featured

Taksitle Altın Almak | Kuyumcudan Taksitle Altın Alınır mı? Kredi Kartsız Taksitle Altın Almak Mümkün mü?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Taksitle altın almak kimi durumlarda alıcılar için neredeyse şart haline gelmektedir. Yüksek miktarda alınacak altınların fiyat olarak zorlayacağından taksitlendirme seçenekleri merak edilmektedir.

Alıcıların herhangi bir sebepten ötürü alacağı altınları günümüz itibari ile taksitlendirmesi mümkündür. Yasal olarak alıcılara kredi kartı taksiti ile altın almak uygun görülmüştür.

Fakat bu konuda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Özellikle kuyumcuların taksitle altın alma konusunda olumsuz görüşlere sahip olması alıcıları kimi zaman zorlamaktadır.

İşte taksitle altın almak konusunda bilmeniz gereken detaylar…

1- Kuyumcudan Taksitle Altın Alınır mı?

Geçmişte de geçerli olan kuyumcudan taksitle altın almak günümüzde de geçerliliği sürdürmektedir. Hatta BDDK tarafından açıklanan 2019 tarihli yönetmelik 2021 yılında güncellemeye gitti.

Bu güncelleme sonrası alıcıların daha yüksek taksitle altın alma konusunda avantaj elde etti. Fakat taksitlendirme ile altın alma; basılı ve külçe altınlarda geçerli olmamaktadır.

2- Kuyumcular Kredi Kartına Taksit Yapıyor mu?

Kuyumcuların taksitle altın satmak konusundaki fikre çok sıcak bakmadığını belirtmek gerekiyor. Satış anında direkt ellerine para geçmemesi ve ödeme için belirli ayları beklemeleri işlerini zorlaştırdığı görüşüne sebep oluyor.

Fakat her ne kadar kuyumcunuz size taksitle altın alma konusunda zorluk yaratsa da yasal olarak böyle bir imkânınız bulunuyor.

Eğer size karşı taksitle altın satmayacağını belirten bir kuyumcu bulunuyorsa bankanızla iletişime geçerek yasal hakkınız olan taksitlendirmeyi elde edebilirsiniz.

3- 36 Ay Taksitle Altın Alabilir miyim? Kaç Taksitle Altın Alabilirim?

BDDK tarafından 2019 tarihli kredi kartı yönetmeliğinde yapılan son güncelleme ile altın alımı ve taksitlendirme konusunda değişiklikler oluşturuldu.

Yapılan değişikliğe göre kişiler basılı ve külçe altın dışında yapacağı altın alımlarında minimum 3 aylık bir taksitlendirmeye sahip oluyor. Fakat bu kuyumcunuzun size sunmadığı sizin bankanızdan talep ettiğiniz taksitlendirmedir.

Normal şartlarda geçmişte 4 taksit sınırlaması bulunuyorken artık 8’aya varan taksitle altın alma seçeneğiniz mevcuttur.

Üst sınır ise 12 ay taksitlendirme olarak belirtilmiştir. 36 ay taksitle altın alabilir miyim sorularına cevap BDDK tarafından ‘hayır’ olarak verilmiştir.

4- Elden Taksitle Altın Almak Mümkün mü? Kredi Kartsız Taksitle Altın Almak Yasal mı?

Her birey tarafından günümüzde kredi kartı kullanılmamaktadır. Aynı şekilde kredi kartı limitinin uygun olmadığı durumlarda mevcuttur.

Bu şartlar altında kredi kartsız taksitle altın almak seçenekleri daha sık araştırılır. Daha güvenilir de bulunan elden taksitlendirme seçenekleri her kuyumcuda geçerli değildir.

Normal şartlarda bu tarz taksitlendirmelerin kredi kartı yani bankalar aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerekir.

Fakat araştırmalarınız sonucunda da göreceksiniz ki kimi kuyumcular tarafından elden taksitlendirme ile altın satışı yapılmaktadır. Bunun için doğru bir kuyumcu bulmak kadar tanıdık olması ve sizin kuyumcuya da kefil göstermeniz gerekebilir.

5- Taksitle Altın Almak Caiz mi?

Dini açıdan altın almanın belirli koşulları inanlar için sunulmaktadır. Özellikle ticaret konusunda alışverişin misli misline, gecikmeden anlık olarak ücretinin verilmesi gerekmektedir.

Eğer altın kendi cinsiyle yani altınla takas ediliyorsa misli misline ödemesi yapılması gerekir. Eğer altında farklı bir şeyi, mesela parayı, değiştirecekseniz karşı tarafı zora düşürmeden , hakkına girmeden parasını anında ödemelisiniz.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda söylenebilir ki, dini açıdan taksitle altın almak caiz değildir. Çünkü satıcının eline altının değeri, fiyatı anından değil taksitlendirmeler ile geçeceğinden uygun görülmemiştir.  

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!