Salatalık Turşusu Kaç Günde Olur
Salatalık Turşusu Kaç Günde Olur

Salatalık Turşusu Kaç Günde Olur? Turşu Nasıl Kurulur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Salatalık turşusu kaç günde olur, turşu nasıl kurulur sorusu kış aylarının başlaması ile en çok sorulan sorulardan birisi haline geldi. Şifa ve lezzet deposu olarak bilinen turşular özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezidir. Özellikle Türk kültüründe turşusuz sofra yok denecek kadar azdır.

Salatalık turşusu, kış ayının gelmesiyle birlikte, çoğu kişinin sıkça araştırdığı ve özellikle lezzet meraklılar için oldukça değerli olan bir konudur. Bize yaz aylarında doğaya güzelliği getiren salatalıklardan nefis türlü lezzetlerin hazmedilmesini sağlayan salatalık turşusu nasıl elde edilir? Üretimi ne kadar uzun sürer ve kaç günde olur?

Salatalık turşusu kaç günde olur ?

Tek bir üründen ya da birkaç ürünün bir kap içinde birleştirilerek ve içine tuz ve asit atılarak yapılan turşular soframızın önemli yiyecekleridir. Hemen hemen her ürünün turşusu ülkemiz sınırları içerisinde kurulmaktadır. Öyle ki “bunun da turşusu olur mu” diyeceğimiz birçok ürünün turşusu kurulmuş durumda.

Salatalık Turşusu Kaç Günde Olur
Salatalık Turşusu Kaç Günde Olur

Ama genel olarak domates, biber, salatalık, sarımsak, havuç ve lahana ile kurulan turşular tüketilmektedir. Kendi yöre kültürlerine göre hamsi, erik, kavun, karpuz, zerdali, fasulye gibi ürünlerden turşu yapanlar da vardır.

Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?

Salatalık Turşusu Nasıl Yapılır?

Salatalık veya kornişon turşusu yaparken seçeceğiniz ürünlerin en taze olmasına dikkat etmeniz gerekir. Taze salatalık ile kurulan turşu çok daha kıtır ve yenecek seviyede olur. Bir erime yaşamadan afiyetle yersiniz. Salatalığı ortadan rahatla kırabilmeniz gerekir. Salataların ortasında beyaz ve sarımsı renklerin olmamasına özen gösterin.

Taze salatalık ile kurulan turşu

Salatalıkları seçerken iri ve büyük olanlardan kaçının. Bu tür salatalıklar turşu suyunu içerisine çok çekecektir. Bu da turşunun erimesine neden olacaktır. Bu nedenle sert ve diri salatalıkları tercih edin. Salatalıkların uçlarında çiçek var ise koparın ve iyice temizleyene kadar yıkayın.

Salatalık Turşusu Malzemeleri

YouTube video
Salatalık Turşusu Malzemeleri
  • 1 kilogram salatalık veya kornişon
  • 1/3 oranında kaya tuzu
  • 1 su bardağı tercihe göre üzüm veya elma sirkesi
Salatalık Turşusu Malzemeleri
  • 7-8 diş sarımsak
  • 5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Salatalık turşusu kaç günde kurulur ve nasıl kurulur soruların cevapları için aşağıdaki adımları takip ediniz.

Turşu Nasıl Yapılır?

Turşu Nasıl Yapılır?

Turşunun kuruluş aşamasında ilk olarak hangi malzemeleri kullanacağınızı belirlemeniz gerekir. Hangi sebze ve meyveleri kullanacaksanız ona göre plan yapmanız gerekir. Ardından kavanoz ve tuz miktarını ayarlamanız ve tedarik etmeniz gerekir. Kavanoz seçiminde cam kavanoz tercih edilmesi önerilmektedir. Plastik ürünlerde turşuya plastik kokusu sinebilir.

Turşu Nasıl Yapılır?

Kavanoza konacak sebzeler ilk başta 1\2 oranında olmalıdır. 1 litrelik bir kavanoz kullanıyor iseniz kavanoz içerisine yarım kilo ürün koymalısınız. Ayrıca ürünlerle beraber kavanoz içerisine bir miktar diş sarımsak da eklenmelidir. Bu sarımsaklar bir ayrım çizgisi olarak düşünülebilir.

Salatalık turşusu kaç günde olur

Salatalık turşusu kaç günde olur sorusunun cevabına bir ipucu verebiliriz. Eğer salatalıkları çatal yardımı ile küçük küçük delerseniz turşu olma süresini azaltabilirsiniz.

İlk adımı tamamladıktan sonra sarımsakların üzerinde kalan ürünler konarak kavanoz tamamlanır. En üst kısma yine sarımsak konabilir. Ürünleri kavanoz içerisinde olabildiğince sıkıştırmaya çalışın. Ürünler üzerine bastırın ve sıkışmasını sağlayın.

https://www.youtube.com/watch?v=YtWGwUKuVrQ
Salatalık turşusu kaç günde olur

Ayrı bir kap içerisinde 1 su bardağı iri tuz, 1.5 su bardağı üzüm sirkesi ve 2 litre kadar suyu karıştırın. Bu karışım içerisine 2 yemek kaşığı limon tuzu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Hazırladığınız bu karışımı ürünlerin olduğu kavanozun içerisine ekleyin. Bu karışımın ürünlerin bir miktar üzerine kadar gelmiş olmasına dikkat edin.

Salatalık Turşusu Kaç Günde Olur?

Salatalık Turşusu Kaç Günde Olur?

İçerisine ürünleri ve sirkeli suyu koyduğunuz kavanozun kapağı sıkı şekilde kapatılarak beklemeye alınır. Bu bekleme süresinin uzunluğu veya kısalığı ürünlerin doğranıp doğranmamasına göre değişmektedir. Genel olarak doğranmış şekilde kurulan turşular 15 gün içerisinde kullanıma hazır oluyor.

Fakat doğranmadan kurulan turşuların yenme süresi 1 aylık bir süreyi aşabiliyor. Böyle durumlarda turşu kurulduktan 20 gün sonra kavanozu açarak bir tadım yapılabilir. Eğer henüz olmamış ise kapağı kapatılarak beklenilebilir.

Sıcak Suyla Salatalık Turşu Kaç Günde Olur?

YouTube video
Sıcak Suyla Salatalık Turşu Kaç Günde Olur?

Sıcak veya kaynar su kullanılarak yapılan turşular bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. Süreden kazanmak ve kısa sürede turşu yapmak için kullanılır. Ürünlerin kesim şekli ve kavanozun büyüklüğüne göre sıcak su ile kurulan salatalık turşusu 4 – 15 gün içerisinde yenmeye hazır olabilir.

Turşu Suyu Limonla mı Sirkeyle mi Yapılır?

YouTube video
Turşu Suyu Limonla mı Sirkeyle mi Yapılır? Adile Naşit Münir Özkul Kavgası

Başrollerini Adile Naşit ve Münir Özkul’un paylaştığı Neşeli Günler filmi Türkiye’de bir tartışmayı meydana getirmişti. Turşu suyunun limon ile mi yoksa sirke ile mi daha güzel olduğu konuşulmaya başlamıştı. Burada ki püf nokta tabii ki damak lezzetidir. İki türlü de turşu suyu hazırlayabilirsiniz. Sirkeli veya limonlu turşu suyu salatalık turşusu kaç günde olur sorusunun cevabını değiştirmeyecektir. Tamamen lezzet açısından farklılıklar vardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!