featured

Trafik Cezalarına İtiraz Usulü Nasıldır? İtiraz Nereye ve Hangi Belgeler İle Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trafik düzen ve kuralları kapsamında oluşan ihlaller nedeniyle trafik cezaları ile yüz yüze kalınabiliyor. Bazen bu cezaların tanziminde ve düzenlenmesinde ise hatalar oluşabiliyor. Yüzünüze karşı ya da plakanıza yani gıyabınızda yazılan trafik cezalarının haksız olduğunu düşünüyorsanız, bu kesilen cezalara mahkeme nezdinde itiraz etme hakkınız bulunuyor. Böylece size kesilen trafik cezasının yargı denetiminden geçmesini sağlayabiliyorsunuz. Peki, trafik cezalarına karşı hangi mahkemelere, nasıl itiraz edilebilir? İtiraz dilekçesi ile birlikte sunulması gereken belgeler nelerdir?

Trafik Cezalarını Kontrol

Adınıza ya da plakanıza kesilmiş herhangi bir trafik cezası olup olmadığını kontrol edebilmek adına da çeşitli alternatifleriniz bulunuyor. Bu kapsamda e-devlet üzerinden hakkınızda düzenlenmiş bir ceza tutanağı olup olmadığına kolaylıkla bakabilirsiniz. Yine e-devlet haricinde , EGM, PTT veya Gelir İdaresi Başkanlığı sitelerinden de hakkınızda düzenlenmiş bir ceza bulunup bulunmadığını kontrol imkanınız bulunuyor.

Trafik Cezası Kesmeye Yetkili Kurum ve Kişiler

Trafik kuralları ve karayolları düzenlemeleri kapsamında gerçekleşen ihlaller açısından, bu ihlalleri tespit ile trafik cezası yazmaya yetkisi bulunanları kısaca, trafik polisleri ve ekipleri, Jandarma trafik timleri, fahri trafik müfettişleri ve trafik cezası yazma yetkisi bulunan kolluk kuvvetleri olarak sıralayabiliriz. Trafik cezaları ise belirtilen kurum ve kişiler tarafından, araç sürücülerine, araç sahiplerine, işletenlere, yayalara ya da yolculara kesilebilir.

Trafik Cezalarına İtiraz Süresi

Trafik cezaları, yüzyüze ya da gıyapta plakaya kesilebilir. Trafik görevlilerince durdurularak yüze karşı yazılan cezalarda aynı gün, gıyapta yani plakaya kesilmiş cezalarda ise cezanın tebliğ edildiği gün kişilerin itiraz hakları başlar. Trafik cezalarına itiraz süresi ise yüze karşı kesilmesinden ya da tebliğinden itibaren 15 gündür. Eğer size kesilen trafik cezasına karşı itiraz edecekseniz, bu ceza yüzünüze karşı kesilmiş ise o günden itibaren, plakanıza yani gıyabınızda kesilmiş ise cezanın size tebliğ edildiği günden itibaren 15 gün içinde bu hakkı kullanmanız gerekir. Tebligat yoluyla gelen cezalar üzerinde posta görevlileri tebliğ tarihlerini de tebliğ zarfları üzerine eklerler.

Trafik Cezalarına İtiraz Mercii

Size gelen trafik cezalarında asıl yetkili itiraz mahkemeleri Trafik ceza mahkemeleridir ancak bu mahkemeler uygulamada yaygın olarak kurulmadığından trafik cezalarına karşı itirazlar Sulh Ceza Hakimliklerine yapılır. Bu kapsamda size kesilen trafik cezalarına itirazda bulunmak isterseniz, ihlalin yani cezaya konu eylemin gerçekleştiği yer Sulh Ceza Hakimliğine hitaben bir itiraz dilekçesi yazmanız gerekir.

Trafik Cezalarına İtiraz Dilekçesi

Trafik cezalarına itiraz adına yazılan itiraz dilekçelerinde, tüm kişisel bilgilerinizin doğru ve eksiksiz olarak yer alması gerekir. Yine itiraz ettiğiniz ceza yönünden tüm iptal gerekçelerini de ayrıntılı olarak bu dilekçede belirtmelisiniz. Bu kapsamda trafik cezasının iptaline yönelik tüm delil, belge ve bilgilerin bu itiraz dilekçesinde gösterilmesi gerekir. Çünkü itirazı inceleyecek Sulh Ceza Hakimliği dosya üzerinden itiraz hakkında karar verecektir ve bu nedenle itiraz dilekçesinde tüm haklılık nedenlerinin eksiksiz şekilde belirtilmesi çok önemlidir.

Bu kapsamda itiraz dilekçesinde, İtiraz edenin açık kimlik ve adres bilgilerinin bulunması, İtiraza konu ceza tutanağının düzenlenme tarihi, bu tutanağın tebliğ tarihi, itiraz tarihi, itiraz konusu, konuya dair açıklamalar ve itiraz gerekçeleri ile delilleri, istenilen talep yer almalıdır. Yine dilekçe ekine eklenecek tüm belgelerde ekler kısmında itiraz dilekçesi üzerinde gösterilir.

Uygulamada oldukça sık şekilde kesilen trafik cezalarının iptal edildiği bazı konulara örnek olarak ise, radar uyarı bildirim ya da levhası bulunmayan yerlerde radarla yapılan hız tespit ihlalleri, ceza düzenlenen duruma ilişkin yeterli bir tespit ya da görüntü gibi bir delil bulunmaması halleri gösterilebilir. Bu tür haklılığınıza karine oluşturan durumların varlığında itirazlarınızın başarı şansı da yüksek olur.

Trafik Cezası İtiraz Dilekçesine Eklenecek Belgeler

Ayrıca İtiraz dilekçesi ile birlikte, trafik para cezası karar tutanağı, bu kararın tebligatı, kimlik, ehliyet ve ruhsat fotokopileri ile indirim süresi içinde ya da sonrasında ceza ödenmiş ise buna ilişkin dekontun da ilgili Sulh Ceza Hakimliğine sunulması gerekir.İtiraz sonucu haklı görülürseniz hakkınızda kesilen ceza tutanağı iptal edilir ve herhangi bir ödeme yapmak zorunda kalmazsınız. Eğer daha önceden ödeme yapmışsanız, ödediğiniz tutar Sulh Ceza Hakimliği kararı sonrası size iade edilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!