featured

Trampa Sözleşmesi Nedir? Türk Borçlar Kanunu Kapsamında Trampa Yani Mal Değişim Sözleşmeleri!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trampa Sözleşmesi nedir? Mal Değişim Sözleşmesi yani bir diğer ifadeyle Trampa Sözleşmesi, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Trampa yani mal değişimi, paranın icadından daha öncelere dayanan ve para olmaksızın malların birbirlerine karşılık olarak değiştirildiği bir yöntemdir. Bu anlamda trampa, parasız mal değişimi olması nedeniyle ticaretin en basit ve en ilkel şekli olarak da tanımlanmaktadır.

YouTube video

Peki, hukuk sistemimiz içerisinde Trampa Sözleşmesi nedir? Trampa yani Mal Değişim Sözleşmeleri nasıl düzenlenmiştir? Oldukça eski olmasına karşın, son zamanlarda her sene daha da popüler hale gelen Mal Değişim Sözleşmesi nedir?

Trampa Sözleşmesi Nedir | Trampa Sözleşmelerinin Yasal Dayanağı Nedir?

Trampa Sözleşmesi nedir, yani mal değişim sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) 282, 283 ve 284. Maddelerde düzenlenmiştir.

Türk Borçlar Kanunu 282. Madde tanımlamasına göre, mal değişim sözleşmesi;

“Taraflardan birinin diğer tarafa bir veya birden çok şeyin zilyetlik ve mülkiyetini, diğer tarafın da karşı edim olarak başka bir veya birden çok şeyin zilyetlik ve mülkiyetini devretmeyi üstlendiği sözleşme” olarak tanımlanmıştır.

1- Mal Değişim Sözleşmesi ile Satış Sözleşmesi Arasındaki Fark Nedir?

Genel anlamda birbirine benzerlik gösterse de Trampa (Mal Değişim) sözleşmeleri ile bildiğimiz anlamdaki satış sözleşmeleri arasında bazı temel ayrılıklar bulunur. Bu anlamda, trampada malın değeri para ile ödenmez, onun yerine bedel başka bir mal ile ödenir. Yani mal değişim sözleşmesinde alınan ve verilen her iki edim de paradan farklı olarak başka diğer bir maldır.

Trampa sözleşmelerinde genellikle taraflar arasında el değiştiren mallar açısından ekonomik anlamda değerler birbirine yakındır. Bazı durumlarda ise daha yüksek değerdeki malı devir alan taraf, bu değer farkına karşılık belirli bir miktar para ödemeyi de kabul etmiş olabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, taraflar arasında değer farklılığının önlenmesi amacıyla ödenen ve denklik parası olarak adlandırılan bu ödemelerin bir yan edim olduğudur. Unutulmamalıdır ki mal değişim sözleşmelerinde asıl edim para değil malların karşılıklı değişimidir. Eğer sözleşmede para ile ödenen kısım daha ağırlıklı ise bu durumda artık trampa sözleşmesi değil bir satış sözleşmesi bahis konusu olacaktır.

Mal değişim sözleşmesi ile satış sözleşmeleri arasında edimin para ya da mal olması farklılığı dışında, sözleşmenin tarafları açısından da bir ayrılık bulunmaktadır. Satış sözleşmelerinde satıcı mal ya da hizmeti vermeyi yüklenen taraf, alıcı ise karşılığında bedel ödeyen taraftır. Oysa trampa sözleşmelerinde bir mübadele yani değişim söz konusu olduğundan her iki taraf da bu sözleşmelerde hem satıcı hem de alıcı konumundadır.  Yani taraflar kendilerindeki malı karşı tarafa verme yükümlülükleri açısından satıcı, diğer taraftan alacakları mal içinse alıcı konumundadırlar.

Aralarında bu şekilde farklar bulunsa da satış sözleşmesine ilişkin hükümler, mümkün olduğunca trampa sözleşmelerine de uygulanır.

2- Trampa Sözleşmelerinde Şekil Şartı Var mıdır?

Hukuk sistemimizde trampa sözleşmeleri açısından kural olarak herhangi bir şekil şartı belirlenmemiş ve öngörülmemiştir. Ancak bu tür sözleşmelere konu olan malın mülkiyetinin devri için kanun özel bir şekil şartı öngörmüşse, bu durumda mal değişim sözleşmesi de bu şekil şartına uygun olarak yapılmalıdır. Bu konuya örnek olarak tapuya kayıtlı bir taşınmazı gösterebiliriz. Tapuya kayıtlı bir taşınmazın mülkiyetinin devri için sözleşmenin resmi olarak yapılması gerektiğinden, mal değişim sözleşmesine konu mal, eğer tapuya kayıtlı bir taşınmazsa, mal değişim sözleşmesi de resmi şekil şartına uygun olarak yapılmalıdır.

Son olarak belirtelim ki, Türk Borçlar Kanunu 284. Madde düzenlemesi uyarınca, satış sözleşmelerinin zapttan ve ayıptan sorumluluğa dair olan hükümleri de uygun olduğu ölçüde mal değişim yani trampa sözleşmelerine uygulanır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!