featured

Suikaste Kurban Giderek Öldürülen Hindistan’ın İlk ve Tek Kadın Başbakanı: İndira Gandhi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İndira Gandhi Hindistan’ın tam bağımsızlığı alabilmesi için senelerce mücadele eden Javaharlal Nehru’nun kızıdır. Hindistan’ın ilk başbakanı olarak bilinen Nehru’nun kızı yıllar sonra Hindistan’ın ilk kadın başbakanı olacaktır. Bilinenin aksine Gandhi’nin Mahatma Gandhi ile bir kan bağı bulunmamaktadır. Yalnızca dedesi ve Gandhi’nin ahbap olduğu bilinmektedir.

İndira Gandhi’nin babasının bağımsızlık için çabası yıllar sürmüştü. Hindistan ise 100 yılı aşkın bağımsızlık harekatı sürdürmüş, 1947 yılında bu harekatı başarı ile sonlandırmıştır. Javaharlal Nehru ise tam olarak 17 yıl bu ülkenin başbakanı olmuştur.

Gandhi’nin Başa Gelişi

1964 yılında yaşamını yitiren Nehru’nun o dönemde yerine kimin geçece oldukça kafa karıştırmıştı. Yerine geçen Lal bahadur Shastri yalnızca 2 yıl başta kalabilmiş, Hindistan-Pakistan savaşları dönemine saltanatı denk gelmişti. Bu dönemde hangi ülkenin savaşı kazandığı tam bir muamma olsa da, Shastri akıllarda iyi bir başbakan olarak kalmıştır.

Shastri döneminde İndira Gandhi, Enformasyon ve Radyo Yayın Bakanı olarak görev alıyordu. Shastri’nin ölümü sonrasında Kamaraj olarak tanınan bakan Gandhi’yi desteklemiştir. Onu desteklemesinin nedeni ise onu kolay elde edebileceğini ve istediğini yaptırabileceği düşüncesidir.

Gandhi’nin başbakan olduğu dönemde muhalif Morarji başbakan olmak istemiş ancak mümkün olmamıştır. Morarji ise başbakan yardımcısı ve Maliye bakanı gibi görevlerde yer almıştır. Aralarındaki gerginlik daima zirve yapmış ve 14 bankanın aniden kamulaştırılmasına kadar uzanmıştır.

Gandhi’nin Yanlış Stratejileri

Saltanatı boyunca hep başına buyruk davranan Gandhi, partisinin ikiye bölünmesine neden olmuştur. Yeni kurulan sosyalist partinin başına ise Kamaraj ve Morarji geçecektir. Yeniden yapılan seçimlerde Gandhi yüzde 71 oy olarak yeniden başa geçer. O dönemde Hindistan ile Pakistan savaşı yeniden alevlenir ve Gandhi bu savaşta büyük rol oynayacaktır.

Gandhi ayrıca Bangladeş’in kurulmasında da büyük rol oynamıştır. 1970’li yıllarda Gandhi’nin seçimlere hile karıştırdığı gerekçesi ile kariyeri zedelenmiştir. 1977 yılında yapılan seçimlerde ise Morarji ve Kamaraj’in partisi saltanata geçmişti.

Stratejilerini değiştiren Gandhi, orta kaslara karşı alt ve üst karnı buluşturmayı amaçlamıştır. Diğer partinin temelinde çıkan çatışmalar ise partinin sonunu getirmiştir. Sonuç olarak tam 80 seçim sonrasında İndira Gandhi yeniden başbakan olacaktır.

Gandhi’nin Ölümü

Manipüle edilebilir olduğundan dolayı Kamaraj’ın desteğini alan Gandhi, kendisini Egaliteryan olarak ifade etmiştir. Gandhi’nin o kadar eğitim almasına rağmen bu eğitimlere uymayan davranışlar sergilemesi, babasının tecrübesini göz ardı etmesi onun sonuna getirecektir.

Gandhi’nin babası Nehru sayısız suikaste maruz kalsa da, vakti gelince eceli ile ölmüştü. Ancak Gandhi bu kadar şanslı olamadı. 1984 yılında Jarnail Singh Bhindranwale ve militanları tarafından öldürülmüştür. Korumaları ile anlaşan bu adamlar küçük bir güvenlik zayiatını fırsat bilerek Gandhi’nin ölümüne sebep olmuşlardır. 31 Ekim 1984’de gerçekleşen suikast tüm dünyada yankı bulmuştur. Hindistan bu başbakanını yitirdikten sonra ise oldukça zor günler yaşamıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!