featured

Sivas Hurma Tatlısı Tarifi | Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır? Kıyır Kıyır Kalburabastı Tatlısı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sivas hurma tatlısı tarifi, sıklıkla bayram ya da özel günlerde yapılan tatlı türlerinden biridir. Kalburabastı olarak da bilinen hurma tatlısı, şerbetli bir tatlı olması sebebiyle birçok kişinin beğenisini kazanıyor. Ağızda kıyır kıyır dağılan yumuşacık bu lezzet, bayramlarda ya da özel günlerde yapılarak misafirlere sunuluyor. Şerbetli olarak yapılan bu lezzet ağızda dağıldığı için Sivas’ın bazı yörelerinde tuzlu hurma tarifi şeklinde de yapılabiliyor.

Sivas Hurma Tatlısı Tarifi

Sivas’ın yöresel tatlıları arasında yer alan Sivas hurma tatlısı tarifi, elbette yalnızca Sivas’a özgü değil. Çoğunlukla İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgesinde sık sık yapılan ve tüketilen bir lezzet konumunda yer alıyor.

Ancak hurma tatlısı yapılışı sırasında, birkaç önemli noktaya dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi halde o kıyırlığı ve lezzeti yakalamak bir hayli zor olabilecektir. İşte Sivas hurma tatlısı tarifi konusunda tüm merak edilenler…

1- Sivas Hurma Kızartması Püf Noktaları | Hurma Tatlısı Hamuru Nasıl Yapılır?

Bu tatlı söz konusu olduğunda en merak edilen sorulardan birisi hurma tatlısı hamuru nasıl yapılır konusudur. Hurma tatlısı kıyır kıyır olduğu zaman çok lezzetli olacaktır. Bunun için ise hamurunu yumuşak tutmak ve pişirme süresini iyi tutmak gerekecektir. Hamurun yumuşak olmasını sağlayabilmek için öncelikle unu eleyerek azar azar eklemelisiniz.

Böylece kulak memesi kıvamında hamur yakalayabilme olasılığınız daha fazla olacaktır. Peki hurma kaç dakikada pişer? Hurmanın 180 derece ortalama 30-40 dakika pişmesi yeterlidir. Bu süre fırından fırına farklılık göstereceği için, üzeri kızaran hurmalarınızı direkt olarak fırından çıkarabilirsiniz.

2- Kıyır Kıyır Hurma Tatlısı İçerisine Ceviz mi Fındık mı Konur?

Sivas hurma tatlısı tarifi içerisine normal şartlarda hiçbir şey kullanılmaz. Ancak bazı yöreler içerisine ceviz, fıstık ya da fındık parçaları da tercih edebilmektedir. Gerçek hurma tatlısı yapmak isterseniz tatlınızı içsiz yapmanızı öneririz.

3- İrmikli Hurma Tatlısı – Nefis Yemek Tarifleri | Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır?

İrmikli hurma tatlısı nefes yemek tarifleri sitesinde, çok tıklanan ve beğenilen bir içerik olarak öne çıkmaktadır. Sivas hurma tatlısı tarifi için gerekli olan malzemeler ise şu şekilde;

1 çay bardağı irmik,1 çay bardağı yoğurt,1 çay bardağı sıvıyağı,2 yumurta (1’inin sarısı üzerine)1 kabartma tozu,Aldığı kadar un,

Şerbeti için;

5 su bardağı şeker,5 su bardağı su,

Hurma tatlısı tarifi için malzemeleri temin ettikten sonra irmik, sıvıyağı, yoğurt, yumurta, kabartma tozunu karıştırıp homojen bir kıvam elde edin. Daha sonrasında ise ununuzu eleyerek azar azar ilave etmeye başlayın. Kulak memesi kıvamına geldiğinde un eklemeyi bırakıp hamurunuzu 10-20 dakika kadar dinlendirin. Hurma ve kalburabastı tatlıları malzeme bakımından aynı olsa da, şekil ve iç bakımından farklılık gösterir.

Kalburabastı şekli vermek isterseniz, hamurunuzu rendenin küçük delikli kısmında açarak şekillendirebilirsiniz. İç koyup koymamak ise tamamen size kalmış. Yağlı kağıt serili tepsiye dizdiğiniz tüm hurmalarınızı ortalama 180 derece ısıda 30-35 dakika pişirin. 

Sivas hurması tatlısı tarifi üzeri kızardığı anda fırından çıkararak, soğumasını sağlayabilirsiniz. Soğuma esnasında bir tencere içerisine şekerinizi ve suyunuzu ekleyin.

Kaynama sonrası şerbetinize bir damla limon ekleyerek şekerlenmemesini sağlayabilirsiniz. İlk sıcağı çıkan hurmalarınıza şerbeti ekleyerek, şerbeti çekebilmesi için 3-4 saat kadar dinlendirin. Dinlenme süresi sonrasında tatlılarınızı dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Sivas hurma tarifi nefis yemekler tarifi için tıklayınız

4- Anne Kalburabastı Tarifi | Sivas Hurması Tatlısı Kalorisi

Kalburabastı ya da hurma olarak adlandırabileceğimiz bu tatlının kalorisi iç malzeme içeriğine göre değişiklik gösteriyor. İçsiz olarak yapılan hurmanın 1 adeti (30 gr) 79 kcal’dir. Cevizli ya da fındıklı olarak yapılan hurmanın 1 adeti ise (45) 125 kcal’dir.

5- Sivas Hurması Tatlısı Tarifi Yanına Ne Gider?

Sivas hurması tatlısı tarifi yanına ne gider? Bu enfes lezzeti yanına tuzlu bir ürün yapmanız, tatlı-tuzlu dengesini bulabilmenizi sağlayacaktır. Bayramların en çok yapılan lezzeti Sivas hurması genellikle poğaça, sarma ya da böreklerle misafirlere sunulur. Bu üç hamur işinden birini tercih ederek, hurma tatlısının lezzetinin katlanarak artmasını sağlayabilirsiniz. O halde şimdiden afiyet olsun. Kalorisi düşük tatlılar için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!