featured

Son 10 Yılın 10 Yeni Kelimesi! Hipster Ne Demek? Hashtag Nasıl Kullanılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dil kavramı günden güne gelişim gösteren ve değişen bir sosyal kavram olarak kabul edilmektedir. İletişimin başlıca unsurlarından olan dil, çağlar atladıkça gelişmiş ve iletişim için en uygun halini almıştır. Bunun sonrasında da dilin gelişimi devam etmiş ve kültürel, bilimsel ya da toplumsal ögeler de dilin gelişimini ve değişimini devam ettirmiştir. Teknoloji ve dil de son dönemlerin en çok incelenen konu başlıklarından biridir. Sosyolog Nicole Hollday de dilin gelişimini aktarmak adına bir çalışma yaptı. Son 10 yılın 10 yeni kelimesi listesi de işte bu araştırma kapsamında oluşturuldu. Gelin literatüre eklenen 10 yeni kelimeye daha yakından bakalım.

1 – Hashtag

Son 10 yılın 10 kelimesi listesinin başında “hashtag” (#) sözcüğü geliyor. Özellikle Twiter ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında ortaya çıkan bu kelime, ön plana çıkarılmak istenen bir kelime ya da kelime grubunun başına ekleniyor.

Hashtag nedir?

Hashtag , popüler instagram ve twitter konularında paylaşımlarında kullanılan ortak kelimelerdir. Hashtag neden kullanılır? Hashtag bulunan paylaşımlar, eğer paylaşım herkese açık ise çok daha fazla kişi tarafından keşfedilme şansı bulur. Gündem konuları, 14 Şubat, okulların tatil olması gibi o dönemin önemli konuları ile ilgili ya da aşk, doğa ya da gezi gibi her zaman trend olan konularla ilgili paylaşımlar yaparken kullanılan ortak kelimeler çok daha kolay popüler olmayı sağlar.

Hashtag Nasıl Kullanılır?

Bir konunun konularına ayrılması, sınıflandırılması, kategoriler haline getirilmesi ya da ön plana çıkartılması için bu işaret ve sözcük kullanılıyor. Böylece dikkat çekilmek istenen konu sosyal medya platformlarında ön planda ya da sınıflandırılmış bir şekilde bulunabiliyor. Türkiye ‘de kullanılan etiket (hashtag) yapılarında Türkçe karakter de tanınırken, eğer uluslararası bir popülerlik isteniyorsa mutlaka tüm dillere hitap etmek amacıyla İngilizce kelimeler tercih edilmelidir.

Popüler Hashtag Kelimeleri Nelerdir?

Tweet ve instagram paylaşımlarında en çok yorum alan hashtag ve en beğenilen hashtag listesi (15 maddeli)

lovelikesvideoaşkdoğatweegramstylevideograminstafollowinstadailyfoodcoollifesunsetsunrise

2 – Hipster

Teknoloji ve dil, “hipster” sözcüğü üzerinde de oldukça etkili bir hale gelmiştir. 2010 yılından önce de var olan bu sözcük bir alt kültürün tanımını yapmada da kullanılmaya başlanmıştır. Son 10 yılın 10 kelimesi arasında yine sosyal medya platformlarında sıkça kullanılan bir örnek olan hipster , belli başlı bir tarza sahip olan kişilere verilen bir isimdir.

Hipster Ne Demek

Hipster nedir ? Bir kimsenin herhangi bir sosyal medya platformunda nasıl duruş sergilediğini, kendisine nasıl bir imaj çizdiğini ifade eden sosyal medya kavramıdır. Son 10 yılın 10 kelimesi içerisinde yer alması ise her gün gelen teknolojik güncellemeler ile yakından ilgilidir. Aynı zamanda eski döneme dönüş, eskiyi sevmek olarak anlamını taşıyan hipster sözcüğü, kişinin giyim tarzını da ifade etmektedir.

Özel bir grup insanı temsil eden bu özel kelime, spor giyim tarzına uygun şekilde giyinen fakat geçmiş dönemin spor giyimini kullanan kişiler için söylenmektedir. Bu giyim tarzı içerisinde kullanılan en önemli parça dar paça pantolon ve ikinci ell kıyafetlerdir. Bu kapsamda ağaç desenli gömleklerden saç bandajlarına kadar; kadın kıyafetlerine özel peluş malzemelerden İç dış kombinlerine birçok farklı aksesuar kullanılır. 

3 – İklim Değişikliği

Nicole Hollday tarafından açıklanan listede iklim ve iklim değişikliği kavramlarına da dikkat çekiliyor. Küresel ısınma, iklimsel değişkenlikler, çevresel faktörler ve tüketim toplumu gibi konularda iklim konularına odaklanılması oldukça normal görülmeye başlandı. Fakat bir diğer yanda da bu ciddi durumun sıklıkla kullanılması ve popülerleşmesi konuya duyulan hassasiyeti de azaltmış bulunuyor.

Özellikle Greta Thunberg örneği sosyal medya ve internet sayesinde ön plana çıkarken iklim farkındalığının yerine Greta’nın alması da pek olumlu karşılanmamaya başlandı.

4 – Kültür Savaşı

Son 10 yılın 10 yeni kelimesi listesinde toplumsal açıdan oldukça önemli bir kelime gurubu da yer alıyor. “ Kültür savaşı ” olarak adlandırılan bu durum cinsiyet eşitliği, ırksal eşitlikler ve sosyal ve kültürel farkındalıklar açısından büyük önem teşkil ediyor.

Özellikle 2012 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bu söz öbeği toplumsal açıdan pek çok ayrımcılığı ve eşitsizliği tanımlamakta da kullanılabiliyor. Kültür savaşı ile birlikte kültür çatışması , kuşak çatışması ve jenerasyon kavramları da hayatımızda kendilerine yer edinmişlerdir. 

5 – Yıkıcı Teknoloji

Teknolojinin hem iyi yanlarının hem de kötü yanlarının olduğunu savunmak adına kullanılan bir söz öbeği olan “ yıkıcı teknoloji ” terimi de hayatımızda yer edinen kelime gruplarından biri. Son 10 yılın 10 yeni kelimesi listesinde yer alan bu söz grubu, internetin ve teknolojik cihazların baskın olduğu 2010 senesinden günümüze dek popülerleşen bir terimdir. Bu kapsamda kimyasal ürünler, zararlı yazılımlar, silahlar ve yapay zeka ürünleri sıkça tartışılmaktadır. 

6 – İçerik

İçerik sözcüğü için de son 10 yılın 10 yeni kelimesi tanımlamasını yapmak oldukça mümkündür. Özellikle Netflix gibi internet üzerinden TV izleme platformlarının yaygınlaşması içerik sözcüğüne daha başka ve farklı değerler yüklenmesine neden olmuştur. Bunun yanı sıra yazı ya da görsel içerikler de yine teknolojik gelişmelere bağlı olarak anlam kazanmış kelime gruplarıdır.

İçerik sözcüğünün farklı anlamlar kazanması 2007 senesinde Netflix’in orijinal içeriklerinin yayınlanması neticesinde gerçekleşmiştir.

Yine bu kapdamda özgün içerik, özel tasarım içerik , seo uyumlublog içeriği, dijital pazarlama, anahtar kelime odaklı olmak, eğlence türü içerik gibi kavramlar ortaya çıkmıştır. 

7 – %1

Teknoloji ve dil kaynaşmasının belki de en iyi yansıtıldığı alan %1 kelimesinin ortaya çıkışıdır. Günlük hayatımızda şarj desteği ile çalışan cihazların etkisi bize bu kelimeyi hayatımıza sokmak için bir alan sağlamış oldu.

%1 şarjı kalmış olmak ” ya da “ kapasitesinin %1’ini kullanıyor olmak ” tabirleri şarjlı cihazların her daim yanımızda olmasının etkisi ile ortaya çıkmıştır.

8 – Çevrimiçi

MSN isimli sosyal medya ve chat platformu ile hayatlarımıza giren “çevrimiçi” sözcüğü de son 10 yılın 10 yeni kelimesi listesinde yer alıyor. MSN gibi chat platformlarının yerini yenilerine bırakması da çevrimiçi olmak tabirini değiştirmedi ve aksine daha da kullanılır bir hale getirdi.

Teknolojik platformlarda kullanılan bu kelime, daha sonra günlük hayatımızda da kullanılır bir hale gelmeyi başardı. Whatsapp, Instagram ve Facebook sosyal medya hesaplarında çevrimiçi kelimesinin yanı sıra İngilizce karşılığı olan Online olmak kelime grubu da kullanılmaktadır. 

9 – Kesişme

Son 10 yılın 10 yeni kelimesi arasında yer alan ve genellikle sanatsal aktivitelerin tasvirinde kullanılan “kesişme” sözcüğü, akademik alanda da yer edinmiş bir sözcüktür. Günlük konuşma dilinde çok fazla yer almasa da bu sözcüğü bazı makalelerde görebilirsiniz.

10 – Emoji

Nicole Hollday tarafından yayınlanan çalışmada “emoji” sözcüğü de önemli bir yere sahip. Özellikle yazışma dilinde emoji karakterlerine başvurulması bu sözcüğü doğrudan gündelik hayatımıza sokmuş bulunuyor.

Bunun yanı sıra “ emoji dili ” gibi bir kavramın da gündelik hayatımıza girmesi söz konusu. Çünkü yazışma dilinde yalnızca emoji kullanarak bazı temel sözcükleri ya da duyguları anlatmak mümkün kılınıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!