sibirya-kurdu

10 Aşamada Sibirya Kurdu Yavru Özellikleri Neler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sibirya kurdu ilgisi olanlar için çok değerli ve dikkat çeken hayvanlardan birisidir. Diğer ismiyle bilinen Husky, alışık olunan evcil köpeklerden çok daha farklıdır.

Evde ya da ev bahçesinde bakılabilen köpek cinslerinden hem fiziksel hem de karakteristik anlamda farklı olan bir cinstir. Bu cinslerin geçmişten günümüze kullanım amacı değişiklik gösterir.

Ancak başta fiziksel görünüşlerinden ötürü Sibirya kurdu yavru sahiplenme isteyenlerin sayısı oldukça fazladır.

Her evcil hayvanda olduğu gibi Husky köpekleri sahiplenmeden önce özelliklerine bakmak gerekir. Çünkü sevmek kadar karakteristik özelliklerini bilmek, yaşayabileceği alan sunmak adına hazırlık yapmak gerekir.

Şayet Sibirya gibi kurt bir köpek cinsini sahiplenmek herkesin yapabileceği bir durum değildir. Eğer özelliklerine uygun bir ortam sunamayacaksanız sahiplenmemelisiniz.

1- Sibirya Kurdu Özellikleri Nelerdir?

İlk bakışta Sibirya kurdu özellikleri önyargı ile yaklaşılan bir duruma sahiptir. Yalnız bu köpek bilinenin aksine çok özel ve farklı özellikleri bünyesinde taşımaktadır.

Fiziksel Özellikleri

Öncelikle Husky fiziksel özelliklerine bakmak gerekiyor. Her köpekte olduğu gibi bu köpeklerde dişi ve erkekler arasında belirgin farklılıklar bulunur. Fiziksel özellikleri arasında:

  • Her köpek gibi dillerinden terlemektedir.
  • Yetişkin bir dişi maksimum 56 cm, erkekler ise 60 cm boyuna ulaşabilmektedir.
  • Dişilerin yetişkin halinde kiloları 45-50 kilogram, erkeklerde ise 40-60 kilograma ulaşmaktadır.
  • Renkleri çoğunlukla; beyaz, siyah-beyaz, gümüş, gri, kırmızı-beyaz olarak bulunur.
  • -60 dereceye varan soğukluklara dayanabileceği kalın bir deriye sahiptir.
  • Tüyleri oldukça yoğundur. Aynı zamanda uzun tüylere sahiptir.
  • Gözleri çoğunlukla açık mavi / buz mavisidir. Ancak kahverengi, siyah renkler de bulunmaktadır.
sibirya-kurdu
Sibirya Kurdu Özellikleri

Karakteristik Özellikleri

Sibirya kurdu yavru ve yetişkin sürecine varan zaman içerisinde eğitimlerine bağlı olarak farklı köpekler haline gelebilir. Ancak genel itibariyle disiplini iyi tutmadığınızda ya da eğitim verseniz bile bazı özelliklerini bırakamaz. Karakteristik özellikleri arasında:

  • Oldukça zeki hayvanlardır. Bu yüzden eğitimleri algılamakta zorluk çekmez.
  • Tabiri caizse şımarık köpeklerdir. Yerlerinde durmaz, disiplini sağlayamazsınız sizi dinlemez.
  • Yalnızlıktan asla hoşlanmazlar. Mümkünse iki Sibirya kurdu
  • Durduk yere havlayan köpeklerden değildir. Fakat yalnız kaldıklarında oldukça sesli ulurlar.
  • Apartmanlarda yaşarken eşyalarınıza saldırabilir, bahçede yaşarken bahçenizi eşeleyebilir.
  • Bekçi köpekleri gibi almamaları gerekir. Çünkü herhangi bir zaman diliminde havlayabilir ayırt edemezsiniz.
  • Oldukça enerjik ve hareketli olduklarını söylemek gerekiyor. Gün içinde en az 45-60 dakika egzersiz yaptırmak gerekiyor.
  • Kısmen sahibine sadık köpek cinslerindendir. Ancak özgürlüklerine düşkündür kendilerine göre hareket ederler.

2-Husky Köpek Bakımı Nasıl Yapılır?

sibirya-kurdu

Sadece Husky köpek özellikleri bilmek yetmez. Eğer sahiplenecekseniz aynı zamanda bakımı konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Köpek bakımları görece kedilere göre zordur. Üstüne bir de Husky gibi çok cüsseli bir köpekten bahsediyorsak durum çok daha zordur.

Husky köpek bakımları öncelikle düzenli ve vitaminden zengin şekilde beslenmesi gerekir. Cüsselerine bağlı olarak beslenme ihtiyaçları da artar.

Düz mama almak ve tüketmez az kalabilir veteriner kontrolünde beslenmesini çok kaliteli tutmalısınız.

Veteriner demişken Husky köpekleri elbette düzenli olarak veteriner görmesi gerekiyor. Bu köpeklerin ana vatanı Sibirya olduğundan farklı ülke ve şehirlerde hastalıkları çıkabilir.

Psikolojik olarak da iyi hissetmeyebilirler. Bu yüzden kontrolleri aksatılmamalıdır.

Tüyleri kesin olarak haftada 2-3 kere taranmalıdır. Tırnakları da ayda 2-3 kere kesilmesi gerekiyor. Çok aksatılsa da diş ve ağız sağlığı adına haftada birkaç kere fırçalanması şarttır.

Son olarak kulak temizliği için kişisel uğraştan ziyade veterinerden yardım almak gerekiyor.

3- Sibirya Kurdu Evde Beslenir mi?

sibirya-kurdu

Sibirya kurdu evde beslenebilir. Ancak beslemek size ciddi bir zorluk çıkaracaktır. Neden mi?

Çünkü bu köpeklerin eşyalarınıza zarar verme olasılığı çok yüksektir. Kendileri çok enerjik olduğundan durduk yere tüm mobilyalarınızı yırtıp parçalayabilir.

Bunun dışında apartmanlarda komşulardan şikayet alma olasılığınız da vardır. Bu köpekler durduk yere havlama özelliğine sahiptir. Daha doğrusu sebebini bilmediğiniz şeylere havlamanın yanı sıra uluyabilir.

Mümkünse bahçeli bir eviniz varsa beslemek daha doğru olacaktır. Bahçenizde üşümeyecektir çünkü -60 dereceye kadar dayanıklıdır.

4- Sibirya Kurdu Saldırır mı?

sibirya-kurdu

Husky köpekleri saldırgan köpek değildir. Aksine daha çok arkadaş canlısı ve şımarık bir köpek olduğundan yakınlık gösterir.

Yabancılara tabii ki belirli bir tepki verebilir. Yine de sahibi olarak sizi kısa sürede tanıyarak saldırganlık göstermeyecektir.

5- Sibirya Kurdu Türkiye’de Yaşar mı? Sibirya Kurdu Yasak mı?

sibirya-kurdu

Normal şartlarda Sibirya kurtları adından da anlaşıldığı üzere Sibirya’ya aittir. Sibirya gibi çok soğuk alanlarda yetişip mutlu bulunurlar.

Yine de Sibirya kadar soğuk olmasa da farklı ülkelerde büyümesi, çiftleşmesi ve çoğaldığı görülür. Türkiye’de bu alanlardan birisidir.

Son günlerde yapılan düzenlemelere bağlı olarak tehlikeli köpekler sınıfında bulunarak çipleştirilmesi gerekiyor. Çip takıldıktan sonra beslenmesinde sorun yoktur. Ülkemizde yasaklı ırk değildir.

Türkiye’de her yerde mutlu bir şekilde yaşamadığını söylemek mümkün. Çok soğuk ülkelerin köpeği olduğundan Akdeniz, Ege gibi alanlarda mutlu yaşayamazlar. Sıcak bölgelerde hareketleri kısıtlanır sürekli yatar.

6- Sibirya Kurdu Sahibi Korur mu?

sibirya-kurdu
Husky Köpek Özellikleri

Sahiplenme huyları yüksek düzeyde değildir. Aksine koruyucu, sahiplenen köpekler arasında bulunmaz.

İlk bakışta cüssesine aldanarak koruması adına sahiplenirseniz en büyük hatayı yaparsınız. Çünkü korunmanız gereken zamanda sizi takmadan, çok farklı şeylerle ilgilenebilirler. Umurunda bile olmazsınız.

7- Sibirya Kurdu Uluması Nasıldır?

Sibirya kurdu uluması çok meşhurdur. Çünkü çok güçlü bir şekilde uludukları görülmektedir. Kurt olarak adlandırılma sebebi de budur.

YouTube video

8- Sibirya Kurdu Yavru Çocuklarla Anlaşır mı?

sibirya-kurdu

Çocuk sahibi olan aileler Husky köpek araştırmasında çocuklarıyla anlaşıp anlaşmama olasılıklarını da araştırmaktadır.

Eğer uygun bir ortamınız, köpek bakma deneyiminiz varsa şanslı olduğunuzu söylemek gerekir. Zira çocuklarla anlaşması hiç de zor değildir. Bebeklerden çocuklara çok rahat anlaştıkları görülür.

Zaten hareketli ve enerjik bir köpek olduğundan çocuklara ayak uydurması zor değildir. Çok rahat oyun oynadıklarını zararsız olduklarını görebilirsiniz.

9- Sibirya Kurdu Sahiplendirme Nasıl Yapılır? Satılık Sibirya Kurdu Bulunuyor mu?

sibirya-kurdu

İnternet siteleri üzerinde evcil hayvanları sahiplendirmek adına özel alanlar oluşturulmuştur. Çünkü çoğu birey ‘satın alma, sahiplen’ mantığıyla hareket etmektedir.

Onlar birer eşya olmadığı için satın almaktan ziyade sahiplendirme siteleri aracılığıyla yavru Sibirya köpekleri alınabilir.

Sadece yavru değil yetişkinleri de sahiplenebilirsiniz.

10- Sibirya Kurdu Filmi Önerisi: Kutup Macerası

sibirya-kurdu

Kutup Macerası, Paul Walker başrolüyle bulunan ve birden fazla Sibirya kurtları bulunan çok güzel, çok doğru mesajlı  bir filmdir.

Eski bir film olsa da izleyeni hem ağlatıp hem de güldüren, mutlu eden unutulmaz yapıttır. Filmde kutuplarda yapılan bir araştırmayı ve bu araştırmada eşlik eden kurtlar bulunmaktadır.

Ancak gidildiği yerdeki olumsuz hava şartları bazı kritik kararların verilmesini gerektirir. Verilen bu karar her ne kadar o an için doğru gelse de sonradan vicdan azabı ve büyük bir dönüşümü beraberinde getirir.

YouTube video

Sibirya Kurdu Sıcak Yerde Yaşar mı?

Sıcak yerde yaşaması ihtimaller dahilindedir. Fakat, kendileri soğuk hava köpeklerindendir. Bu yüzden sıcak iklimlerde çok mutlu oldukları söylenemez. -60 dereceye dayanabilen bu köpekler sıcak havayla karşılaştığında hareketlerini kısıtlamaktadır.

Sibirya Kurdu Hangi Mevsimi Sever?

Sibirya kurtları adından da anlaşıldığı üzere soğuk mevsimlerin yani kışın aşığıdır. Tabiri caizse bu köpekler kış için ölür biterler. Her ay boyunca soğuk, kar ve buz ile karşılaşsa da asla mutsuz olmazlar. Soğuktan kolay kolay etkilenmez.  

Sibirya Kurdu Sahibine Sadık mı?

Sibirya kurtları sahiplerini tanırlar ve onları severler. Fakat bu köpekler sahiplerine olan sadıklığını korumak ile göstermezler. Aksine koruyucu köpek olduklarını söylemek yanlıştır. Sadık olmaları da her koşulda mümkün olmaz. Bir an da sizi bırakıp dolaşmaya gidebilirler.

Sibirya Kurdu Ne Kadar Güçlü?

Oldukça güçlüdür. Yalnız bu güçleri diğer köpekler gibi çene gücüyle, parçalama gücüyle alakalı değildir. Kendileri aslında kızak çeken köpeklerdir. İlk olarak kızak çekmeleri için kullanıldılar. Hatta Veba salgını sırasında ilaçları taşımak için kilometrelerce yol boyunca kızak çekmişlerdir.

Sibirya Kurdu Üşür mü?

Üşümezler. -60 dereceye dayanan bir köpeğin üşümesini beklemek oldukça yanlış olacaktır. Kalın deri yapısı, yoğun yağ tabakaları bulunur. Bununla birlikte oldukça tüylüdürler. Soğukların hiçbir şekilde derisine işlemesi mümkün değildir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!