featured

Tarihteki İlk Savaş Uçağı Hangisidir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TARİHTEKİ İLK SAVAŞ UÇAĞI

İlk savaş uçağı hakkında bilgi vermeye başlamadan önce, bir ülke için hava kuvvetlerinin öneminden bahsetmek istiyoruz. Bilindiği üzere, ordular genel olarak üç sınıfta incelenirler; hava kuvvetleri, kara kuvvetleri ve deniz kuvvetleri… 

Hava kuvvetleri, özellikle yirminci yüzyıldan sonra ortaya çıkmış olan bir birlik türüdür. İnsanların uçuş denemeleri çok daha öncelerine kadar dayansa da, bu denemelerin askeri bir hal alması ilk olarak ancak 1911 yılında gerçekleşmiştir. Bunun dışında, ilk sivil uçak ise 1903 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kuzey Karolina eyaletinde yaşamakta olan Wright Kardeşler tarafından üretilmiştir. Hava kuvvetlerinin görevinden söz etmek gerekirse, “ülkeye dışarıdan gelebilecek olan tehditleri hava yoluyla engelleme” ya da “havadan gerçekleştirilecek olan saldırıları yönetme” denilebilir…  

İLK SAVAŞ UÇAĞI KİM TARAFINDAN TASARLANDI? 

Saldırı ya da savunma yapmak için üretilen ilk savaş uçağı, Fransız teknolojisiyle üretilmiştir. Sömürgecilik sayesinde kolaylıkla ham madde bulabildikleri için, mühendislik faaliyetleri de oldukça gelişmiştir. Bu konuda çalışma yapmış olan, farklı ülkelerden birçok makine mühendisi bulunsa da, ilk tasarımı yapmak Louis Bleriot’a nasip olmuştur. 

Tasarımın aslı, askeri bir uçak için değil de sivil bir uçak üretmek için yapılmıştır. Bu tasarımdan sonra, 1909’da ilk kez havalanan uçakla tam otuz sekiz dakikalık bir uçuş yapan da yine kendisi olmuştur. Bu başarısı sayesinde kısa süre içinde, birçok kişi tarafından tanınan, ünlü bir mühendis haline gelmiştir. Hatta bir Londra gazetesi de bu uçuş olayının haber yapılmasıyla çok satış yapmaya başlayınca, Louis Bleriot’a yaklaşık bin pound hediye etmiştir. İlk kez askeri amaçlı olarak kullanılacak olan Bleriot XI modelli uçağın kökeni ise işte bu sivil uçağa dayanmaktadır…

 İLK KULLANIMI VE DÜŞÜRÜLMESİ 

Fransız mühendislik teknolojileriyle, dönem şartlarına göre oldukça başarılı bir araç olarak üretilen savaş uçağı modelinden İtalya Krallığı da satın almıştı. Bundan çok kısa bir süre sonra da aynı modelden üretmeye başlanmıştı. Çünkü İtalyanlar, kendilerine oldukça yakın bir bölgede bulunan Fransa’nın gelişmelerinden habersiz kalmak, onlardan daha az gelişmiş olmayı kesinlikle istemiyorlardı. Bunun dışında olarak, Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’da sahip olduğu bazı bölgelere saldırmaya da hazırlandıkları için, askeri güçlerini artırma konusunda çok çalışıyorlardı. 

Üretilen bu uçakların kullanılması ise çok geç bir zamanda olmamıştı… 1911 ve 1912 yılları arasında birbirleriyle savaşmakta olan İtalya Krallığı ve Osmanlı Devleti, savaş uçağı kullanan ve düşüren ilk devletler olarak tarihe geçeceklerdi. İtalyan Hava Yüzbaşısı Carlo Piazza, 23 Ekim 1911’de Bleriot XI model uçağa binerek, Osmanlı Devleti’ne ait olan Trablusgarp şehrinin semalarında bir keşif uçuşu gerçekleştirmişti. Bu uçuş, askeri havacılık tarihi için çok önemlidir. Çünkü ilk askeri uçuş budur.

(Carlo Piazza’ya ait olduğu düşünülen bir fotoğraf)

Aynı modelli uçaklar, yine İtalya Krallığı’nın hava kuvvetleri tarafından kullanılarak ilk olarak 1 Kasım 1911’de Trablusgarp ve çevresindeki Osmanlı bölgelerini bombalamıştır. Bu bombalama faaliyeti ise tarihteki ilk hava bombardımanı olarak kayıtlara geçmiştir. 

 UÇAK AVCISI OSMANLILAR

Tam olarak tarih bilinmese de, İtalyan pilotların kullandığı Bleriot XI model uçakların bazıları, yine Trablusgarp Savaşı sırasında, Osmanlı askerleri tarafından düşürülmüştür. Ayrıca savaş uçağı düşüren Osmanlı askerlerinin sadece tüfek ve tabanca kullandıkları da bilinmektedir. Mustafa Kemal Paşa’nın da bu savaşta bulunduğunu hatırlatmakta fayda vardır. 

Trablusgarp Savaşı sonrasındaki ilk hava saldırıları da yine Osmanlı Devleti’ne karşı yapılan saldırılar olarak tarihe geçmiştir. Bu sefer saldırıyı gerçekleştirenler ise Bulgarlardır. 1912 ve 1913 yılları arasında, Bulgaristan Krallığı ile Osmanlı Devleti arasında meydana gelen I. Balkan Savaşı’nda, Bulgar pilotların kullanmış olduğu Fransız-İtalyan uçakları ise sadece keşif amacıyla kullanılmıştır. 

  İLK BAŞARILI SAVAŞ UÇAĞI ÖRNEKLERİ

Fransız mühendis Louis Bleriot sayesinde hız kazanan askeri uçak üretme çalışmaları, Britanya İmparatorluğu tarafından da devam ettirilmiştir. Dünya üzerinde büyük planları olan İngilizlerin çalışmaları, özellikle I. Dünya Savaşı başladıktan sonra hızlanmıştır. Sopwith ve Bristol serileri, gelecekte üretilecek olan diğer uçaklar için, örnek savaş uçağı birer model halini almıştır.

 Hangi ülkenin kaç savaş uçağı var merak ediyor iseniz internetten araştırma yapabilirsiniz. Tarihte ki ilk savaş uçakları hakkında her şeyi yazımızda anlattık. Türkiye savaş uçağı konusunda ne kadar yol kat etmiş yine araştırabilirsiniz.

Eğer savaş uçaklarına fazlaca meraklı iseniz, savaş uçağı oyunu oynayabilirsiniz. Bazı oyun uygulamaları adeta savaş uçağı similasyonu yaratarak sizi uçağın içindeymiş gibi hissettirebilir. Savaş uçağı oyunu için kullandığının telefonun oyun marketinden oyun indirebilirsiniz. Oyun konsolu kullanıyor iseniz dilerseniz savaş uçağı oyunu satın alabilirsiniz.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!