Tüketicinin Korunması Kanunu Kapsamında Yapılan Değişiklikler Neler Getiriyor? 

Tüketicinin Korunması Kanunu Kapsamında Yapılan Değişiklikler Neler Getiriyor? 

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüketicinin korunması kanunu kapsamında yapılan değişiklikler neler getiriyor? 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 7392 sayılı Kanun, 1 Nisan 2022 günlü Resmi Gazete’de yayınlanırken, yeni değişiklikler merak konusu oldu.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da yapılan değişikliklerden “Devre tatiline ilişkin olanlar” yayım tarihinde (1 Nisan 2022) yürürlük kazanırken, diğer değişiklikler ise yayım tarihinden 6 ay sonra yani 1 Ekim 2022 tarihinde yürürlüğe girecek. Peki, yeni değişiklikler ile tüketici lehine nasıl düzenlemeler hayata geçecek? İşte, Tüketicinin Korunması Kanunu ile getirilen yeniliklerin kapsamı…

Tüketicinin Korunması Kanunu Kapsamında Değişiklik Yapılan Konular Neler? 

Tüketicinin Korunması Kanunu Kapsamında Yapılan Değişiklikler Neler Getiriyor? 
Tüketicinin Korunması Kanunu Kapsamında Yapılan Değişiklikler Neler Getiriyor?

Tüketicinin Korunması Kanunu kapsamında yapılan değişiklik ile; devre tatil sözleşmelerinde, tüketici kredileri ve konut kredilerinde, ön ödemeli konut satışlarında, taksitle satış sözleşmeleri yönünden temerrüt halinde, aracı hizmet sağlayıcıların sorumluluklarında, ekonomik ömrü tamamlanmış ürünlerin yeniden satımına ilişkin düzenlemelerde, servis istasyonları ve satış sonrası hizmetlerde, uyuşmazlık çözümleri ile idari para cezalarında bazı önemli değişikliklere gidildi.

Tüketicinin Korunması Kanunu ile yapılan başlıca değişiklikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

1)   Taksitli satış sözleşmelerinde, tüketicinin temerrüde düşmesi durumunda artık, borcun tamamının “muaccel hale gelmesine” ilişkin şartlarda temerrüde düşülen miktar değerlendirilirken, sözleşmede yer verilen borç esas alınacak ve bu şekilde tüketiciye daha da geniş bir koruma sağlanacak.

2)   Tüketici kredi sözleşmelerinde de cayma süresinde kredi borcunun tümünün ödenmesi cayma hakkı kullanımı olarak kabul edilecek ve ilgili ücretlerin tüketiciye iadesi yapılacak.

3)   Belirsiz süreli kredi sözleşmelerinde ise faiz oran değişikliklerine ilişkin “30 gün önceden tüketiciye bildirime” dair yükümlülük, yalnızca faiz oranlarının artırılması durumunda aranacak.

4)   Kredi sözleşmelerinde,  sigortanın da kredi ile birlikte sunulabilmesi için tüketiciye ayrıca sigortasız kredi seçeneği de sunulacak. Sigorta ise yalnızca kredi borcunun geri ödenebilmesine teminatı teşkil edecek, ayrıca tüketici kredi sözleşmesi kurulurken, kredi yan finansal hizmet ve ürünlerin satın alınması koşuluna bağlanamayacak.

5)   E-ticaret kapsamında mesafeli satış sözleşmeleri yönünden, aracılık ettikleri mesafeli sözleşmelerde “Aracı hizmet sağlayıcılarının”;

  • Tüketicilerin taleplerini ve bildirimlerini iletebilmeleri ve de takip edebilmelerine yönelik kesintisiz açık bir sistem kurmaktan sorumlu olmaları,
  • Tüketicinin Korunması Kanunu içerisinde ön bilgilendirme yapılmasından, bunun teyid ve ispatından satıcı ya da sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu olmaları maddesi de bulunuyor.
  • Veri girişinin satıcı ya da sağlayıcı tarafından yapıldığı durumlar hariç, ön bilgilendirmede bulunulması zorunlu hususlardaki eksikliklerden sorumlu olmaları,
  • Tüketicilerin satıcı ya da sağlayıcılar ile yaptıkları işlemlere dair kayıtların tutulmasından ve de bunların talep edilmesi durumunda bilgilerin, tüketiciler ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına sunulmasından sorumlu olmaları,
  • Satıcı ya da sağlayıcı adına bedel tahsil ettikleri durumlarda, teslim ya da ifa ile cayma hakkına dair yükümlülüklerden satıcı ve sağlayıcı ile birlikte müteselsilen sorumlu olmaları gerekecek.

6)   Donanım, yazılım ya da fiziki özellikleri yönünden iyileştirme yapılmak suretiyle tekrar satışa sunulan önceden kullanılmış mallar “yenilenmiş ürün” olarak kabul edilecek ve bu ürünler yönünden tüketiciye, teslim tarihinden başlamak üzere en az 1 yıl garanti verilecek.

7)   Satış sonrası servis istasyonlarının bilgileri Bakanlıkça oluşturulacak bir sisteme kaydedilecek ve servis istasyonları da tüm faaliyetlerinde “özel servis” ibaresini kullanacaklar.

8)   Garanti süresinin sona ermesinden sonra Bakanlıkça belirlenen kullanım ömrü süresi boyunca, satış sonrası hizmetin sağlanmaması durumunda, tüketici uğramış olduğu zararının tazminini,  üretici ya da ithalatçıdan talep edebilecek.

9)   2022 yılı bakımından “Tüketici hakem heyetlerinin” görevli oldukları uyuşmazlıkların üst sınırı 15.430 Türk Lirasından 30.000 Türk Lirasına çıkarılacak. Yine yerleşim yeri ya da işlemin yapıldığı yerde Tüketici hakem heyeti bulunmayan tüketiciler ise, o yerin kaymakamlığına başvurabilecek. Tüketici hakem heyeti kararlarına itiraz, tüketicinin yerleşim yeri mahkemesine de yapılabilecek.

Tüketicinin Korunması Kanunu ile Tüketicinin Çıkarları Gözetiliyor mu?

Tüketicinin Korunması Kanunu Kapsamında Yapılan Değişiklikler Neler Getiriyor? 

Sonuç olarak Tüketicinin Korunması Kanunu konusunda yapılan yeni değişiklikler ile, aracı hizmet sağlayıcılarının sorumluluklarının kapsamı genişlerken, yenilenmiş ürünlerin nasıl piyasaya arz edileceği, satış sonrası hizmetlerde üretici ve ithalatçıların ek yükümlülükleri de belirlenmiş oldu.

Tüketici mahkemesi nedir? Hangi davalar Tüketici mahkemesinde görülür bilgi almak için yazımıza göz atabilirsiniz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!