featured

Şifa Deposu Böğürtlenin faydaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tam bir şifa deposu olan böğürtlen nedir ? Böğürtlenin faydaları nelerdir? Böğürtlen çayı nasıl yapılır? Böğürtlen, yol kenarlarında, veya ağaçlık herhangi bir ortamda sıkça görülebilen, insan sağlığı için son derece faydalı, mineral ve vitamin kaynağı bakımından oldukça zengin olan bir meyvedir. Peki sağlık açısından oldukça faydalı böğürtlenin yararları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Böğürtlen Nedir ?

Ülkemizde kolaylıkla yetişebilen böğürtlen, gülgillerler familyasından bir bitki türüdür. Ham olan meyveleri kırmızı renklerde olup olgunlaştıkça rengi siyahlaşmaktadır. Görünüş olarak çileğe benzemektedir. Meyvenin bitkisi dikenli bir yapıya sahiptir ve yol kenarlarında bahçelerdeki çitlerde sıklıkla görülmektedir.

Meyvesi C vitamini bakımından oldukça zengindir. Böğürtlenin meyvelerinin olgunlaşma dönemleri mayıs sonlarına doğru başlayıp, Ağustos ayına kadar devam etmektedir. Böğürtlen, vücuda zararlı olan maddelerin temizlenmesi için çok faydalıdır. Vücut için oldukça etkili bir antioksidan kaynağıdır.

Tansiyon hastalığı olanların düzenli kullandıklarında tansiyonlarını düşürdüğü tespit edilmiştir. Yorgun olan ve halsizliği bulunan vücudu dinlendirir, güçlendirir. İdrar rahatsızlığı olan kişilerde, idrar söktürücüdür ve kabızlığa çok iyi gelmektedir. Ham olan yani tam olgunlaşmamış olan böğürtlenler de ishal kesici özelliğe sahiptir. Bunun yanında  böğürtlen yendiğinde gözlere üzerinde olumlu faydaları vardır. Ayaklardaki şişkinliğe iyi gelmektedir. Bunlar böğürtlenin sayısız faydalarından bazılarıdır.

Böğürtlenin Faydaları Nelerdir?

Çok sayıda faydası olan böğürtlen, genç yaşlı herkesin sevdiği besinlerin arasındadır. Peki, bilinen ve bilinmeyen böğürtlenin faydaları nelerdir

1 – Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Böğürtlen ve yaprağının bünyesinde bulunan antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirip, kansere karşı vücudu koruyucu etkisi vardır.

2 – Bademcikleri Korur

Böğürtlen ve böğürtlen yaprağı bademciklerdeki, ağızdaki, dildeki ve diş etlerindeki iltihapları çayıyla gargara yaparak kullanabilirsiniz.

3 – Böbrek Hastalıkları ile Savaşır

Böğürtlen ve yaprağı iyi bir idrar söktürücü olup, toksin arttırıcıdır. Yüksek tansiyonun düşmesinde de yardımcıdır.  Mesanede oluşan taşların düşürülmesini sağlar.

 4 – Böğürtlenin Faydaları – Göz Hastalıkları ile Savaşır

Böğürtlen ve yaprağı göz rahatsızlıklarına da iyi gelir. Bu yönü ile tam bir vitamin bombası olan bu bitki, bu özelliğinin yanı sıra baş ağrısının da tedavisinde kullanılmaktadır. Böğürtlen ve yaprağı dışarıdan kullanımında da ağrı kesici etki gösterir.

5 – Kadın Hastalıkları ile Savaşır

Kadınlardaki akıntıların giderilmesinde ve adet kanamalarının azalması için kullanılan böğürtlen ayrıca pms sendromu ile mücadelede de faydalıdır. Adet sancılarını azaltmaya yardımcı olur. Zihinsel ve fiziksel PMS semptomlarını hafifletir. Diğer kadın hastalıklardan korur. 

6 – Basur ile Mücadelede Etkilidir

Böğürtlen, yanıklara ve basura iyi gelir. Böğürtlenin taze yapraklarının lapasını yaparak rahatsız bölgeye uygulanarak tedavi edilir.

7 – Kan Şekerini Düzenler

Böğürtlenin kökünü kaynatarak suyunu içerseniz. Kan şekerini düşürücüdür. Şeker hastalarının alabileceği en önemli doğal şeker kaynağıdır. 

8 – Hafıza Kaybını Önler

Bilim insanları; yaban mersini, böğürtlen, çilek ve diğer dut meyvelerinin yendiğinde beyne faydalı etkileri olduğunu, yaşla ilgili hafıza kaybının ve diğer değişikliklerin önlenmesine yardımcı olabileceğinin güçlü bilimsel kanıtları olduğunu belirtti. .

Yaşlılığın sebep olduğu de yararlıdır. Sıkılan suyu bekletilmeden içilmelidir, aksi takdirde sirkeye döner.

9 – Böğürtlenin Faydaları Arasında En Kıymetlisi Dinlendirici Etkisi

Böğürtlen ve yaprağı ayaklardaki yorgunluğu giderir. Ayrıca vücuttaki yorgunluğun giderilerek daha zinde ve dinlenmiş bir vücut ortaya çıkarır. Kemik ağrısı, eklem ağrısı ve baş ağrısı gibi çeşitli hastalıklardan korur. 

10 – Cildi Güzelleştirir

Böğürtlen ve yaprağı cildinize de gerginlik ve parlaklık kazandırır. İçerisinde yer alan C vitamini yardımıyla; yaraları iyileştirme, cildi yenileme, vücutta serbest radikallere karşı savaş (toksinler tarafından salınan moleküller), demir emilimini destekleme gibi vücuda birçok faydası bulunmaktadır.

11 – Kanserle Savaşır

İçeriğindeki zengin antioksidanlar sayesinde kanserle mücadelede yardımcı olmaktadır. Böğürtlen, kanserle mücadele yetenekleri ile bilinen bir antioksidan sınıfı olan polifenolleri içermektedir.

Özellikle, antosiyanin (belirli bir polifenol) bu meyve içerisinde yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Antosiyaninler, böğürtlen tarafından kanser gelişimine karşı kullanılan birincil silah olarak düşünülmektedir. Yapılan bir çalışmada; akciğer kanseri açısından, böğürtlenlerde bulunan spesifik bir antosiyanin olan siyanidin-3-glukositin kanserli akciğer tümörlerinin büyümesi üzerinde önemli etkilerinin olduğu ve büyümesini engellemeye yardım ettiği gösterilmiştir.

12 – Böğürtlen K Vitamini Deposudur

K vitamini, prostat, kolon, mide, burun, ağız ve karaciğer kanserlerinin önlenmesinde ve bunlarla mücadelede rol oynamaktadır. Bir porsiyon böğürtlende günlük önerilen K vitamini değerinin üçte birinin üzerinde K vitamini bulunmaktadır.

13  Kemikleri Güçlendirir

K vitamini ayrıca kanın pıhtılaşmasında yardımcı olur ve kemik metabolizmasında rol oynar. K vitamini eksikliği kemikte incelme, kemik kırılmaları, kolay morarma, aşırı menstrüel kanama ve dışkıda veya idrardaki kanlara neden olabilir. Kan tineri kullanıyorsanız; böğürtlen, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi ve mayalanmış süt gıdaları gibi K vitamini bakımdan yüksek olan gıdaları tüketmeyi unutmayın.

14 – Hastalıklara Karşı Savaşır

Böğürtlende bulunan fenolik asitler, flavonoidler, flavonoller ve özellikle antosiyanositler gibi bileşenler; zararlı moleküllere karşı çalışılar. Bu koruyucu emizleme özelliği, birçok sağlık probleminin nedeni olabilecek oksidatif hasarın sonucu olarak vücudu bir dizi hastalıktan korur.

15 – Damar Sorunlarını Tedavi Eder

Antosiyanin  gibi flavonollar kalbi korur. Yüksek oranda magnezyum ve lif, damarları tıkanıklıktan korur ve düzgün kan akışını teşvik eder. Yüksek magnezyum seviyeleri aynı zamanda kan basıncını düzenler ve kalp krizine karşı koruma sağlar. DNA hasarını azaltmada ve damar sorunlarına karşı korumada da yardımcı olur.

16 – Bakterilerle Savaşır

Anti bakteriyel özelliği yardımıyla ağız sağlığını korumaya yardım eder. Hastalığa neden olan ağızdaki bakterileri öldürür.

17 – Kilo Vermek İçin Destek Olur

Böğürtlen , bitkisel yapı olarak şeker bakımından düşüktür ve lif oranı yüksektir. Bu sayede sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.

18 – Kemikleri Güçlendirir

İçeriğindeki kalsiyum, kemikleri güçlendirir. Magnezyum içeriği, vücuttaki kalsiyum ve potasyum emilimine yardımcı olur. Bu sayede güçlü kemiklerin oluşturulmasına yardımcı olur ve hücresel işleyişe katkıda bulunur.

Böğürtlen Çayı Nasıl Hazırlanır?

YouTube video

Böğürtlen çayı tarifi için öncelikle 1 tatlı kaşığı yaprağı 200 ml. kaynar suda haşlanır. 10-15 dk. demlenen çay iyice süzülür. Hazırlanan bu lezzetli çayın soğuması beklenerek uygun sıcaklıkta içilir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!