featured

Sosyal Mesafe Kontrolüne Teknolojik Çözümler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni normal sürecinin ülkemizde de başlamasıyla beraber sosyal mesafe mesajları çok daha fazla şekilde verilmeye başladı. Gerek televizyonda reklam aralarında yapılan kamu spotları, gerekse bilim insanlarının sürekli uyarılar vermesi sosyal mesafe aralığımızı korumamız gerektiğini sürekli hatırlatıyor.

Teknoloji ile Sosyal Mesafe Sorunsalına Çözüm

Covid-19 ülkemiz de ve hemen hemen tüm dünya da etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Her ne kadar yeni normal dediğimiz süreç başlamış olsa da artık hiçbir şet eskisi gibi olmayacağından sevdiklerimiz ve pek tabii kendimiz için dikkat etmemiz gerekiyor.

Kapanan alışveriş merkezlerinin, otellerin vb. yerlerin açılmasıyla beraber normalleşme süreci de başladı. Bu tarz yerlerde sosyal mesafe arasını korumak her ne kadar zor olsa da teknoloji bu duruma da çözümler sağlıyor. 

Sosyal mesafe koruma çözümü kapsamında sağlıklı çalışma ve sosyal alanlar için bir uyarı sistemi var. Bu uyarı sisteminde kişiler arasında eğer mesafe çok yakın ise sesli uyarı sağlanıyor. Böylece doğru mesafe korunmuş oluyor. Bu çözüm insanların toplu olarak bulundukları yemekhane, mağaza, market gibi alanlar da kolaylık sağlıyor.

Belirlenen sosyal mesafe aralığının doğru şekilde korunması için 2 farklı çözüm var. Bu çözümlerden ilki yüksek doğruluk ile çalışıyor ve 3 sensör ile yaklaşık 80 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Bir diğer çözüm ise herkesin kullanabileceği cinsten. Günümüzde hemen hemen herkes de olan akıllı telefonlara kurulan bir uygulama bluetooth üzerinden 2m mesafeden daha az olacak şekilde 2 dakikadan fazla biri ile yan yana kaldığınızda sesli uyarı veriyor.  

Teknolojinin sağlık tedbirleri kapsamında kullanımının oldukça önemli olduğunu belirten Sensorma Tic. Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu;

‘İnsan sosyal bir varlık. Ancak içinden geçtiğimiz dö­nemde sosyal mesafeyi korumak ve koruduğumuzdan emin olmak isti­yoruz. Teknoloji olmadan sosyal mesafeyi kontrol etmek maalesef mümkün değil. Sosyal mesafe koru­ma çözümleri sayesinde insanların bir arada bu­lunduğu ortamlarda ara­larında bıraktığı mesafeyi ölçmek, ve uyarı vermek mümkün”.

Diyor.

Teknoloji Kalabalık Alanları Kontrol Ediyor

Koronavirüs ile mücadele kapsamında yeni normal sürecinde yapılan düzenlemelerden sonra insan yoğunluğunun fazla olduğu alışveriş merkezleri ve süpermarketler de her 10 metrekareye 1 kişi, her 8 metrekareye 1 kişi düşecek şekilde müşteri kabul ediyor. Özellikle kapalı mekanlarda insan sirkülasyonu fazla olduğundan bu sayıları belirlemek güç hale gelebiliyor.

Kaç Kişi İçeride? Kaç Kişi İçeri Girebilir?

Sensormatic Yoğunluk Ölçüm Çözümü bir nevi yapay zeka ile yaşadığımız anla eş zamanlı analiz yeteneği sayesinde belirlenen alanda ki kişi sayısını anlık olarak takip edebiliyor. Kalabalık ve özellikle kapalı alanların girişine yerleştirilen bir ekrana içeride kaç kişi olduğu, kaç kişinin girebileceği ve dışarıda kalanların tahmini olarak ne kadar bekleyecekleri yansıtılıyor. Böylelikle insan gücüne gerek kalmadan ve kimse gözden kaçmadan, sosyal mesafe de korunarak bekleme sağlanabiliyor.

Bu çözüm özellikle kafelerde, alışveriş merkezlerinin yemek yeme alanlarında, umumi tuvaletler de, mağaza kabin vb. yerlerde rahatlıkla kullanılabilir. Fişe takıldığı anda çalışmaya başlayan bu çözüm işletmelerin sahip oldukları kapasiteyi daha doğru kullanmalarını da sağlayacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!