Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı
Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı

Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı Ne Kadardır ? Gezen Tavuk Çiftliği Maliyeti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tavuk çiftliği maliyeti ve kazancı, özellikle farklı türlerde tavuk yetiştiriciliğinde yatırım yapanlar için oldukça önemlidir. Genel olarak tavuk yetiştiriciliği şehirlerden beklentilerini karşılayamayan ve yeni bir kazanç arayışına giren kişilerin tercih ettiği bir alandır.

Burada öğrenecekleriniz tavuk çiftliği yatırım maliyetini, kazançlarını ve gözlemleri kapsamaktadır. Gezen tavuk çiftliği başta olmak üzere farklı türlerdeki alanlarda tavuk çiftlikleri kuruluyor. Fakat bu işe girmeden önce girilecek sektöre bağlı olarak maliyet araştırması yapmak şart.

Güncel tavuk yetiştiriciliği maliyeti geçmiş yıllarda göre artmış olsa  da kazancı da buna bağlı olarak artış göstermiştir. Fakat maliyet konusunda net bir bilgi vermek oldukça zordur. Çünkü 25 bin kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti ile 5 bin tavuk çiftliği maliyeti değişiklik gösterir. Bu aşamada kuracağınız kapasiteye göre maliyet hesaplaması yapmalısınız. İşte, maliyetleri ve kurulumları hakkında bilgiler!

Güncel Tavuk Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadar?

Güncel Tavuk Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadar? Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı Ne Kadar? Gezen Tavuk Çiftliği Maliyeti Ne Kadar?

Yumurta tavukçuluğu maliyeti, piliç tavukçuluğu maliyeti ve köy yumurtası maliyeti kapsamında değişiklik gösterir. Önce kurmak istediğiniz tesis özelliklerine ve türüne karar vermelisiniz. Daha sonra gerekli alan ve malzeme hazırlığınızı yaparak bütçeyi ayarlamalısınız. Aynı zamanda karar verdiğiniz türe bağlı olarak yetiştireceğiniz tavuk sayısına göre de bütçe hesaplaması yapmalısınız. Peki tavuk yetiştiriciliği maliyeti ne kadar?

Tavuk Çiftliği Oluşturma Maliyeti

Tavuk çiftliği oluşturmak için gerekli olan maliyet hakkında bilgi almak isteyenler küçük incelemeler yapabilirler. Sunulan maliyet, sahip olduğunuz alana ve hedeflediğiniz kadar tavuk yetiştirme seviyesine bağlıdır. Tabii ki sadece fiziksel maliyet ciddiye alınmaz; tavukların gelecekteki performanslarını etkileyecek diyet, beslenme, genetik, veterinerlik kaynaklar da dahil olmak üzere bazı destekler de ayarlanmalıdır.

Bir Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı Ne Kadardır ? Gezen Tavuk Çiftliği Maliyeti
Tavuk Çiftliği Oluşturma Maliyeti

Başlangıç Masrafları ve Düzen Sürdürme Giderleri Nelerdir?

Tavuk çiftliğinizi kurmak için gerekli olan başlangıç masrafları, alanınızda yetiştirme seviyesine bağlı olarak değişecektir. Bu masraflar arasında kafesler, yemlikler, tavukluklar, yataklar ve tavukluk zemin malzemeleri bulunmaktadır. Düzen sürdürme giderleri ise aylık bazda hareket eden ve değişken miktarlardır. Tavukluklar için temizlik malzemeleri, hijyen ürünleri ve tavuk yemi gibi daha fazla ürüne sahip olabilirsiniz.

1- 20.000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Maliyeti Ne Kadar?

20 bin kapasiteli bir tavuk çiftliği genelde başlangıç seviyesindeki kişileri aşan bir rakamdır. İlk defa pazara girenler için tercih edilmeyen bir sayıdır. Ancak yine de yatırım ve satıcı konusunda kararlaştırıldıysa rahatlıkla hayata geçebilir. Tavuk yetiştiriciliği yapılan yere göre değişiklik göstermekle birlikte en az 500.000 bin TL maliyeti olacaktır.

2- 25 Bin Kapasiteli Tavuk Çiftliği Maliyeti

Alacağınız tavuk cinsine göre tavuk yetiştiriciliği maliyeti farklılaşır. 20 bin yetiştirmeden farklı olarak alacağınız tavuk sayısına bağlı olarak ekstra ücret talep edilir. Burada tavuk sayısı ile birlikte yem ve havalandırma durumu da artış gösterir. Aşağı yukarı 600 bin TL maliyeti olacaktır.

Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı
Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı

3- 30.000 Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı Ne Kadar?

Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı Ne Kadar kapsamında 30 bine erişen tavuk sayısı ekstra saklama ve yaşam alanı oluşturmanıza neden olur. Her bir kapalı alanda ekstra yemlikler, su ve elektrik tesisatı gerekecektir. Oluşan bu tesisatlar bulunduğunuz noktaya göre ciddi bir maliyet artışına neden olur. 720 bin TL civarında olası bir gider tahmini bulunur. Ancak maliyet yetiştirme türüne göre değişir.

4- 50.000 Kapasiteli Tavuk Çiftliği Maliyeti 2023

Maliyet açısından kişisel yatırımdan ziyade bir firma ile anlaşma yapılarak gerçekleştirilebilen bir yatırım kapsamıdır. 50 bin tavuk ile kurulacak çiftlik genelde başlangıç seviyesi için asla önerilmez. Çünkü işi henüz kavramadan ve öğrenmeden ciddi bir zarar oluşturabilecek durumdur. Genellikle bu tarz yatırımın maliyeti 1 milyon TL civarına ulaşacaktır.

Hangi tavuk cinslerinin yetiştirilmesi daha elverişlidir ?

Tavuk yetiştiriciliğinde, karpaz çiftlerinin yanı sıra Leghorn ve Peking tavukları da popülerdir. Her bir tavuk çeşidinin, basit bakımlar için dayanıklılık, kolay yumurtlama, verimli et veya yumurta üretimi gibi farklı avantajlar sağladığını unutmayalım. Tavuk yetiştiriciliğine başlamadan önce, hedeflerinize uygun olan türü seçmeniz gerekecektir.

Ticari ve bireysel tavuk satmak için ne gerekiyor?

Tavuk çiftliği kurmak için milyonlarca dolar harcamak gerekebilir. Ancak, tavuk yetiştirmek için ürettiğiniz tavukların her birine satılabilecek şekilde düzenli olarak yumurta vermesi, et veya yumurta üretimini arttırmak için yapılan masraflar daha büyük kazançlar getirdiğinden bu hazırlıklara değecektir. Tavuk evleri ve yemlikler, gibi geleneksel ticari tavuk sistemleri oluşturulmalıdır. Ayrıca, sertifikalandırma süreçlerine uygun ekipmanlar tamamen yenilenmelidir.

Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı
Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı

Gezen Tavuk Çiftliği Maliyeti Ne Kadar? Tavuk Yetiştiriciliğinden Ne Kadar Kazanç Edebilirsiniz ?

Gezen tavuk yetiştiriciliği maliyeti görece diğerlerinde göre daha fazla olacaktır. Çünkü bu tavukların kapalı alanda alanları olacağı gibi gezebilecek geniş bir alana da sahip olmaları gerekir. Eğer az sayıda tavuk ile bu tarz bir durum oluşturacaksanız 100-200 bin TL arasında fiyat belirlenebilir. Ancak tavuk sayısı arttıkça fiyatlandırma da artacaktır.

Piliç/ Etlik Tavuk Yetiştiriciliği Maliyeti Ne Kadar?

Etlik tavuk çiftliği maliyeti anlık kârın yüksek olduğu fakat sürekli tavuk alınması gereken durumdur. Maliyeti minimalize edip bir de anlaşmalı firmalarla işbirliği kurarsanız satışınız garanti olacaktır. Fakat anlaşma yapmayıp kişisel satışa yönelirseniz sorun da yaşayabilirsiniz. Etlik tavuk çiftliği için kesim gibi ücretler üstenilmediğinden 1000 tavuk için 150 bin TL maliyeti bulunur.

Tavuk Çiftliği Maliyeti İçerisinde Hangi Ödemeler Yer Alıyor? Tavuk Çiftliğine Giderler Ne Olabilir?

tavuk-yetistiriciligi-maliyeti
Tavuk Çiftliğine Giderler Ne Olabilir?

Hesaplanan tavuk yetiştiriciliği maliyeti kapsamına girecek olan çeşitli giderler bulunmaktadır. Bu giderlerin toplanması ile oluşacak ekonomik paket meydana gelecektir. Genel itibari ile tavuk yetiştiriciliği maliyeti kapsamında yer alanlar:

  • Seçilecek tavuk çeşidi,
  • Alınacak tavuk sayısı,
  • Tavuk yemi,
  • Havalandırma sistemleri,
  • Isıtma sistemleri,
  • Gezen tavuk için arsa kapasitesinin arttırılması,
  • Tavukların kalacağı genel konaklama noktası,
  • Elektrik ve su alt yapısı,
  • Özel şirket kurulması ve bunun giderleri,
  • Çalışanların sigorta ve maaş giderleri,
  • Sağlıklı tavuk ve yumurtalar için alınacak takviyeler,
  • Olası hastalanmalara karşı tavukların bakım ve veteriner masrafı bulunmaktadır.

Tavuk Çiftliği Maliyeti ve Kazancı Ne Kadar? 5000 Tavuk Aylık Getirisi Ne Olur?

Yeni iş fikirleri arasında gösterilebilecek tavuk çiftliği için kazanç konusu maliyetteki gibi değişecektir. Burada kişilerin tavuk yetiştiriciliği maliyeti ücretlerini minimuma indirmesi ve sektör hakkındaki bilgisi etkilidir. Şayet eğitimler alınarak ya da tecrübe sahibi olan kişilerle ortaklık kurulacaksa kazanç da artacaktır. Burada özellikle tavukların hastalanma durumları hakkında bilgi edinip önleyici olmak şarttır.

Tavuk Çiftliği Kazancı Nasıl Arttırılır?

tavuk-yetistiriciligi-maliyeti
Tavuk Çiftliği Kazancı Nasıl Arttırılır?

Tavuk çiftliği kazancını arttırmak adına sektörde yer alan kişiler tarafından bazı öneriler sunulmaktadır. Genel itibari ile kazancı arttırmanın yolu:

  • Tavuk yetiştiriciliği maliyeti minimuma indirilmeli,
  • Sektöre girmeden sektör hakkında genel bilgi edinilmeli,
  • Gezen tavuk- yumurta ya da piliç arasında seçim yapılmalı,
  • Deneyim yoksa önce minimal sayıda tavuk alınmalı,
  • Pazarda doğrudan yer edinebilmek için büyük firmalarla ortaklık sağlanmalı,
  • Tavukların beslenme ve hastalığı hakkında bilgi edinilmeli,
  • Gerekirse çalışan bir iki kişi firmaya alınmalı,
  • Maliyeti yönetmek adına muhasebeci desteği alınmalıdır.

Özellikle deneyimsiz ve doğrudan sektöre giren kişilerin yaptığı en büyük hata pazarda yer edinememesidir. Genellikle büyük firmalar bu tarz yatırımcılarla anlaşma yaparak bir fiyat üzerinden malları almaktadır. Başlangıçta alım fiyatı düşük gelse de sürekli alım olacağından ve satış garantisi bulunduğundan kâr oranı artacaktır.

KOSGEB Tavuk Çiftliği için Destek Sağlıyor mu?

Devlet tarafından tavuk çiftliği ve üretimi desteklenmek amacıyla tavuk çiftliği maliyeti düşürmek ve destek olmak amacıyla KOSGEB girişimcilik destekleri verilmektedir. Oluşturulacak çiftliği büyüklüğüne göre küçük- orta ölçekli oluşumlara belirli bir miktarda maddi destek sağlanır. Gerekli koşulları sağlarsanız tavuk yetiştiriciliği maliyeti konusunda yeterli desteği elde edebilirsiniz.

Gezen Tavuk Çiftliği Maliyeti için Bankalar Kredi Sağlıyor mu?

tavuk-yetistiriciligi-maliyeti
Gezen Tavuk Çiftliği Maliyeti için Bankalar Kredi Sağlıyor mu?

Bankalar tarafından genellikle yapılacak yatırım alanlarına göre daha düşük faizli kredi destekleri sağlanmaktadır. Gerek bankaları gezerek gerekse müşteri hizmetleri üzerinden kredi faiz oranlarını ve miktarını öğrenebilirsiniz. Alacağınız kredi sayesinde tavuk yetiştiriciliği maliyeti de daha kolay karşılanarak hareket edilecektir.

Tavuk Yetiştiriciliği Hangi Ortamlarda Yapılabilir? Tavuk Çiftliğinin Konumu Nasıl Seçilmelidir?

Türüne bağlı olarak tavuk yetiştiriciliği değişik alanlarda yapılabilmektedir. Prefabrik, çadır ve çiftlik olarak üçe ayırmak mümkündür. Her bir ortamın tavuk yetiştiriciliği maliyeti üzerindeki etkisi farklıdır. Genelde en düşük maliyet yaratan çadır modellerdir. Ancak bu modellerde dışarıdan gelecek hava durumunu kontrol etmek zordur.

İkinci aşamada prefabrik alanlar gelecektir. Prefabrik alanların kurulması tavuk yetiştiriciliği maliyeti üzerinde etkisi çok yüksek değildir. Tercih edilebilir ve görece çadırlara göre daha korunaklıdır. Daha yüksek korunaklı bir ortam sağlamak için ise çiftlik oluşturulması daha doğru olacaktır.

YouTube video
Tavuk Yetiştiriciliği Hangi Ortamlarda Yapılabilir? Tavuk Çiftliğinin Konumu Nasıl Seçilmelidir?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!