Sperm Kanalı Tıkanıklığı İlaç Tedavisi Var Mı | Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sperm Kanalı Tıkanıklığı İlaç Tedavisi Var Mı | Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sperm kanalı tıkanıklığı ilaç tedavisi olmayan bir sorundur. Ancak sperm kanalı tıkanıklığı tedavi edilebilir bir sorundur. Çünkü pek çok sperm kanalı tıkanıklığı olan erkekte sperm üretimi vardır ancak kanaldaki tıkanık nedeniyle sperm yani meni dışarı atılamaz. Peki, azospermi türünden biri olan sperm kanalı tıkanıklığı nasıl tedavi edilir? Sperm kanalı tıkanıklığı ilaç tedavisi olmadan nasıl gerçekleştirilir? İşte cevaplar…

Sperm Kanalı Tıkanıklığı İlaç Tedavisi Var Mı?

Sperm kanalı tıkanıklığı ilaç tedavisi ile giderilemeyen bir erkekte kısırlık sorunudur. Bu soruna ‘’tıkanıklığa bağlı azospermi’’ de denmektedir. Bu hasraların testislerinde sperm üretimi vardır ancak spermler kanal ya da kanallardaki tıkanık sebebiyle dışarı atılmaz. Dolayısı ile döllenme yani gebelik gerçekleşmez.

Sperm kanalı tıkanıklığı ilaç tedavisi yoktur ancak cerrahi olarak müdahale edildiğinde giderilebilir. Tıkanıklığa bağlı azospermi ameliyatı ile tıkanıklık giderilir ve doğal yolla gebelik sağlanabilir. Bu hastalarda çoğunlukla tıkanıklık giderildiğinde tüp bebek uygulamasına gerek kalmaz.

Sperm Kanalı Tıkanıklığı İlaç Tedavisi Var Mı | Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sperm Kanalı Tıkanıklığı Nedir?

Sperm kanalı tıkanıklığı azospermi türünden biridir ve ‘’obstrüktif azospermi’’ adı da verilir. Bu durum, üreme sorunu yaşayan erkeklerin yaklaşık %10-%20’sinde görülür. Bu erkeklerde, testislerden üretraya spermi taşıyan kanalda ya da kanallarda tıkanma vardır. Bu nedenle de spermin dışarı çıkması mümkün olmaz.

Tek taraflı sperm kanalı tıkanıklığı ve çift taraflı sperm kanalı tıkanıklığı olmak üzere iki türü vardır. Çoğunlukla tek taraflı sperm kanalı tıkanıklığında üreme sorunu yaşanmaz çünkü tek taraftan da olsa spermin testisten dışarıya atılması mümkündür. Ancak çift taraflı sperm kanalı tıkanıklığına müdahale gerekir.

Sperm kanalı tıkanıklığı nedir kısaca; bir azospermi türüdür ve erkekte kısırlık nedenidir. Bu erkeklerde sperm üretimi olsa da, sperm dışarı atılamadığı için erkekten kaynaklanan kısırlık durumu ortaya çıkar. Tıkanıklığa bağlı erkekte kısırlık belirtileri her zaman görülmeyebilir.

Sperm Kanalı Tıkanıklığı Neden Olur?

Bir azospermi türü olan sperm kanalı tıkanıklığının da kendi içinde üç farklı nedeni vardır. Bunlar; doğuştan sperm kanalı tıkanıklığı, sonradan gelişen sperm kanalı tıkanıklığı ve travma sonrası gelişen sperm kanalı tıkanıklığıdır.

a- Doğumsal Sperm Kanalı Tıkanıklığı Nedir?

Erkeklerde doğumdan itibaren sperm kanalının tıkalı olması ya da olmamasıdır. Sperm kanalının eksik gelişmesi, gelişmemesi, sperm kanalı olmaması, spermin depolandığı seminal vezikülün olmaması bu kategoridedir.

b- Edinilmiş Sperm Kanalı Tıkanıklığı Nedir?

Edinilmiş sperm kanalı tıkanıklığı; doğuştan gelmeyen ancak sonradan çeşitli nedenlerle ortaya çıkan tıkanıklıktır. İdrar yolu enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan hastalıklar (gonore, bel soğukluğu) prostit, prostat kisti ya da taşı, kasık fıtığı ameliyatı gibi durumlar nedeniyle sperm kanalının tıkanması mümkün olabilir.

c- Travma Sonrası Sperm Kanalı Tıkanıklığı Nedir?

Travma sonrası gelişen azospermi nedeni; sinir ve kaslarda meydana gelen deformasyonlardır. Bu deformasyonlar sonucunda sperm hareketleri durabilir ve erkekte kısırlık ortaya çıkabilir. Omurilik yaralanmaları, sinir hasarları gibi şeker hastalığı da sperm kanalının tıkanmasına sebep olabilir.

Sperm Kanalı Tıkanıklığı İlaç Tedavisi Var Mı | Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sperm Kanallarının Tıkalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Sperm kanalı tıkanıklığına bağlı azospermi tedavisi için öncelikle teşhis gerekmektedir. Sperm taşınan kanallarda tıkanıklık olup olmadığı alanında uzman Ürologlar tarafından kolaylıkla tespit edilebilmektedir. Tıkanıklık kaynaklı azospermi tanısı konabilmesi için öncelikle hastaların tıbbi öyküsü dinlenir. Daha sonra klinik muayene gerçekleştirilir ve semen analizi yapılır. Gerekli durumlarda da transrektal ultrason sperm kanalı tıkanıklığı teşhisi konabilmesi için yapılır.

Erkeklerde Sperm Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde sperm kanalı tıkanıklığı belirtileri olarak şunlar sıralanabilir:

  • Üretra (idrar yolu) iltihaplanması
  • Boşalma anında yanma hissi
  • Boşalma anında ağrı
  • Dışarı çıkan semen (sperm) miktarında azlık
Sperm Kanalı Tıkanıklığı İlaç Tedavisi Var Mı | Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıkanıklığa Bağlı Azospermi Nedir Tedavisi Var Mıdır?

Sperm kanalı tıkanıklığı ilaç tedavisi yoktur ancak cerrahi tedavisi vardır. Tıkanıklığa bağlı azospermi teşhis konmuş hastalara cerrahi olarak müdahale edilebilir ve tıkanıklık açılabilir. Tıkanıklık açıldıktan sonra da doğal yolla gebelik gerçekleşmesi beklenir.

İlginizi Çekebilir: Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır | Tıkanıklığa Bağlı Azospermi ve Tıkanıklığa Bağlı Olmayan Azospermi Tedavisi

Sperm Kanalı Tıkanıklığı Nasıl Açılır?

Henüz sperm kanalı tıkanıklığı ilaç tedavisi olmadığı için tek yöntem; cerrahidir. Ancak tıkanıklığa bağlı azospermi ameliyatı farklı tekniklerle yapılmaktadır. Bu ameliyatlar genel anestezi altında yapılır.

Sperm Kanalı Tıkanıklığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sperm kanalı tıkanıklığı ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Tıkanıklığa bağlı azospermi ameliyatı türleri genel olarak; epididimovaztomi, vazovazostomi ve Ter-Ed yöntemleridir. Hangi hastaya hangi azospermi ameliyatı uygulanması gerektiği, uzman ve tecrübeli üroloji doktorları tarafından belirlenmektedir. Bu yöntemlerle spermin taşınmasını sağlayan kanallar açılır.

Sperm Kanalı Tıkanıklığı İlaç Tedavisi Var Mı | Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Erkekte Kısırlığa Neden Olan Tıkanıklığa Bağlı Azospermi Ameliyatı Kesi Çözüm Mü?

Tıkanıklığa bağlı azospermi ameliyatı, semen analizinde canlı sperme rastlanan kişilere yapılır ve ameliyat sonrası doğal yolla gebeliğin gerçekleşmesi beklenir. Dolayısı ile kısırlığa neden olan başka sorunların olmaması şartıyla, azospermi ameliyatı çoğunlukla kesin çözümdür.

Fakat az da olsa kimi zaman azospermi ameliyatı sonrası tıkanıklık giderilemez veya menide sperm hücresine rastlanamaz. Bu durumda da mikrocerrahi uygulanarak yani MicroTESE yöntemiyle testisler içinden canlı sperm hücresi alınır. Testislerden alınan canlı sperm hücreleri de tüp bebek tedavisi için kullanılır.

Tıkanıklığa Bağlı Azospermi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tıkanıklığa bağlı azopsermi tedavisi ameliyatla sağlanır. Ameliyat sonrası tıkanıklık açılır. Ancak ameliyattan hemen sonra iyileşme süresince doktorlar cinsel perhiz önerebilir. İyileşme sürecinin sonrasında doğal yolla gebelik gerçekleşir. Sperm kanalı tıkanıklığı ilaç tedavisi olmadığı için bir süreç söz konusu değildir; ameliyat ile birlikte tedavi gerçekleşmiş olur.

Sperm Kanalı Tıkanıklığı Ağrı Yapar Mı?

Sperm kanalı tıkanıklığı belirtilerinden biri ağrıdır. Bu ağrı genellikle boşalma sırasında hissedilir. Ancak tıkanıklığa bağlı azospermi ağrı belirtisi vermediği halde var olabilir.

YouTube video

Tıkanıklığa Bağlı Azospermi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Erkeklerde üreme sorunlarını tedavi eden tıbbi birim Ürolojidir. Kendisinde azospermi olduğundan şüphelenen erkeklerin üroloji bölümüne başvurması gerekir. Ancak sperm kanalı tıkanıklığı ilaç tedavisi olmayan ve mikro cerrahi işlem gerektiren bir üreme sorunu olduğundan tecrübeli ürologlara muayene olunması tavsiye edilir.

Sperm Kanalı Tıkanıklığı Bitkisel Tedavi Var Mı?

Sperm kanalı tıkanıklığı ilaç tedavisi olmadığı gibi kanıtlanmış bitkisel tedavisi de bulunmamaktadır. Ancak erkekte kısırlık nedeni sadece bu değildir. Azosperminin tıkanıklık dışında farklı türleri de vardır. Ve bazen azospermi bitkisel tedavisi başarılı sonuçlar vermektedir. Ayrıntılı bilgi için Azospermi Bitkisel Tedavisi | Azospermi Bitkisel Tedavi Saraçoğlu Kür Önerileri yazımızı ziyaret edebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!