featured

Sanal Müzeler Açıldı! 11 Sanal Müze İle Corona Günlerinde Sanal Müzede Gezin!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçok toplu ortamlara girişlerin yasaklanması hem sağlığımız hem de salgının önüne geçilmesi için çok önemlidir. Tiyatro, sinema, müze gezintisi gibi kültürel etkinliklerden mahrum kalınan bu günlerde sanal müze gezintileri insanlar için bir alternatif olmuştur. Bir anda eve kapanmak birçok insan için can sıkıcı bir durum haline gelmiştir. 

Karantina günlerinde dizi, film, kitap okuma, oyun oynama gibi aktivitelerin yanına sanal müze gezintisi de eklenince karantinalarınız daha anlamlı olacaktır. Tarih severler ve müze severleri çok sevindirecek bir haber, tek tıkla bu müzelere ulaşmak çok kolay. Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesinden de ulaşabileceğiniz bu müzeler sizlere eşsiz bir müze deneyimi sunacaktır.

Sanal Müze Nedir?

Sanal müze, E-Müze olarak da karşılaşabileceğiniz 1990lı yıllardan beri var olan bir kavramdır. Birçok teknolojik gelişme ile yaygınlaşan müzeler, mekân kısıtlaması olmadan gezi yapma olanağı sağlar. Bu sistem binlerce resim, heykel, kültürel kalıntılar, geleneksel motif ve modellere tek tıkla ulaşım imkânı sağlar. Ülkemizde yaygınlaşması ile birlikte birçok müze sever tarafından sanal müzeler nedir, sorusu araştırılmaya başlanmıştır. Bu araştırmalar sonucunda hem Türkiye hem de Dünya’da var olan bazı müzeler ziyaretçilerinin ayaklarına gelmiştir.

Türkiye’deki Sanal Müzeler

1)Kurtuluş Savaşı Müzesi- Ankara

YouTube video

Birinci TBMM olarak inşa edilen bina, 1957 yılında müze olmasına karar verilerek değiştirilmeye başlanmıştır. 1961 yılında TBMM müzesi olarak adlandırılan Kurtuluş Savaşı Müzesi isimli sanal müze, 1981 yılında Kurtuluş Savaşı müzesi olarak değişmiştir.

İçerisinde dönemin kullanılan eşyalarından oluşan koleksiyon, bazı dönemlere ait belgeler, meclis toplantı salonları bulunmaktadır. Ankara-Ulus’ta bulunan bu müzenin yapımında Andezit taşı kullanılmıştır. 

2)Efes Müzesi- İzmir

YouTube video

Efes kazı alanındaki buluntulara ev sahipli yapan Efes müzesi, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Müzedeki en bilinen eser Artemis tapınağında bulunan Artemis heykelidir. Arkeoloji ve etnografya olarak olmak üzere 2 bölümdür.  Bu müzede dünyaca tanınmış birçok eser bulunmaktadır.

Sanal müze salonları Yamaç Evler ve Ev Buluntuları Salonu, Sikke ve Hazine Bölümü, Mezar Buluntuları Salonu, Efes Artemis Salonu ve İmparator Kültleri Salonu olarak bölümlere ayrılmıştır.

3)Troya Müzesi- Çanakkale

YouTube video

2013 yılında inşasına başlanan Troya Müzesi, Çanakkale ili Merkez ilçesinde bulunmaktadır. 3 katlı olan bu müze binasında depolama, müze teşhir, sosyal donatı mahalleleri, açık teşhir, depolama ve idari bilimler ziyaret alanı vardır. 

Sanal müze, Troas ve Troya zamanından kalma, o döneme ait kalıntılar sergilenmektedir. Rampadan iner inmez başlayan gezinti, ziyaretçilere 7 başlıktan oluşan bir hikâye takibi sunmaktadır. Diğer müzelerden farklı olarak bu müzede görsel grafiklerle beraber dokunmatik olarak anlatımlar yapılmaktadır.

4)Gazi Müzesi- Samsun

YouTube video

Samsun Gazi Müzesi, Samsun ili İlkadım ilçesinde bulunmaktadır. İlk olarak Mıntıka Palas Oteli olarak kurulmuştur. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığında kaldığı otel burasıdır. Mustafa Kemal Paşa’ya armağan edilen bu otel 1998 senesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilerek Gazi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Giriş katında Cumhuriyet’in ilanına kadar olan süre, Mustafa Kemal’in kullandığı silahlardan oluşan fotoğraf galerisi bulunmaktadır. Üst katlarda çıktığınızda Atatürk’ün kullandığı çalışma masasını ve kullandığı bir takım eşyaları görürsünüz. Sanal müze olarak da bilgisayar da güzel bir deneyim sunar.

5)Göbeklitepe Örenyeri- Şanlıurfa 

YouTube video

Şanlıurfa Göbeklitepe, Örencik köyünün yakın çevresinde yer almaktadır. Bilinen en eski kült yapı olmasıyla meşhurdur. Arkeolojik bir yapı olarak ilk kez 1963 yılında Alman ve Türk bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada tespit edilmiştir. Sanal müze sayesinde bu kült yapıyı öğrenebilir, tarihin tozlu sayfalarında kaybolabilirsiniz. 

Şimdiye kadar yapılan kazı çalışmaları sonucunda bu bölgede 4 tabaka açığa çıkarılmıştır. Neolitik dönem kalıntılarını barındıran bu bölgede en üstteki tabaka tarım yapılan yüzey dolgusudur. Diğer tabakalar ise Neolitik dönem kalıntılarını barındırmaktadır. 

6)Zeugma Mozaik Müzesi- Gaziantep

YouTube video

Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde bulunmaktadır. 2011 yılında Gaziantep’te açılan müze bu müze 1700 metrekarelik mozaik vardır. Sanal müze, bu özelliği ile dünyanın en büyük mozaik müzesi ünvanını taşır. Tarih ve kültür meraklıları tarafından çok beğenilen bu müze sanat tarihçileri, arkeologlar tarafından da ilgiyle ziyaret edilmektedir.

Müzede mozaik panoların yanı sıra farklı dönemlere ait heykeller ve kalıntılar da bulunmaktadır. Müzenin en çok bilinen eseri Çingene Kızı Mozaiğidir. Müzede ayrıca çocuklar için de çocuk sanat atölyesi bulunmaktadır. 

7)Boğazköy Müzesi- Çorum

YouTube video

Çorum Boğazköy müzesi, Boğazkale ilçe merkezinde yer alır ve ilk zamanlarda Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesine bağlı olarak hizmet vermiştir. 1985 yılında ise Çorum Müze Müdürlüğü’ne bağlanarak Çorum’un simgesi haline gelmiştir.  Bu müzede genel olarak Hitit ve Hattuşaş uygarlıklarına ait eserler sergilenir.

Kalkolitik, demir çağı, eski tunç devri, Roma ve Bizans dönemlerine ait kalıntıların da bulunduğu müze bilimsel kazı çalışmaları meraklıları tarafından ilgiyle takip edilmektedir. Sanal müze içerisinde ziyaretçiler için Hitit dönemine ait görseller ve tanıtımlar yer almaktadır. Ayrıca Hitit dönemine ait seramik yapım tekniğinin anlatıldığı vitrinde imparatorluk arşivi olarak ele geçirilen mühürler de bulunmaktadır.

8)Arkeoloji Müzesi- Hatay 

YouTube video

Hatay Arkeoloji Müzesi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hatay ilinde bulunmaktadır. Uzun yıllar sürdürülen kazı çalışmaları sonucunda, mozaikler ortaya çıkmıştır. Mozaikler de Princeton Üniversitesi’nin yaptığı, Hatay’ın farklı ilçelerinden kazılar sonucunda çıkartılan eserlerdir.

Birçok medeniyeti yaşattığı için zengin kaynaklara sahip olan eserler tek bir yerde toplanma düşünesi ile 1939 yılında Hatay Arkeoloji müzesi kurulmuştur. Daha sonra çeşitli restorasyonlar yapılan Antakya Arkeoloji Müzesi olarak da görebileceğiniz bu müzede eserler 10 bin metrekarelik geniş bir alanda sergilenmektedir. İçerisinde mağara, amuk, selevkoslar gibi bölümler barındırmaktadır. Sanal müzeler etkinliği ile bu müzeyi de evinizin ortamından gezmeniz mümkün.

9)Cumhuriyet Müzesi- Ankara

YouTube video

Cumhuriyet Müzesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 2. müzesi olarak da bilinir. Ankara ili Altındağı ilçesinde bulunmaktadır. Göz alıcı mimarisi ile çok dikkat çeken bu müzede üç Cumhurbaşkanı dönemine ait birbirinden önemli eserler yer almaktadır.

Cumhuriyet müzesinin büyük bir bölümünü Mustafa Kemal Atatürk, Celal Bayar ve İsmet İnönü tarafından kullanılan eşyaların sergilendiği kısım oluşturmaktadır. Ayrıca Cumhuriyet Dönemi’ne ait birçok belge ve resimlerle zenginleştirilen bu müze Ulus gazetesine ait o dönemlerde basılan eserleri de barındırmaktadır. Sanal müze ile geçmişe, o yılara yolculuk yapmanız mümkündür.

10)Antalya Müzesi- Antalya

YouTube video

Antalya müzesi, Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde bulunmaktadır. Bu sanal müze,Türkiye’nin en büyük müzeleri listesindedir. Antalya Müzesi, sanal müze olarak da hizmet verir ve Birinci Dünya Savaşından sonra bölgeye gelen işgal güçlerinden zorlukla kurtarılan eserlerin korunması, bakılması için kurulmuştur. 30 bin metrekarelik bir alanda, 14 salonda hizmet verilmektedir.

Müze içerisinde çocuklara ayrılmış salonda çocukların eski dönemde oynadığı oyuncaklar sergilenmektedir. 14 salondan oluşan sanal müze, birçok döneme ait kalıntılar, eserler ile çok zengin bir içerik ile sizleri beklemektedir.

11)Etnografya Müzesi- Ankara 

YouTube video

Etnografya müzesi, Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Kurulan ve halkın hizmetine açılan ilk devlet müzesi özelliğini taşımaktadır.  Anadolu’nun çeşitli yerlerinden toplanan eserlerin sergilendiği müzede geçmişe yolculuk yapma deneyimi sunulmaktadır. Sanal müze bu deneyimi oturduğunuz yerden kazanmanızı sağlar.  

İçerisinde çeşitli yörelerden getirilen Türk kıyafetleri, işlemeli eserler, el dokumaları, madeni eserler, cam ve çini parçalar, silahlar, el yazması ve ahşap eserler bulunmaktadır. Bu eserlerin yanı sıra Türk geleneklerini yansıtan odalar da bulunmaktadır. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı sanal gezintiye imkân tanıyarak açtığı bu sanal müzelerle birçok kişiye evden müze gezme olanağı tanımıştır. Sanal müzelere ziyaretçiler tarafından çok büyük bir ilgi gösterilmektedir. Sizlerde müze gezmek istiyor fakat bu müzelere erişemiyorsanız bu 11 sanal müzeleri mutlaka ziyaret edin. Sanal tur gerçekleştirerek oyunca müzesi de gezmeniz mümkün. Nisan 2020 tarihi kapsamında açılan sanal müzeler oldukça rağbet gördü. Tüm İstanbul başta olmak üzere, ülkenin her yerinden sanal müzelerin internet sitelerine oldukça rağbet var.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!