featured

Süresiz Nafaka Dönemi Sona mı Eriyor? Aile Arabuluculuğu Nedir? Planlanan Yeni Düzenleme ile Neler Değişecek?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boşanma davalarında sıklıkla gündeme gelen nafaka belirlenmesi ve ödenmesi konusunda yeni yasal gelişmeler gündemde yer alıyor. Özellikle kısa süren evliliklerden sonra dahi, süresiz nafaka ödenmesi, kamuoyu nezdinde birçok tartışmayı da beraberinde getiriyor.

Üzerinde çalışılan yeni yargı paketinde ise süresiz nafaka konusunda, bu nafakayı ödemek zorunda kalanları rahatlatacak yeni formüller üzerinde çalışılıyor. Peki, yeni düzenlemede üzerinde durulan yeni formüller hangileri? Uygulamanın nasıl olması planlanıyor? İşte, konuya dair merak edilenler ve üzerinde çalışılan yeni düzenlemenin ayrıntıları…

Nafaka Konusunda Yeni Formüller

 Nafaka konusunda esaslı bir düzenleme yapılması uzun zamandır Adalet Bakanlığı’nın gündeminde yer alıyordu. Bu kapsamda çalışmalarına hız veren Bakanlık, 2022 yılı başında belirlenecek yeni formülü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunmayı planlıyor.

Üzerinde çalışılan süresiz nafaka konusunda ise farklı formüller tartışılıyor. Bu anlamda özellikle öne çıkan iki formul ise “evlilik süresi kadar nafakanın ödenmesi” ya da “nafaka ödenmesi süresine üst bir sınır konulması”olarak dikkat çekiyor.

Evlilik Süresi Kadar Nafaka Ödenmesi

Gerçekleştirilen çalışmalarda öne çıkan alternatiflerden biri, boşanma sonrası nafaka ödemesine hükmedilen tarafın, bu ödemeyi evli kaldığı süre boyunca ödemesi. Yani, üç yıl evli kalıp boşanan çift için belirlenecek nafakanın da üç yıl boyunca ödenmesi bu uygulamaya örnek olarak gösteriliyor.

Ancak bu formülde, hakkında nafaka alma kararı verilenlerin genellikle çalışmayan ve herhangi bir sosyal güvencesi de olmayan kadınlar olması ve bu şekilde ki bir uygulamanın bu kadınlar yönünden mağduriyet oluşturabileceği konusu ise tartışmalara neden oluyor. Bu tür mağduriyetlerin önlenmesi için üzerinde durulan seçenekse “Nafaka ödemelerine devlet desteği” sunulması olarak öne çıkıyor.

Nafaka Ödemelerine Devlet Desteği

Yukarıda değinilen mağduriyetin yaşanmaması için öne sürülen yöntem ise, evlilik süresi kadar bir süre ödenen nafakadan sonra, nafaka ödemesini devletin üstlenmesi şeklinde özetleniyor.

Buna göre, evlilik süresi kadar nafaka ödenmesine dair teklifin yasalaşması durumunda, nafaka ödemesi son bulduğunda kadının herhangi bir işinin olmaması, gelirinin bulunmaması ve de sosyal güvencesinin olmaması durumlarında devlet tarafından nafakanın ödenmesine devam edilmesi planlanıyor.

Örneğin, üç yıl evli kalan çiftin boşanması durumunda, kadının herhangi bir geliri bulunmuyorsa, erkek evlilik süresi kadar yani üç yıl boyunca nafaka ödeyecek. Bu üç yılın sonunda kadın hala işsiz ise ve geliride bulunmuyorsa, bu kez devreye devlet girecek ve nafaka ödemesi devlet desteği ile sürmeye devam edecek.

Bu şekilde ki bir düzenleme için de “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı” üzerinden özel bir fon sağlanması ön görülüyor.

Boşanma Davaları Daha Hızlı Sonuçlanacak

Yine boşanma davalarında Aile Mahkemelerinin öncelikle üzerinde anlaşma bulunan boşanma, velayet ve nafaka gibi konularda karar vermesi, çekişmeli olan yani üzerinde anlaşılamayan kısımlar yönünden ise daha sonra karar verebilmesine ilişkin yasal bir düzenleme yapılması da, üzerinde çalışılan konulardan birini oluşturuyor.

Bu sayede özellikle boşanmanın daha kısa sürede gerçekleşmesi, yeniden hayat kurmak isteyenlerin (örneğin yeni bir evlilik yapacakların) uzayan dava süreleri boyunca mağduriyet yaşamamaları hedefleniyor.

Aile Arabuluculuğu Sistemi

Ayrıca, üzerinde durulan konulardan birinide aile arabulucuğu oluşturuyor. Buna göre, şiddet barındırmayan boşanma davalarında, boşanma kararı öncesinde aile arabuluculuğu sisteminin devreye girmesi ve bu yolla taraflara bir fırsat daha tanınması planlanıyor.

Bu tür yeniliklerin getirilmesi ve süresiz nafaka uygulamasına son verilmesinin planlandığı yeni yargı paketi düzenlemesinin ise,  2022 yılının ilk aylarında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşınması düşünülüyor.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!