Rüya ve Eş Anlamları Nedir?

Türkçede rüya eş anlamlısı: Türkçede rüya anlamına gelen düş kelimesi de eş anlamlısı olarak sıkça kullanılmaktadır ve ayrıca hayal ve istek kelimeleri de rüya kelimesinin eş anlamlısı olarak geçmektedir.Almancada rüya ve rüya eş anlamlısı: Almancada “Der Traum” veya der “ Traumgesicht” kelimeleri ise rüya olarak tanımlanır. Die Illusion kelimesi ise hayal anlamına gelen rüyanın eş anlamlısıdır. Aynı zamanda “die Fantasie” kelimesi de Almancada yine hayal ve fantezi anlamına gelen eş anlamlı kelimelerdir.İngilizcede rüya ve rüya eş anlamlısı: İngilizcede rüya “ dream” kelimesi ile tanımlanır. Rüyanın eş anlamlısı düş ise İngilizcede “ imagination” anlamına gelmektedir. Hayal kelimesinin anlamı ise “delusion ve hallucination” olarak geçmektedir.İtalyancada rüya ve rüya eş anlamlısı: İtalyancada rüya kelimesi “sognara” anlamına gelmektedir. Yine İtalyancada rüya kelimesinin eş anlamlısı olan hayal ve düş içinde “sognara” kullanılmaktadır.Fransızcada rüya ve rüya eş anlamlısı: Fransızcada rüya kelimesinin anlamı “rêve” olarak geçmektedir. Düş ve hayal anlamına gelen rüya kelimesinin eş anlamlısı olarak da yine “rêve” kelimesi kullanılmaktadır.

Rüya nedir ve rüya kelimesinin farklı dillerde kullanılan eş anlamlılarından sonra sıra en merak edilen konulara geldi; Hayvanlar rüya görüyorlar mı, insanoğlu nasıl rüya görür? Tüm bunları detaylandırdıktan sonra da Freud’un rüyalarla cinselliği ilişkilendirmesini inceleyelim.

Hayvanlar Rüya Görürler Mi?

İnsanların rüya gördüğünü hepimiz biliyoruz ve insanlar nasıl rüya görür konusuna başlamadan önce hayvanların rüya görüp görmediklerinden biraz bahsedelim. Hayvanlar rüya görürler mi? Evet, hayvanlar rüya görürler. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen araştırmalar sonucunda en sık rüya gören hayvanların köpekler olduğu ortaya çıkmıştır. Çoğunlukla memeli cinsinden olan hayvanlar rüya görürler. Bu nedenle kedilerde rüya gören hayvanlardandır.

Bir köpek uyurken eğer ki kuyruğunu sallıyorsa o sırada rüya görüyordur.Bir kedinin uyurken bıyıkları oynuyorsa, rüya görüyor demektir.

Rüya Nasıl Görülür?

Rüyalar ile ilgili en merak edilen bir diğer bir konu ise nasıl rüya gördüğümüzdür. İnsanlar ve hayvanlar kısaca tüm canlılar rüya gördüğüne göre, öyleyse bu rüya nasıl görülür?

Uykunun REM uykusu ve NON REM uykusu olmak üzere temelde iki evresi vardır. NON REM evresiyle başlayan uyku, bir süre sonra REM uyku haline geçiş yapar.

NON REM uykusu da kendi içerisinde 3 evreye ayılır. Peki, NON REM uykusunun evleri nelerdir ve NON REM uykusunun evrelerinde neler yaşanır? NON REM uykusunun evleri:

Birinci NON REM uyku evresi: Birinci NON REM uyku evresi uykuya geçme evresi olarak tanımlanmaktadır. Bu evrede uyku ile uyanıklık hali yaşanır. Yaklaşık olarak 5 ila 10 dakika kadar süren bu evrede kişi uykudan rahat bir şekilde uyandırılabilir. Solunum ile kalp atışı yavaş olur, vücut ısısı düşer ve kaslar gevşemeye başlar.İkinci NON REM uyku evresi: Uykunun %55’i bu evrede yaşanmaktadır. Bu evrede beyin dalgaları yüksek voltajlı olmakla birlikte kalp atışı birinci evreye göre daha da yavaşlar ve kaslar gevşer. Takriben 10 ila 25 dakika arasında süren bu evrede kişiyi uyandırmak zor olur. Üçüncü NON REM uyku evresi: Üçüncü NON REM uyku evresi yavaş uyku evresi olarak da tanımlanmaktadır. Üçüncü NON REM uyku evresine geçen bir kişi uyandırılması halinde sersemlik ve bilincinde bulanıklık hali yaşar. Bu evrede rüya eş anlamlısı düş görülmesi mümkün olmakla birlikte görülen rüyalar çoğunlukla hatırlanmaz. Uykunun %15’i bu fazda olurken, bu evreye giren kişi uyandırılmaya çalışıldığında ise cevap veremez.

Rüya, REM (Rapid Eye Movement) adı verilen uykunun hızlı göz hareketi evreleriyle yani aşamalarıyla da çok yakından ilişkilidir. REM uykusu yaklaşık olarak 10 – 15 dakika civarında sürmektedir. REM evresinde göz hareketleriyle birlikte beynin çalışması da hızlanır, aynı zamanda kalbin ritmi de artar ve kaslar felç anlamına gelen paralizi olur. Bu evre esnasında kişi zor uyandırılır ve bu evredeyken görülen rüyalar hatırlanabilir. Uyku hali sürecinde 6 veya 7 kere REM evresine girilir ve çıkılır.

İnsan rüya eş anlamlısı düşü, uyku halindeyken 5 veya 6 kez ve yaklaşık olarak uyku boyunca 2 saat kadar görür. Rüyalar REM uyku döneminde görülür. Gece uykusunun ilk yarısında kısa süreli rüyalar görülürken sabaha yaklaşılan gecenin ikinci yarısında ise daha uzun süreli rüyalar görülmektedir.

YouTube video

Bazı durumlarda görülen rüyalar uyku bozuklukları ile bağlantılı şekilde şekillenebilir. Rahatsız bir yerde uyumak, hasta iken rüya görmek gibi durumlarda rahatsız edici rüyalar görülebilir. Ayrıca kişilerde uyku bozukluklarından kaynaklanan karabasanlarkabuslar, boğulma hissi gibi durumlara da rastlanabilir. Kişi uyurken bazı uyku bozuklukları yaşayabilir ve bu uyku bozuklukları ise şunlardır:

Tıpta “ uyku apnesi” olarak tanımlanan uyku bozukluğunda nefes alamama ya da nefes azlığı gibi solunum bozukluğu yaşanmaktadır. Solunum bozukluğu ile alakalı olan uyku apnesi yaşayan kişilerin uzman kişilerden yardım almaları gerekir.Hipersomnia: Aşırı uyuma olarak tanımlanan nörolojik bir hastalıktır. İnsomnia: Uyku haline geçişin güç olması halidir ya da bir başka değişle uyuyamama durumudur.Parasomnia: Uyku halindeki davranış bozukluğu olarak tanımlanır. Yani uyurgezer olma durumu, uyku esnasında etraftaki kişilere zarar verme durumu olarak görülebilir.

Sigmund Freud’a Göre Rüyaların Cinsellik İlişkisi Nasıldır? Sigmund Freud Rüyaları Nasıl Tabir Ediyor?

Her rüyanın bir anlamının olduğu ilim adamları tarafından söylenmektedir. Hatta Hz. Yusuf a.s.’da yaşadığı dönemde görülen rüyaları yorumlayabilen bir peygamberdi ve bu ilim Hz.Yusuf a.s. peygambere Allah (C.C.) tarafından verilmişti. Günümüzde de pek çok kişi uyku halindeyken gördükleri rüyaların çıktığını söylemektedir ve rüya yorumlayanlarda bulunmaktadır. Görülen her rüyanın bir anlamının olduğunu söyleyen alimler tarafından hazırlanmış rüya yorumları sözlükleri de bulunmaktadır. Peki, psikoanalizin kurucusu olan Sigmund Freud’a göre rüyada görülenler ne anlama geliyor ve Freud rüyaları neden cinsellikle ilişkilendirmiştir?

Sigmund Freud rüya eş anlamlısı olan düşleri, toplumsal baskı ile bilinç altına itilen bütün duyguların ve hatta düşüncelerin uyduğumuz zaman ortaya çıktığını savunmuştur. Bu sebeple de Freud rüyaları cinsellikle ilişkilendirmiştir.

Madem Freud’a göre rüyalar cinsellikle bağlantılı olarak görülüyor, öyleyse Freud rüyaları nasıl yorumluyor? Şimdi Fre ud’un cinsel rüya tabirleri sözlüğü içerisinden bazı yorumlara bakalım:

Penis: Freud’a göre rüyada görülen bıçak, kama, kılıç, silah, kalem, şemsiye, kâğıt, kravat, fıskiye, yılan, 3 rakamı ve şapka gibi semboller penis olarak yorumlanıyor.Vulva: Sigmund Freud göre kutu, şişe, orman, kap, sandık, kilit, kuyu, cep, mağara, kapı, terlik, ayakkabı, çiçek, çocuk ve ocak gibi semboller rüyada görüldüğünde vulva olarak yorumlanıyor.Uterus: Dolap, bahçe ve fırın sembolleri rüyada görüldüğünde uterus olarak Freud tarafından yorumlanır. Kadın: Kitap, tahta malzemeler, kağıt malzemeler, sofra ya da midye rüyada görülmesi ise Freud’a göre kadın anlamına gelmektedir.Göğüs: Freud’a göre göğüs olarak yorumlanan semboller ise; meyveler, elma, balkon ve şeftalidir. Cinsel Eylemler: Anahtarla kilit açmak, ata binmek, yemek yemek, dans etmek ya da bir merdivenden inip çıkmak Freud’un rüya yorumlarında cinsel eylemler manasını taşıyor. Mastürbasyon: Herhangi bir müzik aletini çalmak ve piyano çalmak Freud’a göre mastürbasyonu simgeliyor. Ereksiyon: Freud, balon ve uçmak simgelerini ise cinsellikte ereksiyon olarak tasvir ediyor. Katrasyon: Rüya esnasında görülen saç dökülmesi, saç kestirilmesi ve kör edilmeyi ise psikoanalizin kurucusucu Freud Katrasyon olarak tabir ediyor.

Bunların dışında Freud, rüyada görülen şeytanı kadının cinsel isteği, uçağı erkek cinselliği, uçmayı cinsel arzu, böcekleri bilinç atında yatan cinsel arzu ve çiçekleri bekaret olarak yorumluyor. Ona göre ağaç gövdesi erkek olarak ağacın dalları ise kadın olarak simgeleniyor. Freud, rüya esnasında görülen çantayı cinsel doymuşluk, kuşu erkeğin cinsel durumu olarak yorumlarken kediyi kadın, köpeği erkek, köpek yavrusunu ise çocuk olarak tabir ediyor. Otomobil cinsel arzu, eğer otomobil hareket halinde değil ve duruyorsa o zamanda otomobili cinsel isteksizlik olarak yorumluyor.

Sigmund Freud rüya sözcüğünün eş anlamlı kelimeler sözlüğüyle ilgili cinsellikle bağdaştırarak yorumlar yapmıştır, fakat zıt anlamı nedir gibi rüya kelimesinin zıt anlamlı kelimeleri üzerine herhangi bir çalışma yapmamıştır. Sadece bu kelimenin eş anlamını cinsellikle sınıflandırmıştır.Sigmund Freud’un cinsel rüya tabirleri sözlüğü bunları söylerken başka alimlerde rüya eş anlamlısı düşleri farklı şekillerde yorumluyor. Tabi sonuçta rüya gördüğümüzde kimin tabirleriyle rüyalarımızı yorumlayacağımız ise bize kalıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!