featured

Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir? Sigorta Tahkim Komisyonu Kararları Nereden Takip Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda daha çok duyulmaya başlanan bir kurum olan Sigorta Tahkim Komisyonu nedir ? Hangi uyuşmazlıklar için kurulmuştur? Çalışma esasları nelerdir? Başvuru nasıl yapılır? İşte tüm merak edilen yönleri ile Sigorta Tahkim Komisyonu kararları kesin mıdır ve çalışma usulü…

Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?

Sigorta Tahkim Komisyonu, genel anlamda 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu 30.  Maddesi uyarınca, sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile sözleşme kapsamında riski üstlenen taraf arasında bahse konu sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü gayesi ile Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde kurulmuş bir komisyondur.

Bu Komisyon, Müsteşarlık temsilcisinin, bir tüketici derneği temsilcisinin, iki Birlik temsilcisi ile Müsteşarlık tarafından belirlenen bir akademisyen hukukçunun katılımı ile oluşur.

Komisyonun amacı sigortalı kişiler ile sigorta şirketleri arasında doğabilecek uyuşmazlıkların, mahkeme aşamasına geçilmeden daha kısa bir sürede çözümüdür.

Kimlerin Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Hakkı Vardır?

Sigortalı kişiler ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile sigorta şirketleri arasında anlaşmazlık oluştuğu zaman, bu sayılan kişiler Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilirler. Ancak dikkat edilmelidir ki anlaşmazlığa konu olayın meydana geldiği tarihten önce ilgili sigorta şirketinin, Sigorta Tahkim Komisyonu üyesi olması gerekir. Ancak uyuşmazlık tarihinden önce Komisyona üye olma şartı zorunlu sigortalar yönünden gerekli değildir.

Yine komisyona başvuruda bulunulabilmesi için uyuşmazlığın daha önceden mahkemelere ya da tüketici hakem heyetlerine götürülmemiş olması da gereklidir.

Sigorta Tahkim Komisyonu önüne bir uyuşmazlığı taşıyabilmek için sigortalı kişi ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişinin ilgili sigorta şirketine anlaşmazlığa konu taleplerini yazılı olarak iletmesi ve sigorta şirketinin de bu başvuruya olumsuz cevap vermesi ya da 15 iş günü içinde cevapsız bırakması koşulu aranır.

Komisyona Başvuru Nasıl Yapılır? 

Sigorta Tahkim Komisyonu’na, Sigorta Tahkim Komisyonu başvuru Formu eksiksiz şekilde doldurmak sureti ile başvuru yapılabilir. Bu başvuruya ilgili sigorta şirketinin başvuruya karşı verdiği ret yanıtı ya da 15 iş günü içinde cevapsız bıraktığına dair belgenin de eklenmesi gerekir. Ayrıca başvuru bedelinin yatırıldığına dair dekont ile iddiayı ispata yarar belgelerinde başvuruya eklenmesi gereklidir. Başvuru şahsen, avukat tarafından ya da posta yolu ile yapılabilir.

Sigorta Tahkim Komisyonu Kararları Nasıl Alınır? Komisyon Nasıl Çalışır?

YouTube video

Sigorta Tahkim Komisyonu karar sorgulama işlemi için ilk olarak komisyon raportörlerince incelenir ve bu aşamaya ön inceleme adı verilir. Ön inceleme aşaması genellikle 15 gün içinde tamamlanır. Mahkemeye tevdi edildi ne demek ? Bu aşamada uyuşmazlığın çözüme kavuşturulup kavuşturulmayacağı ve başvurunun bağımsız sigorta hakemlerine yönlendirilip yönlendirilmeyeceğine karar verilir. Başvuru Sigorta Hakemine yönlendirilirse en geç 4 ay içerisinde uyuşmazlık hakem tarafından incelenir ve taraflara karar bildirilir.

Başvuru sahipleri, başvuru aşamasında aldıkları şifre ile başvurularının durumunu komisyonun internet sitesi üzerinden takip edebilirler.  E imzalı karar sisteme yüklendi ne demek sorusunun cevabı ise başvuru sonucunun sistem üzerinden resmi bir şekilde yer aldığıdır. 

Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Trafik kazası Tahkim kararları ve birçok kararı da içeren tahkim komisyonu başvuru ücretleri birbirinden farklı olabilir. Sigorta şirketi ile sigorta ettiren kişiler arasındaki tutarı 5.000 TL’ye kadar olan uyuşmazlık konularında, sigorta hakemleri tarafından verilen kararlar kesin niteliktedir. Ancak, 5.000 TL ya da üzerindeki uyuşmazlıklar konusunda sigorta hakemi tarafından verilen kararlara karşı kararın bildiriminden itibaren 10 gün içinde Komisyon nezdinde bir defaya mahsus olarak itiraz hakkı bulunur.

Hakem kararlarına yönelik yapılan itirazlar, itiraz hakem heyetleri tarafından en geç iki ay içerisinde incelenerek karara bağlanır.

40.000 TL’nin üzerindeki uyuşmazlık konularında itiraz üzerine verilen kararlar taraflarca temyiz edilebilirler. 40.000 TL’nin altında kalan uyuşmazlık konularında ise itiraz hakem heyetince verilen kararlar kesin niteliktedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!