featured

Uganda Gezi Rehberi: Uganda’da Nereye Gidilir? Uganda’da Ne Yenir Ne İçilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uganda, Afrika kıtasının doğusunda bulunmaktadır ve Uganda Cumhuriyeti’nin başkenti Kampala şehridir. Uganda’yı Kenya, Güney Sudan, Tanzanya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile Ruanda çevreler. Ülkede 40’ın üzerinde etnik gruplar yaşadığı için Ugranda’da çok fazla dil konuşulur ve çok farklı dinlere mensup insanlar bulunmaktadır. Uganda’da konuşulan 2 tane resmi dil vardır, birisi İngilizcedir diğeri ise Svahili’ce dilidir. Bu iki ana dilin dışında konuşulan diğer dillerin bazılarıysa Luganda, Runyankore, Ateso ve Lunyole’dir.

Uganda’da en fazla kitleye sahip olan etnik grup sırasıyla Bantu, Baganda, Angole, Basoga, Basika ve bunun gibi gruplardır. Ülke insanlarının büyük çoğunluğu Hristiyan dinine mensup olmakla birlikte halkın bir kısmı da Anglikanizm ve Sünni Müslüman inancına göre yaşamaktadır. Uganda genelinde tropikal bir iklim hakimdir.

Uganda’da Gezilebilecek Yerler

Tropikal bir klimaya sahip olan Uganda’ya bir turist yılın her döneminde gidebilir. Ülke genelinde düzenlenen festivallerin başında Nil Festivali gelir. Uganda’da en çok ormanlar, bahçeler ziyaret edilebileceği gibi Nil nehrinde de güzel keyifli geziler yapılabilir. Şimdi Uganda’da görülmeye değer yerlerle ilgili ayrıntıları detaylı bir şekilde verelim:

Queen Elizabeth National Park

Kraliçe Elizabeth adıyla 1952 yılında kurulan bu ulusal parkta fillerden aslanlara, şempanze türlerinden su aygırına, antiloplardan kaplanlara kadar ve ayrıca 600 üzerinde farklı kuş cinsinden birçok hayvan yaşam sürdürmektedir. Parkın içerisinde birden fazla göl bulunmaktadır ve muhteşem bir manzarası vardır. Ayrıca bu parkı ziyaret eden turistler safariye de çıkabilirler.

Entebbe

Entebbe şehrinde görülmeye değer yerlerin başında Entebbe Botanical Garden olarak adlandırılan Entebbe botanik bahçesi yer alır. Bahçenin içerisinde hem bitkiler bulunmaktadır hem de hayvanlar yaşamaktadır. Kuşlar, sincaplar, kelebekler ve daha birçok türde hayvanın bulunduğu bu park aynı zamanda 1932 çevrilen Tarzan filmine de ev sahipliği yapmıştır.

Entebbe şehrini ziyaret eden bir turistin Zika Ormanını görmesi, Wild Frontiers Uganda Safari turuna katılması, Entebbe Vahşi Yaşam Hayvanat Bahçesini gezmesi ve muhakkak 50 civarında sürüngen hayvanın içerisinde yaşadığı Entebbe Sürüngen Köyüne uğraması gerekir. Yaz sıcaklarında tatil yapmak amacıyla Entebbe’ye gidenlerse serinlemek için Waterfront Beach’i tercih edebilir.

Mbarara Uganda’nın batısında yer alan bu şehirde turistler tarihi açıdan zengin olan yerleri, parkları, bahçeleri ve ormanları gezebilir. Igongo Cultural Centre olarak adlandırılan kültür merkezi, Mbarara katedrali ve Ruhara katedrali görülmeye değer yerler arasında bulunur. Ayrıca Lake Mburo Ulusal Parkı da ziyaret edilebilir ve burada safari yapılabilir.

Jinja

Nil Nehri’nin kıyısında konumlanmış olan Jinja’da bir turistin keyif alarak güzel dakikalar geçirebilmek için yapabileceği en güzel şeyler ise kesinlikle Nil Nehrinde rafting yapmak, kanoya binmek ya da tekne turuna çıkmak olacaktır. Ayrıca dünyanın en uzun nehri olan Nil Nehrinin çıkış yeri sayılan yani kaynağı olan Rippon Şelalesi Jinja’da kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisidir. Bunların dışında ATV safarilerine de katılmak Jinja’nın doğal güzelliklerini görebilmenin bir başka yoludur.

Uganda’da tüm bunların dışında Afrika’nın dev büyüklükte olan gorillerinden görmek isteyenler Bwindi Geçilmez Milli Parkını, Tororo şehrindeki tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ve ayrıca Ngamba Adası Şempanze Kutsal Alanında şempanzeleri görmek isteyenlerde yine bu eşsiz yerleri gezmeleri gerekir.

Uganda’da Ne Yenir Ne İçilir?

Çoğunlukla İngiliz mutfağı ve Aysa ile Arap mutfaklarından yemekler Uganda’da sıkça yapılır. Uganda halkı hemen hemen her yemeğin yayında ekmek yerine pilav tercih eder. Mısır unuyla süt karışımından hazırlanan ugali yemeği ve ızgara muzla birlikte pilav eşliğinde sunulan matoke yemeği en sevilen ve en sık tükettikleri lezzetlerindendir.

Bahsedilen yemeklerden başka bazlamaya benzeyen ve bir tür ekmek çeşidi olan chapati, tatlı patateslerden yapılan yemekler, barbunya yemeği olarak bilinen choloko ve limonla yapılan ıspanak yemeği malakwang, Uganda’nın sevilen yemekleri arasındadır. Tatlı olarak mandazi, içecek olaraksa sıkça chai tüketirler. Sebzeyi ve tropikal iklime sahip oldukları için meyve yemeyi sevdikleri gibi kırmızı et ile beyaz et de tüketirler.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!