featured

Taksitle Satış Sözleşmesi Nedir? Şekil Koşulları ve İçeriği Nasıldır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Taksitle satış sözleşmesi, ekonomik hayatın önemli alanlarından birini oluşturmaktadır. Taksitle satışlar hukuk sistemimizde nasıl düzenlenmiştir? Konuya dair merak edilenleri ve taksitle satış sözleşmesi ile ilgili tüm detayları sizin için bir araya getirdik…

Taksitle Satış Sözleşmesi Ne Demektir?

YouTube video

Taksitle satış sözleşmesi, hukuk sistemimiz içerisinde hem 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 253 ile 263. Maddeler arasında, hem de 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 17 ile 21 maddeleri arasında düzenlenmiştir.

Taksitle satış sistemi, Türk Borçlar Kanununda “Satıcının, satılan taşınırı alıcıya satış bedelinin ödenmesinden önce teslim etmeyi, alıcının da satış bedelini kısım kısım ödemeyi üstlendikleri satıştır” şeklinde tarif edilmiştir

Taksitle satış sözleşmesi, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda ise “Satıcı ya da sağlayıcının malın teslimi veya hizmetin ifasını üstlendiği, tüketicinin de bedeli kısım kısım ödediği sözleşmelerdir” şeklinde tanımlanmıştır.

Bu her iki tanım kapsamından anlaşılacağı üzere, taksitle satış sözleşmeleri;

Satıcının ya da sağlayıcının malın (taşınırın) teslimini üstlenmiş olduğu,Alıcının da bedeli kısım kısım ödemeyi üstlendiği sözleşmeler olarak ifade edilebilir. 

Hem Türk Borçlar Kanunu, hem de Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun düzenlemeleri kapsamında taksitle satış sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması zorunlu tutulmuştur. Yani yazılı olarak yapılmayan bir taksitli satış sözleşmesi geçerli olmayacaktır.

Türk Borçlar Kanuna göre, taksitle satış sözleşmesi konusunu ancak taşınır mallar oluşturabilir.

1- Taksitle Satışta Cayma ya da Geri Alma Hakkı

Taksitle satış sözleşmesi ve cayma hakkına dair düzenleme ise Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 18. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre tüketici, yedi gün içerisinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve de cezai şart ödemeden taksitle satış sözleşmesinden cayabilir.

Türk Borçlar Kanununda da bu düzenleme ile paralel olacak şekilde, alıcının yedi gün içerisinde sözleşme yapılması konusundaki irade açıklamasını geri alma hakkı bulunduğu düzenlenmiştir.

Cayma ya da geri alma hakkının kullanılabilmesi için buna ilişkin bildirimin yedi günlük süre içinde satıcıya veya hizmeti sağlayana yöneltilmesi yeterlidir.

2- Taksitle Satış Sözleşmelerinde Ödeme Süresi

Taksitle satış sözleşmesi ile alıcı olan tarafın, peşin satış bedeli olarak belirlenen tutarın en az onda birini, en geç teslim anında peşin olarak ödeme yükümlülüğü vardır. Yine alıcı, satış bedelinin peşin ödemeden sonra geri kalan kısmını da, sözleşmenin yapılmasından itibaren üç yıl içinde ödeme zorunluluğu bulunmaktadır.

3- Taksitle Satış Sözleşmesinin Şekil Koşulları

Yukarıda da belirtildiği üzere taksitle satış sözleşmesi, kanunen yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli olmaz.

Ayrıca malın, satıcının ticari faaliyeti içinde satılması durumunda, sözleşmede şu unsurların da bulunması gerekir;

Tarafların isimleri ve yerleşim yerleri,Satışın konusunun ne olduğu,Satılan malın peşin satış bedeli,Taksitle ödeme nedeniyle eklenecek ilave bedel,Toplam satış bedeli,Alıcının nakden ya da aynen üstlendiği diğer tüm edimler,Peşinatla taksitlerin tutarı ve vadesi ile ikiden az olmamak kaydıyla taksit sayısı,Alıcının yedi gün içerisinde sözleşme konusundaki irade açıklamasını geri alma hakkı,Eğer öngörülmüş ise, mülkiyetin saklı tutulmasına ya da satış bedeli alacağının devrine dair anlaşma kayıtları,Temerrüt ya da vadenin ertelenmesi halinde, yasal faiz oranının yüzde otuz fazlasını geçmeme kaydıyla ödenecek faiz,Sözleşmenin kurulduğu yer ve tarih

4- Taksitle Satış Sözleşmesinde Alıcının Temerrüdü

Alıcı tarafın, peşinatı ödemede temerrüde düşmesi halinde satıcı, ancak peşinatı isteyebilir ya da sözleşmeden dönebilir.

Eğer alıcı taksitleri ödemede temerrüde düşerse, bu kez satıcı, muaccel olmuş taksitlerin ya da geri kalan satış bedelinin tamamının bir defada ödenmesini talep edebilir veya sözleşmeden dönebilir. Bu durumda satıcının geri kalan satış bedelinin tamamını talep edebilmesi ya da sözleşmeden dönebilmesi için bu hakkını açık biçimde saklı tutması ve de alıcının kararlaştırılan satış bedelinin en az onda birini oluşturan ve birbirini izleyen en az iki taksidi ya da en az dörtte birini oluşturan bir taksidi veya en son taksidi ödemede temerrüde düşmüş olması gerekir. 

Ancak, bu durumda dahi satıcının dönme dolayısı ile isteyebileceği miktar, ödenmiş olan taksitler tutarına eşit ya da daha fazla ise satıcı sözleşmeden dönemez. Satıcının taksitle satış sözleşmesi  ile satış bedelinin geri kalan kısmının tamamen ödenmesini talep etme ya da sözleşmeden dönme hakkını kullanmadan önce, karşı tarafa yani alıcıya en az onbeş günlük bir süre tanıması gereklidir. Ayrıca konuyla ilgili ‘‘İade Hakkı Kaç Gün | Tüketici İade Hakkı Nasıl Alınır | Cayma Hakkının Geçerli Olmadığı Ürünler Nelerdir” başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!