featured

Süt Parası Nasıl Alınır | Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır? Sigortasız Anneye Süt Parası Verilir mi?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Süt parası nasıl alınır? Süt parası aynı zamanda doğum yardımı olarak da bilinmektedir. Ebeveyn olmaya aday olan birçok insan bu süreçte yaşanan değişiklikler ve ihtiyaçlar sebebiyle maddi açıdan sıkıntıya düşebilmektedir. Bu nedenle devlet ebeveyn olan bireylere emzirme sebebiyle aylık olarak belirli bir yardımda bulunmaktadır. Yazımızda süt parası başvurusu nereye yapılır? Aile.gov.tr süt parası başvurusu nasıl yapılır? Sorularına yanıt vereceğiz.

Süt Parası Nasıl Alınır? Süt Parası 2021 Şartları

Süt parası nasıl alınır? Süt parası 2021 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kadınlara belirli koşulları sağlaması halinde verilmektedir. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı tarafından yapılan bu yardımda verilen meblağ, her yıl belirli bir oranda artış yaşamaktadır.

1- Süt Parası Ne Kadar 2021?

Süt parası ne kadar 2021? Süt parası 2020 yılı içerisinde asgari ücrete gelen zam doğrultusunda 202 TL’ye çıkarılmıştı. 2021 yılının Ocak ayında gelen son zam ile birlikte Süt parası 232 TL’ye yükseltilmiştir.

2- Emzirme Ödeneği Ne Kadar Veriliyor? Anne Süt Parası Kaç Ay Alınır?

Anne süt parası kaç ay alınır? Birçok anne süt parasının emzirme süreciyle ilk 6 ay boyunca verildiğini düşünmektedir. Ancak doğum yardımı da diyebileceğimiz süt parası kadınlara yalnızca bir defaya mahsus olarak verilmektedir. 286.20 TL’lik bu meblağ, doğumdan sonraki ilk 1 ya da 2 aylık süreçte yatırılmaktadır.

3- Süt Parası Kimlere Verilir 2021? Sigortasız Anneye Süt Parası Verilir mi? Süt Parası Kaç Kez Alınır?

Süt parası nasıl alınır konusu kadar merak edilen bir diğer konu bu parayı kimlerin alabileceğidir. Öncelikle süt parası kaç kez alınır sorusuna yanıt verelim. Süt parası alabilmek için belirli bir doğum sınırı belirlenmemiştir. Her çocuk için doğum yardımı ve süt parası alınabilmesi mümkün olacaktır. Süt parası kimlere verilir 2021 için belirlenen şartlar şu şekildedir;

Doğumun canlı şekilde gerçekleşmiş olmasıDoğum yapan annenin sigortalı olarak çalışıyor olması,Anne çalışmıyor ise babanın sigortalı olarak çalışması,Devlet memuru bu başvuruda bulunacak ise meblağ kurumu tarafından ödenir.Emzirme ödeneği yalnızca 4A ve 4B’lileri kapsar. Yani emekli sandığına bağlı olan kurumlarda süt parası alabilmek mümkün değildir. Ancak emekli sandığına bağlı kişiler doğum parası alabileceklerdir.

Yukarıda belirtilen şartlar kapsamında kişinin sigortasının en az 120 gün yapılmış olması ve son sigorta günü üzerinden 300 gün geçmemiş olması gereklidir.

4- Doğum Süt Parası Başvurusu | Doğum Süt Parası Nasıl Alınır?

Süt parası nasıl alınır? Doğum süt parası başvurusu için öncesinde baba ya da anne adayının ilgili kuruma dilekçe vermesi gerekiyordu. Ancak bu işlem oldukça zahmetli olduğu için devlet yeni bir hizmet getirerek, dilekçe verme zorunluluğunu ortadan kaldırdı. Özel ya da devlet hastanesinde yapılan doğum işlendikten sonra sistem üzerinden direkt olarak işlemler başlatılmaktadır. Süt parasında ilk 5 yıl ödemenin alınmaması halinde, ödeme alma hakkı sonlandırılmaktadır.

5- Süt Parası Başvuru Formu Üzerinde Hangi Bilgiler Yer Alıyor?

Süt parası başvuru formu kaldırıldığı için bu konuda kesin ve net bilgi verilebilmesi mümkün olmayacaktır.

6- Süt Parası Başvurusu E-Devlet Üzerinden Yapılır mı? E-Devlet Süt Parası Başvurusu

Süt parası başvurusu e-devlet üzerinden de yapılabilir. Ancak sistem üzerinden doğum sonrası direkt işlemler yapıldığı için, ailelerin tekrar bir başvuru yapmasına gerek yoktur. Bireyler yine de işlemlerin yürütüldüğünden emin olmak istiyorsa, e-devlet üzerinden kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapmalıdır. Bu adım sonrasında E-devlet sistemi üzerinden Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı sayfasına giriş yapmalıdır. Sonrasında arama bölümüne ‘’Süt parası başvurusu’’ yazarak gerekli işlemleri buradan gerçekleştirebilmektedir.

7- Süt Parası İçin Hangi Numara Aranır?

Süt parası nasıl alınır? Süt parası alıp alamayacağı konusunda net bilgi sahibi olmayan kişiler için devlet özel bir telefon hattı oluşturmuştur. Kişiler 183 ve 144 numaralarını arayarak, emzirme ödeneği hakkında detaylı tüm bilgilere ulaşabileceklerdir.

8- Doğum Yardımı ve Süt Parası Başvuru Sonucu Nasıl Öğrenilir? Doğum Parası Sorgulama

Doğum yardımı ve süt parası başvuru sonucu yukarıda da belirttiğimiz 183 ve 144 numaralı telefon hatlarını arayarak öğrenilebilecektir. Bunun dışında bireyler E-devlet sistemi üzerinden giriş yapılarak, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı sayfası üzerinden öğrenilebilir. Bu sayfaya girildiğinde karşınıza Doğum ve Süt Parası Sorgulama ekranı gelir. Buraya tıkladığınızda paranızın yatıp yatmayacağını öğrenebilmeniz mümkündür.

9- Süt Parası Ne Kadar 2021 | Süt Parası Nereye Yatar?

Süt parası nasıl alınır? Süt parası ne kadar gibi sorulara yanıt verdikten sonra paranın nereye yatacağını da belirtmekte fayda var. Ödenek kimin sigortası sebebiyle alınıyorsa o kişinin maaş hesabına yatırılır. Yani anne sigortalı ve 4A, 4B kapsamındaysa annenin hesabına, anne çalışmıyor baba 4A ya da 4B kapsamında ise babanın hesabına yatırılır. Yani süt parası bir sonraki ay direkt olarak maaş kartınıza yansıtılır.

10- Bonus: Doğum Parası ile Süt Parası Aynı Şey mi?

Süt parası nasıl alınır? Merak edilen bir diğer konu doğum parası ve süt parası aynı şey midir? Doğum parası ve süt parası ikisi farklı şeylerdir. Doğum parasını herkes alabilirken, süt parasını emekli sandığına bağlı kişiler alamayacaklardır.

YouTube video

Doğum parasında ilk çocuğa 300, ikinci çocuğa 400, üçüncü çocukta ise 600 TL yardım yapılmaktadır. Süt parasında ise çocuk sayısı kaç olursa olsun 235 TL sabit ödeme tutarı verilir. Bunun yanı sıra doğum parası yaklaşık 2 ay sonra annenin adıyla yalnızca PTT üzerinden çekilebilmektedir. Doğum izni nedir yazımıza okumak için tıklayınız. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!