featured

Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? Çağımızın Hastalığı Uykusuzluk Belirtileri Nelerdir? Uykusuzluk Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uykusuzluk nedenleri nelerdir biliyor musunuz? Uykusuzluk nedenleri  değişmekle birlikte, birçok insan uykusuzluk belirtilerini fark eder etmez ve kendini hastanede bulur. Peki aslında uykusuzluk nedenleri nelerdir? Uykusuzluk ciddi bir rahatsızlık mı yoksa evde bitkisel yollarla tedavi edilebilir mi? Sizler için uykusuzluk belirtileri ve uykusuzluk nedenleri analizi yaparak, bu konuya bir çözüm getirmek istedik!

Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? Bir İnsan Neden Uyuyamaz?

Uykusuzluk nedenleri ve uykusuzluk belirtileri nelerdir biliyor musunuz? Uykusuzluk, insanların uykuya dalamamasına veya uykudan aniden uyanmalarına neden olan bir tür uyku hastalığıdır. Uykusuzluk, uykuya dalmanızı zorlaştıran ve çok erken kalkmanıza veya uykuya hiç dalamamanıza neden olabilen yaygın bir uyku bozukluğudur.

Uykusuzluk çeken bir kişi uyandığında kendini fazlasıyla yorgun hissedebilir. Uykusuzluk belirtileri kendini birçok faktörle gösterebilsede, uykusuzluğun birçok sebebi olabilir. Peki uykusuzluk nedenleri nelerdir?

1- Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? Uykusuzluğa Sebep Olan Etkenler Nelerdir?

Uykusuzluk nedenleri nelerdir genel olarak incelediğimizde, altta yatan birçok faktörün sebep olabileceğini görmekteyiz. Sağlık sorunlarından beslenme alışkanlıklarına kadar birçok faktör uykusuzluğu etkileyebilir. Bir kişinin uykuya dalması yaklaşık 30 dakika sürerken, haftada 3 saatten az ve 6 saatten az uyku uykusuzluğun bir işaretidir. Uykusuzluk nedenleri nelerdir incelerken birçok faktörü de beraberinde listelememiz gerekir.

A- Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? | Uyku Hapları

Uykusuzluk nedenleri arasında, fazlaca uyku hapı kullanımı da baş sebeplerden biri olarak gösterilmektedir. Uyku ilaçlarının fazla kullanımında bağımlılık faktörünü unutmamak gerekir. Ayrıca vücudun uyku ilacına alışması durumunda, bir süre sonra vücut toleransı da düşeceği için, uykuya dalmanız zorlaşacak hatta neredeyse uyumanız imkansız hale gelecektir.

B- Gün İçinde Fazla Uyumak

Gün içinde ara ara ya da sıkça uyumanız, gece uykunuzun gelmesini zorlaştıracaktır. Vücut tüm gün tam olarak yorulmadığı için, beyniniz yorulsa bile, bedeniniz uykuya direnecektir. 

C- Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? Kafein ve Sigara Tüketimi 

Uykusuzluk nedenleri dediğimizde, aslında içilen kahve ve sigaraların fazlalığı hemen aklımıza gelmeli. Kişi fazla kahve ya da çay tükettiği zaman vücudu uyanıklaşma evresine girer ve dinç hisseder. Bu his birçok kişinin uykudan mahrum kalmasına sebep olur. Uyarıcı etkilere sahip olan sigara da, kişinin uyumasını mutlaka zorlaştıracaktır.

D- Kullanılan İlaçlar

Uykusuzluk nedenleri içinde olan bir diğer konu ise fazla ilaç kullanımı. Reçeteli ve reçetesiz satılan birçok ilacın yan etkisi uykusuzluktur. Uykusuzluğun nedeni ilaçlar ise, sorun uzun sürmeyecektir. İlacı almayı bıraktığınızda uyku düzeniniz orijinal durumuna dönecektir.

2- Uykusuzluk Nasıl Giderilir?

Uykusuzluk nedenleri nelerdir merak ediyorsanız, öncelikle uykusuzluğun nedenlerini tam olarak anlamanız gerekir. Kişi, uykularını kaydederek sorunlarını anlamaya çalışabilir. Ne kadar uyuduğunuzu (uyanıp uyanmadığınızı) belirleyerek daha iyi olabilirsiniz. Uykusuzluktan nasıl kurtulacağınızın ana cevabı rahatlamadır.

Nefes egzersizleri ve vücut hareketleri gibi tekniklerle zihninizi ve bedeninizi gevşetmeye çalışın. Stres, gerginlik ve kötü düşüncelerden kaçınmak da iyidir. Uykusuzluk nasıl giderilir kara kara düşünüyorsanız, aşağıda sıraladıklarımızı muhakkak dikkate almalısınız;

Her sabah aynı saatte kalkın,Gündüz vakitlerinde, gün içerisinde uyumayın,Saat 16:00’dan sonra çay, kahve tüketmeyin,Akşam 19:00 itibariyle spor yapmayın,Aksam saatlerinden sonra tütün ürünlerinden uzak durun,Yatağa, yatak kıyafetleri ile girin,Yatakta televizyon izleyip, telefonla ilgilenmeyin.

Telefon kullanımını azaltmanın yolları konulu haberimizi de mutlaka okumanızı öneririz!

3- Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? | Uykusuzluk İçin Bitkisel Çözüm Yolları Nelerdir?

Uykusuzluk için bitkisel çözüm yolları nelerdir öğrenmek ister misiniz? Uykusuzluğa bitkisel çözüm, uykusuzluk nedenleri  ve uykusuzluk belirtilerini ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. İyi bir uyku için aşağıdaki yöntemleri denemenizi öneririz;

Melisa: Sinir sistemini düzenleyen Melisa çayı, bireyin rahatlamasını ve stresin giderilmesini sağlar. Böylece huzurlu bir uyku için ülkü ortam kurulur.Çarkıfelek: Yatıştırıcı ve uyku getirici özelliği olan çarkıfelekten meydana getirilen çay, birçok hastalığın tedavisinde de kullanılır.Nane: Sinir sistemini düzenleyen ve uykuyu tetikleyen nane çayı, mide problemlerine da iyi gelir. Ancak aşırı nane kullanımı uykusuzluk sorununu arttırma olasılığı da vardır.Kediotu: Uykusuzluğun en iyi ilacı olarak tercih edilen kediotu çayı, sinirlere de iyi gelir.Ihlamur: Başta uykusuzluk olmak suretiyle birçok rahatsızlığın giderilmesi için kullanılan Ihlamur çayı, cilt bakımında da çok etkilidir.Şerbetçiotu: Rahatlatıcı etkiye haiz olan Şerbetçiotu çayı, bilhassa stres için idealdir.   Papatya: Uykuyu regüle etmek için kullanılan papatya çayı, uykusuzluğa bitkisel çözüm seçenekleri içinde yer alır.

4- Gece Uyuyamamak Neyin Belirtisidir?

Gece uyuyamamak, İnsomnia’dan huzursuz bacak sendromu’na kadar birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bunun için uykusuzluk belirtileri ve uykusuzluk nedenleri üzerinde durarak, bir an önce altta yatan sebebi bulup, tedaviye başlamalısınız.

A- Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? | İnsomnia (Uykusuzluk Hastalığı)

İnsomnia, tüm gece uykuya dalamama veya normalden daha erken uyanma ve genellikle başka sorunların belirtisi olan gün içinde yorgunluk olarak tanımlanır. Uykusuzluk çeken çoğu insan uykuya dalmak gibi rahatsızlıklar yaşamaz. İnsomnia belirtileri yaşayan kişilerin, en kısa sürede doktora gözükmesi gerekmektedir.

B- Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz Bacak Sendromu, uyurken veya dinlenirken (otururken veya uzanırken) bacaklar rahatsız, huzursuz ve hareket etme ihtiyacı duymaktır. Uyuşma, karıncalanma ve bazen belirsiz hisler yaşayan hasta, hareket etme ihtiyacı duyar. Germe, esneme gibi egzersizlerle uyku bozukluğu kısmen veya tamamen düzeltilebilir. Huzursuz Bacak Sendromu hastalığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için ilgili habere bakmanızı tavsiye ederiz. 

C- Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? | Narkolepsi

Gündüz aşırı şekilde uykuya eğilim, yaklaşan uyku nöbetleri ve bu ataklar sırasında rüya görmek narkolepsinin uyarı işaretleridir. Kas kontrolünün kaybı (felç) ve uyanırken hareket edememe (uyku felci olarak adlandırılır), kahkaha veya öfke gibi duyularla birlikte görülür. Bu beklenmedik uyku aşamaları, ileri vadede ciddi yaralanmalara ve trafik kazalarına da neden olabilir.

D- Parkinson

Parkinson hastalığı, REM uykusu sırasında davranışsal bir bozukluk olarak ortaya çıkabilir. Konuşma, vurma ve tekme atma gibi agresif davranışlar özellikle uykuya daldıktan iki saat sonra ortaya çıkar. Gün boyunca bu durum uykuya aşığı eğilimli olarak kendini gösterir. Bu nedenle uykusuzluk veya çok fazla uyku birçok hastalığın belirtisi olabilir. Beyin enfeksiyonları, subdural kanama veya beyindeki kan damarlarının tıkanması da sürekli uyku haline neden olabilir.

5- Bonus! Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir Tam Anlamıyla Öğrendiniz mi? 

YouTube video

Uyku bozukluğu sebepleri, uykusuzluk belirtileri ve uykusuzluk tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!