featured

Uçaklar Neden Düşer? En Hızlı ve Güvenli Ulaşım Aracı Uçak Düşerken Neden Oksijen Verilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uçaklar neden düşer? Tüm dünyanın en güvenli olduğunu söylediği ve bize yolculukta hız kazandıran uçaklar genelde neden düşer? Kaza istatistiklerine bakıldığında uçakların en güvenilir ulaşım aracı olduğunu görüyoruz ancak uçakların hava yolculuğu sırasında önemli kritik noktaları atlayarak önemli kazalara yol açtığını da biliyoruz. 

Peki bir uçak neden düşer? Uçağın düşeceği nasıl anlaşılır? Uçak kazasından canlı kurtulmak mümkün mü? Uçak düşerken neden oksijen maskesi takılır? Hayatta kalma teknikleri nelerdir? Hadi birlikte bir uçağı düşüren sebeplere bakalım…

Uçaklar Neden Düşer? 

Uçaklar neden düşer sorusu insanın içini fazlasıyla ürpertsede, ne yazık ki bu sorunun cevabını öğrenmek zorundayız. Elbette günümüzde sadece İstanbul’a günde 200’den fazla uçak inip kalkabiliyor. Her bindiğimiz uçağın düşüp düşemeyeceğini maalesef bilemeyiz ama gelişen teknoloji ile birlikte uçak mühendisleri ve araştırmacıların geçmiş uçak kazası istatistiklerine bakarak bu kazaları önlemek amacıyla gelişmeler yaptıklarını da söyleyebiliriz. 

Peki uçaklar genelde neden düşer? Kaza istatistikleri geçmişte yaşanan, can kayıplarına ve ağır yaralanmalara sebep olan uçak kazaları ile ilgili neler söylüyor? 

1- Uçaklar Neden Düşer | İntihar ve Terörist Eylemler

Ne yazık ki uçaklar bazı nedenlerden dolayı düşebilir. Bunlardan en önemlisi de bir terör saldırısı ihtimalidir. Bunun önüne geçmek için pilot ve kabin görevlileri elbette görevlendiriliyor ancak geçmişte bu tarz olayları tarihimiz görmüştür.

Örneğin, 31 Ekim 1990 tarihinde Kahire seferini gerçekleştiren Mısır Hava Yolları’na ait yolcu uçağı, pilot kumandasından aniden denize çakıldı. Araştırmalar sonucunda bulunan kara kutunun incelenmesi ile uçağın bir intihar saldırısına uğradığı, ikinci pilotun intihar ettiği ortaya çıktı. Bu kaza sebebiyle 217 kişi öldü.

2- Uçaklardaki Metal Yorgunluğu 

Günümüzde fazla uçuş süreleri dolayısıyla metal yorgunluğuna maruz kalan uçaklar olsada, geçmişte bu sorundan ötürü düşmüş uçaklar şimdiki teknolojiyle daha iyi hale getirilebiliyor. Metal yorgunluğu dolayısıyla uçakların gövdesinde ve uçuş esnasında açılan bir delik, bu uçuşu bir felakete dönüştürebilir. Bu tür metal yırtılmalarda uçağın tüm elektronik sistemi ağır hasar görür ve yolcular delikten dışarı uçabilir. 

28 Nisan 1988 yılında Amerikan Hava Yolları’na ait bir uçakta gövde parçalanması sonucu bir hostes denize uçarak ne yazık ki hayatını kaybetmiştir. Yine 12 Ağustos 1985’te de Japon Hava Yolları’na ait bir uçak arka tarafında oluşan yırtık sonucu tüm hidrolik sistemi devre dışı bırakarak düştü. Bu kazada da yine 520 kişi hayatını kaybetti. 

3- Mühendislik ve İmalat Hataları

Bir uçak neden düşer sorusunun bir diğer yanıtı da imalat ve mühendislik hatalarıdır. Genellikle imalat hataları ve mühendislik eksiklikleri sonucunda oluşan bu kazalarda, kontrol kumandasındaki pilot yanlış yönlendirilebilir. Bu yanlış komut sonucunda hatalı bilgilere göre hareket eden pilot uçağın hakimiyetini kısa sürede kaybedebilir. 

3 Mart 1991 yılında United B-737 200 numaralı bir uçakta, hidrolik mekanizmasında pilotun verdiği komuta göre hareket etmediği için uçak kontrolsüz kalarak kısa sürede yere çakıldı. Bu kazada da 25 kişi hayatını kaybetti. Yine Türkiye’de de Atlas Jet’e ait bir Isparta sefer uçağı da, kumanda arızası yaşayarak Süleyman Demirel Havaalanı’na inerken düştü. Bu kazada da 57 kişinin hayatı son buldu. 

4- Uçağa Yıldırım Çarpması

Çoğunlukla fırtınalı havalarda, söylenilenden daha alçak irtifalarda uçak uçakların yaşadığı bu kazalarda felaketle sonuçlanabiliyor. Örneğin İran Hava Yolları’na ait bir yolcu uçağı da Madrid’e indiği sırada düşen bir yıldırımla yakıt tankında patlama meydana gelerek 17 yolcunun ölümüyle sonuçlanan bir kazayla enkaza dönmüştür…

A- Uçak Neden Düşer | Uçak Kazaları En Çok Ne Zaman Olur? 

Uçak kazaları en çok ne zaman olur sorusuna da bir yanıt verelim. Araştırmalara göre ölümle sonuçlanan uçak kazalarının %49’u iniş evrelerinde meydana geliyor. Kazaların en çok bu noktada yaşandığı uzmanlar tarafından belirtilirken, iniş aşamasının tüm yolculuktan sonra en kısa olan evresinin bu aşama olduğunu da belirtiyorlar. 

Ölümcül uçak kazalarında yaşanan facia, son alçalma ve iniş evrelerinde yanlış kumanda yönetimi yapılması veya olumsuz hava koşulları nedeniyle meydana gelebiliyor. Tüm yolculuğun yaklaşık olarak sadece %4’ünü kaplayan iniş esnasında yaşanan uçak kazaları, parçalanma ya da yangın çıkması sonucu birçok kişiyi hayattan koparabiliyor…

B- Türkiye’de Uçak Kazaları İstatistikleri Nelerdir? 

Türkiye’de ki uçak kazası istatistikleri araştırıldığında, 1959 yılı ile 2003 yılları arasında yaşanan 16 kaza göze çarpıyor. 17 Şubat 1959’da THY’ye ait, dönemin başbakanı Adnan Menderes’i de taşıyan uçağın İngiltere’de düşmesiyle 14 kişi hayatını kaybetmiştir. Aynı zamanda Atlasjet Havayolları’na ait bir yolcu uçağı da yine Isparta’da düşerek 56 kişiye mezar olmuştur.

Yakın tarihe baktığımızda ise; 5 Şubat 2020’de Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen uçak kazasında 180 kişi yaralanmış, 3 kişi ise ölmüştür. Bilirkişi raporunun incelenmesi ile kaptan pilot ve 2 kule görevlisi ve havalimanı sahibi HEAŞ kusurlu bulunmuştur…

5- Uçak Neden Düşer | Uçak Düşerken Yapılması Gerekenler Nelerdir? 

Bir uçak kazasından nasıl canlı çıkabilirsiniz? Uçak düşerken yapılması gerekenler nelerdir? Sanılanın aksine yaşanan uçak kazalarında yolcuların büyük bir bölümü hayatta kalabilir. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için uçak kazasından nasıl kurtulunur bilmeniz gerekiyor. 

Ayrıca teorik olarak incelendiğinde uçak düşerken neden oksijen verilir sorularına da cevap vermeden geçmeyelim. Oksijen maskeleri yüksek irtifadaki havanın seviyesi oldukça düşük olduğundan ve uçaktaki oksijenin hemen biteceğinden hayat kurtarmada büyük rol oynamaktadır. Anonsları dinler, oksijen maskelerini hemen takarsanız, uçağın düşmesi sonucu hayatta kalma ihtimaliniz artar…

Uçağın arka tarafına oturmaya çalışın,Yapılan güvenlik anonslarını mutlaka dinleyin,Emniyet kemerinizi asla çıkarmayın,Söylenilen uyarıları yapın ve oksijen maskelerini takın,Dumandan kendinizi mutlaka koruyun.

6- Bonus! Uçaklar Neden Düşer Sorusunu Sorduysanız, Bir Uçak Kazası Belgeseli İzlemek İsteyebilirsiniz!

YouTube video

Uçaklar neden düşer, uçak kazaları neden yaşanır ve uçak düşerken yapılması gerekenler nelerdir sorularını cevapladığımız bu haberimizi umuyoruz ki beğenmişsinizdir. Bir sonra ki içeriğimizde görüşmek üzere…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!