featured

Tip 2 Diyabet Hastaları İçin 10 Altın Kural

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyabet Günü etkinliklerinde konuşma yapan Dr. Cüneyt Hayretdağ, Tip 2 diyabet hastalığı türünün hafife alınmaması gerektiğinin altını çizerken, en büyük sonucunun organ kaybı olabileceğini dile getirdi.

Tip 2 Diyabet hastalığı, ülkemizde yaygın olarak görülen bir hastalık olup, kadın erkek genç yaşlı çok büyük bir bölümde yaşanmaktadır. Hastalığın tedavisi için ise hayat tarzında yapılan değişiklikler ve alışkanlıkların değiştirilmesi önem arz etmektedir.

İşte, Tip 2 Diyabet Hastalarının Dikkate Alması Gereken 10 Kural!

1 – Öğünlere dikkat etmek


Tip 2 diyabet hastalarının uyması gereken kurallar listesinin ilk sırasında beslenme alışkanlığı gelmektedir. 3 ana öğün ve 3 ara öğün şeklinde düzenlenen beslenme alışkanlığı tip 2 diyabet tedavisi için önemli bir adımdır.

2 – Posalı Yiyecekler 


Posalı besinler kandaki şeker oranını düzenlediğinden diyabet tedavisi konusunda da posalı yiyeceklere önem verilmelidir.

3 – Sebze ve Meyve


Diyabet tedavisinde bir diğer önemli kural ise günde en az 4 porsiyon meyve veya sebze tüketilmesidir. Bu porsiyon salatanın içerisinde de kullanılabilir, ayrı da yenebilir.

4 – Tam Buğday Unu


Tam buğday unu, günümüzün en sağlıklı ve en şekersiz unudur. Nişasta unu ise daha şekerli olduğu için tip 2 diyabet hastalarına zarar vermektedir. Bu nedenle tam buğday unu ile yapılmış ekmek ve türleri tercih edilmelidir.

5 – Glisemik İndeksi Yüksek Besinler


Bazı besinler vücuttaki glisemik indeksi yüksektir ve bu da şeker hastalığı nöbetlerinin sıklaşmasına neden olmaktadır. Havuç, patates, pirinç ve un bunların başında gelmektedir. Tip 2 diyabet hastaları mümkün olduğunca bu besinlerden uzak durmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Şeker Hastaları İçin Özel Diyet Listesi

6 – Bulgur Pilavı 


Tip 2 diyabet hastaları, pirinç ve undan yapılmış makarnadan uzak durmalıdır. Bunun yerine bulgur ve kepekli makarna tercih etmelidir.

7 – Balık


Tip 2 Diyabet hastalığı tedavisinde bir diğer önemli etken su tüketimidir. Su tüketimini kısıtlamak yani unutmak ya da az su içmek, vücudun şeker oranının bozulmasına neden olur. Bu nedenle bol bol su tüketilmelidir. Su tüketimini yapamayan kişilerse suya limon, elma ya da nane ekleyerek suyun tadını değiştirebilirler.

9 – Pişirme Teknikleri


Ne yediğiniz kadar nasıl yediğiniz de önemlidir. Fırında ya da haşlama yöntemleri en sağlıklı yöntemlerdir. Kızartma mümkün olduğunca uzak durulması gereken yöntemdir.

10 – Bitkisel Yağ


Margarin ya da tereyağ tip 2 diyabet hastaları için zararlı yağlardır. Bitkisel yağlar ise şeker dengesinin düzenlenmesi için önemli bir etkiye sahiptir. Bu nedenle katı yağ yerine bitkisel yani sıvı yağ tercih edilmelidir.
İlginizi Çekebilir: Diyabet Hastalığında Yaşam Kalitenizi Artıracak 5 Tavsiye

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!