featured

Üç Aylar Başlangıcı Ne Zaman? 3 Aylar Ne Zaman 2023 ? 3 Aylarda Ne Yapılır? Üç Ayların Fazileti Nelerdir? Üç aylar Nedir Nasıl İhya Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üç aylar başlangıcı tüm İslam aleminin dört gözle beklediği mübarek zaman diliminin habercisidir. Tüm Müslümanlar 3 aylar takvimi ile üç aylık manevi bir zaman dilimine giriş yapar. İslam tarihinde önemi büyük olan Miraç gecesi dahil tüm kandillerin de içerinde yer aldığı 3 aylar nedir?

3 aylar ne zaman başlıyor? 3 aylar başlangıcı oruç tutmak faziletleri nelerdir? Üç ayların başlangıcı oruç niyeti nasıl yapılır? Üç ayların başlangıcı hangi gün oruç tutulur?

Tüm Müslümanlar için üç aylar orucu, üç aylar ibadetleri dört gözle beklenir. Peki üç ayların faziletleri nelerdir? 3 aylar nasıl ihya edilir?

Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor? Üç Aylar Başlangıcı Ne Zaman?

Üç aylar takvimi 2023 yılında 23 Ocak tarihinde başlıyor. 23 Ocak Pazartesi günü üç ayların ilk günüdür. İslam alemi için kutsi bir dönem olan ve çok iyi şekilde değerlendirilmesi gereken bir dönemdir.

2023 Üç Aylar Takvimi

2022 üç aylar takvimi geçtiğimiz yıl 2 Şubat cumartesi günü başlarken, bu yıl 2 şubat çarşamba günü başlıyor. Üç ayların başlangıcı ile mübarek zaman diliminde yer alan özel günler ve tarihleri de şu şekildedir:

Regaip Kandili 26 Ocak perşembe

Miraç Kandili 27 Şubat pazartesi

Berat Kandili 17 Mart cuma

Ramazan ayı başlangıcı 23 Mart perşembe

Kadir Gecesi 17 nisan pazartesi gecesidir.

Bu tarihler aynı zamanda dini günler takvimi için de en önemli tarifler olarak karşımıza çıkar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan mübarek Üç aylar mesajları ve organizasyonları ile idrak edilecek olan bir 3 aylara giriş yapılacaktır.

3 Aylar Duası ve Üç Aylar Tesbihi

Üç aylar özellikle Alemlerin Rabbi olan Allah’ın en sevdiği kulu olan Hz. Muhammed Mustafa’nın en çok değer verdiği aylardan oluşmaktadır. Bu ayları diğer aylardan ayıran birçok özellik bulunmaktadır.

Efendimiz bu mübarek 3 ayda ibadetlerini çok daha sıklaştırarak ümmetine bir o kadar nasihatta bulunmuştur.

Müslümanlar için diğer aylarda yapılan işlerin, hayır ve hasenatın bir gözden geçirme süresidir. İnsan kendi muhasebesini bu mübarek aylarda yaparak Allah’tan en güzel şekilde af dilemelidir.

Bu aylarda günah kapıları kapanır ve sevap kapıları aralanır. İnsanların da bu manevi atmosferde kendi paylarına en hayırlı işleri yaparak manevi dünyalarını aydınlatmaları beklenir.

YouTube video

Recep ayı, üç ayların başlangıcında ilk mübarek aydır. Aynı zamanda haram aylar arasında yer alan Recep ayı, Hz. Peygamberin en çok kıymet verdiği aylar arasında yer alır.

Bu aylarda Peygamber Asm. Ümmetine özellikle üç aylar duası okunması gerektiğini öğütlemiştir. Üç aylar tesbihi ile her ayın ibadetlerini yerine getirmeyi bir borç olarak ifade etmiştir.

3 Ayların Başlangıcında Ne Yapılır? Üç Ayların Başlangıcı Nasıl Niyet Edilir?

Üç aylar başlangıcında oruç tutmak farz ameller arasında yer almaz. Ancak sünnet ve sevabı en bol olan ameller arasındadır.

Bunun için eğer üç aylar orucu tutmaya sağlık durumunuz el vermiyor ise sağlığınızı tehlikeye atmadan Recep ve Şaban ayları için başta ortada ve sonda 3 er gün oruç tutmak yeterli olacaktır.

Bunu da yapamıyorsanız aralıklı şekilde pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutabilirsiniz. Pazartesi ve Perşembe oruçları aynı zamanda Efendimiz’in asla bırakmadığı en çok bilinen sünnetleri arasında yer almaktadır.

Üç Ayların Başlangıcı Oruç Ne Zaman Tutulur?

Üç Aylar Başlangıcı Ne Zaman? 3 Aylar Ne Zaman 2023 ? 3 Aylarda Ne Yapılır? Üç Ayların Fazileti Nelerdir? Üç aylar Nedir Nasıl İhya Edilir?
Üç Aylar Başlangıcı Ne Zaman? 3 Aylar Ne Zaman 2023 ? 3 Aylarda Ne Yapılır? Üç Ayların Fazileti Nelerdir? Üç aylar Nedir Nasıl İhya Edilir?

Üç ayların ilk orucu Recep ayı ilk gününde tutulan oruç ile başlar. Recep ayının ilk günü tutulan oruç en hayırlı işler arasında sayılmaktadır. Üç ayların birinci günü, ikinci ve üçüncü günü oruçlu olmak üç ayları karşılamak demektir.

Üç aylar orucu, üç ay boyunca aralıksız tutulabildiği gibi, üç ayların başında ortasında ve sonunda olmak üzere de tutulabilir. Aynı zamanda kandil günleri de oruçlu olmak büyük sevaptır.

Eğer sağlık koşulları el veriyorsa üç ayların orucunu tutarak, idrak edilecek olan kandil geceleri ile de sevap kapılarından geçmeye çalışılmalıdır.

3 Aylar Orucu Niyeti Nasıl Yapılır?

Üç aylar başlangıcı oruç tutmak en büyük sevaplar arasındadır. Üç ayların birinci günü, yani Recep ayı birinci günü oruç tutmak Efendimiz’ in en çok önem verdiği eylemler arasında yer alır.

Bunun için öncelikle niyet etmek gereklidir. Kişi varsa geçmişte tutmadığı Ramazan ayı orucu için de niyet edebilir. Bununla beraber eğer oruç borcu yoksa “niyet ettim Allah rızası için nafile oruç tutmaya” şeklinde de niyet edebilir.

Üç Ayların Orucu Kaç Gün Tutulur?

Üç ayların orucu için Ramazan ayı haricinde farz olan bir durum yoktur. Farz olan Ramazan ayı orucudur. Ancak Efendimiz’in sünneti ve ayetlerin de belirttiği üzere Recep ve Şaban aylarında da oruçlu olmak hayırların ve sevapların en büyüğü olarak nitelendirilmektedir. Kişi Ramazan Ayı’nda kendisi için oruç tutup kendi sevap hanesine bu hayrı işler.

Üç Ayların Başlangıcı Oruç Tutmanın Fazileti

Üç aylar başlangıcı ile Recep ayı eşliğinde karşılanan bu mübarek aylar en iyi şekilde değerlendirilmelidir. Bu aylarda cennet kapıları aralanır ve kulların cennete gideceği yolda çok iyi değerlendirecekleri Allah’ın vesile kıldığı en özel günler yer almaktadır.

Bu kutsi süreçte en içten dilekler sunulmalı, ibadetler yapılmalı ve özellikle kandil geceleri ayrıca değerlendirilmelidir. Bu ay kulların dualarının çevrilmeyeceği bir sürece sahiptir. Allah CC.;

“kullarım ne isterse bu 3 ayda istesinler” buyuruyor.

Kulların isteklerine karşılık af kapılarının da açıldığı ne kadar çok af istenirse bunun verileceği bir ay olduğunu Peygamber Efendimiz aracılığı ile bizlere iletmiştir.

Efendimiz SAV şöyle buyuruyor:

“Recep Allah’ın büyük ayıdır. Hiçbir ay hürmet ve fazilette bu aya ulaşamaz. Bu ayda kafirlerle savaş haramdır. Şunu bilin ki recep Allah’ın ayı, şaban benim ayım, ve ramazan ümmetimin ayıdır. Kim recep ayının bir gününü oruç tutarsa, Allah’ın rızasını kazanmış olur. Allah’ın gazabı ondan uzaklaşır ve cehennem kapılarından birisi onun yüzüne kapanır.”

Üç Aylarda Yapılacak İbadetler Nelerdir?

Üç aylar başlangıcı ile başlayan mübarek zaman diliminde af ve mağfiret kapıları açılır. Bunun için Alemlerin Rabbi olan Allah’a en samimi şekilde duygularımızı açmalı ve kulluk görevlerimizi çok daha dikkatli şekilde yerine getirilmelidir.

Kur’an okumalı, nafile ve hacet namazları kılınmalıdır. Bol bol tesbih çekilmeli ve üç aylar orucu tutulmalıdır. Bolca Peygamber Efendimiz SAV için selavat-ı şerif getirilmelidir. Üç aylar boyunca bol bol tefekkür edilmelidir.

Günahlarımız için samimi şekilde tevbe ve istiğfar edilmelidir. Varsa küs ve dargın olunan kişilere karşı bağışlayıcı olunmalıdır. Eğer hakkına girdiğinizi düşündüğünüz birisi varsa mutlaka helallik almalısınız.

Üç aylar mesajları ile sevdiklerinizi ya da uzak kaldıklarınıza Allah’ın selamını vererek Müslümana yakışır şekilde iyi niyetler sunmalısınız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!