featured

Vadeli Hesap Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır? Banka Hesabı Nasıl Kapatılır? Vadeli Hesap Kapatmak İçin Ne Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vadeli hesap, bankaların müşterilerine sunmakta olduğu bir hizmettir. Bu bankacılık hizmeti sayesinde banka müşterileri, tasarruflarından faiz geliri elde edebilmekte ve kazanç sahibi olabilmektedir. Ancak kimi zaman banka müşterileri, vadeli hesap kapatma işlemini gerçekleştirmek isteyebilmektedir. Bu noktada banka hesabı nasıl kapatılır sorusu gündeme gelmekte ve araştırılmaktadır. İşte vadeli hesap kapatmak üzerine merak edilenler…

Banka Hesabı Nasıl Kapatılır?

Banka hesabı nasıl kapatılır sorusu, gereksiz ödemeleri gerçekleştirmek istemeyen kişiler tarafından sorulmaktadır. Kullanılmamakta olan banka hesapları gereksiz giderlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu sebeple de kullanılmayan banka hesaplarının kapatılması tavsiye edilmektedir. Banka hesabı kapatmak için de başvurulabilecek olan çeşitli yollar bulunmaktadır.

Bu yazımızda banka hesabı kapatmak, vadeli hesap kapatma, vadesiz hesap kapatma gibi konulara ayrıntılı olarak yer verilecek ve yapılması gereken işlemlerden bahsedilecektir.

Vadeli Hesap Kapatma

Vadeli hesap kapatma işleminin nasıl gerçekleştirileceğinden bahsetmeden önce vadeli hesabı nedir sorusuna cevap verilmesi gerekmektedir. Vadeli mevduat hesabı, kişiye özel olarak açılan bir banka hesabıdır. Bu banka hesabında banka müşterileri, bankanın sunduğu faiz oranından yararlanmakta ve paralarını işletmektedir. Banka, bu hizmeti aracılığı ile müşterilerine sabit bir faiz ödemesi yapmaktadır.

Vadeli mevduat hesabı, risksiz bir yatırım aracıdır. Çünkü bankalar, müşterilerine önceden belirlenmiş olan bir faiz getirisini garanti etmektedir. Önceden belirlenen vade süresinde vadeli mevduat hesabında bulunan paraları üzerinde işlem yapmayan kişiler, bankanın faiz getirisine sahip olmaktadır. Ancak kimi zaman vadeli mevduat hesabı kapatma tercih edilebilmektedir. Bunun için de hesap sahiplerinin işlem gerçekleştirmesi zorunludur.

Vadeli Hesap Kapatmak Nasıl Gerçekleştirilir?

Vadeli hesap kapatmak için tercih edilebilecek yollar arasında banka şubesine müracaat gerçekleştirmek bulunmaktadır. Bu yöntem, en sık tercih edilen geleneksel bir yöntemdir. Banka müşterilerinin, müşterisi olduğu yani hesap açtığı banka şubesine giderek vadeli hesap kapatma başvurusu yapması gerekmektedir. Ancak vadeli hesabını kapatmak için başvuruda bulunacak olan kişilerin eğer var ise hesaplarındaki otomatik ödeme talimatlarını kaldırması gerekmektedir. Çünkü otomatik ödeme talimatı tanımlı olan hesaplar için kapatma işlemi yapılamamaktadır.

Vadeli hesap kapatma için öncelikle gerçekleştirilmesi tavsiye edilen; müşterisi olunan banka şubesine gidilmesidir ancak bankanın farklı şubelerinde de banka hesabı kapatma işlemleri yapılabilmektedir. Çünkü müşterisi olunan bankada işlemler daha kolay ve hızlı yapılabilmektedir. Bankanın farklı şubesine giderek vadeli hesap kapatma başvurusu yapan müşterilerin talepleri, hesabın açılmış olduğu şubeye gönderilmektedir. Bu da zaman almasına neden olmaktadır.

Bankanın Müşteri Hizmetlerini Arayarak Banka Hesabı Kapatma

Vadeli hesap kapatma için bankaların müşteri hizmetlerinden de yararlanılabilmektedir. Bunun için her banka için özel olarak belirlenmiş olan müşteri hizmetleri veya çağrı merkezi numarasının aranması gereklidir. Aşağıda, ülkemizde hizmet veren bankalar ve bu bankaların müşteri hizmetleri numarası verilmiştir. Bu numaraları arayan kişiler, bankanın müşteri temsilcilerine banka hesabı kapatma talebi olduklarını ileterek işlem gerçekleştirebilmektedir.

Akbank Müşteri Hizmetleri: 444 25 25Denizbank Müşteri Hizmetleri: 444 0 800Garanti BBVA: 444 0 333Türkiye İş Bankası Müşteri Hizmetleri: 444 02 02Vakıfbank Müşteri Hizmetleri: 444 0 724Yapı Kredi Müşteri Hizmetleri: 444 0 724Odeabank Müşteri Hizmetleri: 444 8 444Şekerbank Müşteri Hizmetleri: 444 78 78QNB Finansbank Müşteri Hizmetleri: 444 0 900ING Bank Müşteri Hizmetleri: 444 0 600Fibabanka Müşteri Hizmetleri: 444 88 88Halk Bankası Müşteri Hizmetleri: 444 0 400HSBC Müşteri Hizmetleri: 444 0 111Ziraat Bankası Müşteri Hizmetleri: 444 00 00TEB Müşteri Hizmetleri: 444 0 666

Yukarıda en çok tercih edilen bazı bankalar ve müşteri hizmetleri numaraları verilmiştir. Bu numaralar üzerinden bankanın çağrı merkezi yetkilileri ile görüşebilir, vadeli hesap kapatma işlemi için talepte bulunabilirsiniz.

Bankaların İnternet Şubesi ve Mobil Bankacılık İşlemleriyle Vadeli Hesap Kapatmak

Dijital bankacılık uygulamalarının yaygınlık kazanmasıyla birlikte pek çok bankacılık işlemleri internet üzerinden ve mobil bankacılıkla yapılabilir bir hale gelmiştir. Vadeli hesap kapatma da bu yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Vadeli hesabını kapatmak isteyen kişiler, mobil cihazlarında yüklü olan bankanın mobil uygulamasıyla ya da bankanın internet şubesinden banka hesabı kapatma işlemlerini yapabilmektedir. Ancak bu yöntemi kullanacak olan banka müşterilerinin mobil cihazlarına bankanın mobil uygulamasını indirmesi gerekmektedir. Bankanın internet şubesini kullanacak olan kişiler de internet bankacılığı şifresine sahip olmalıdır.

Kullanılmayan Banka Hesapları Kendiliğinden Kapanır Mı?

Kullanılmayan banka hesapları kendiliğinden kapanır mı sorusunun yanıtı, bir bankada hesabı olan ancak bu hesabı aktif olarak kullanmayan kişiler tarafından merak edilmektedir. Genel olarak hiçbir bankada kullanılmayan banka hesabı kendiliğinde kapanmamaktadır. Vadeli hesap kapatma ve vadesiz hesap kapatma işlemleri için banka müşterilerinin bankalarına müracaat etmesi gerekmektedir.

Vadeli hesaplarda olduğu gibi vadesiz hesaplarda da hesabın kapatılması, başvuru usulüyle gerçekleşmektedir. Dolayısı ile vadesiz hesap kapatma işlemi yapacak olan kişiler de bankaya başvurmalıdır. Banka hesap kapatma dilekçesi, bankaya şahsen başvuru yapıldığında banka yetkilileri tarafından hazırlanmaktadır. Banka müşterilerinin bu dilekçeyi imzalaması ile işlem uygulamaya konulmaktadır.

Kullanılmayan Banka Hesabı Kapatılmazsa Ne Olur?

Kullanılmayan banka hesapları kendiliğinden kapatılmadığı için söz konusu ücretler işlemeye devam etmektedir. Eğer müşterisi olunan bankanın, banka hesapları için müşterilerine uygulamakta olduğu bir hesap işletim ücreti var ise, bu işlemeye devam etmektedir. Dolayısıyla kullanılmayan banka hesabı üzerinden masraflar ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple de vadeli hesap kapatmak en doğru tercih olacaktır.

1.  Vadeli Hesap Kapatma Ziraat Bankası

Vadeli hesap kapatma Ziraat Bankası tarafından şubelerden ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilmektedir. Bankanın herhangi bir şubesine, vadeli hesap kapatma amacıyla müracaat eden kişilerin talepleri hemen işleme alınmaktadır. Gerekli belgenin imzalanmasıyla işlem uygulamaya konulmaktadır.

Banka hesabı kapatma Ziraat bankası tarafından mobil uygulama üzerinden de kolaylıkla yapılabilmektedir. Bankanın mobil uygulamasını kullanan kişiler, şubeye gitmeye gerek duymadan banka hesabı kapatma işlemi yapabilmektedir.

2.  Vadeli Hesap Kapatma Denizbank

Vadeli hesap kapatma Denizbank şubelerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Ancak dijital bankacılık alanında oldukça başarılı olan Denizbank, MobilDeniz isimli mobil uygulamasıyla da hesap kapatma başvurularını almaktadır. Böylelikle Denizbank müşterileri oldukça kolay bir şekilde vadeli hesap kapatma işlemlerini yapabilmektedir.

3.  Vadeli Hesap Kapatma İş Bankası

Vadeli hesap kapatma İş Bankası şubelerinden, internet bankacılığı üzerinden ve İşCep mobil uygulaması üzerinden yapılabilmektedir. Vadeli hesap kapatma iş Bankası müracaatı yapacak olan kişiler eğer internet bankacılığını kullanacaksa öncelikle internet bankacılığı şifresine sahip olmalıdır.

Vadeli hesap kapatma işcep üzerinden kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir. Hesap kapatmak için bu yöntemi tercih etmeyecek olan kişiler dilerlerse İş Bankası çağrı merkezi aracılığıyla da talepte bulunabilmektedir. Hesap açma işlemleri gibi hesap kapatma işlemleri de İş Bankası’nda rahatlıkla yapılabilmektedir.

4.  Vadeli Hesap Kapatma Finansbank

Vadeli hesap kapatma Finansbank Cep Şubesi aracılığıyla yapılabilmektedir. Dileyen QNB Finansbank müşterileri, çağrı merkezi aracılığıyla da banka hesabı kapatma başvurusunda bulunabilmektedir. Finansbank’ın herhangi bir şubesine giden kişiler, şahsen başvuruyla vadeli hesaplarını kapatabilmektedir.

5.  Vadeli Hesap Kapatma Akbank

Vadeli hesap kapatma Akbank şubelerinden kısa süre içinde yapılabilmektedir. Akbank müşterileri eğer hesap açılımı yaptıkları bankanın şubesine giderek müracaat gerçekleştirirler ise daha kısa sürede sonuç alabilmektedir. Ancak herhangi bir Akbank şubesi de, vadeli hesap kapatma başvurusu almaktadır. Ayrıca Akbank Direkt Mobil üzerinden de bu işlem rahatlıkla yapılabilmektedir.

6.  Vadeli Hesap Kapatma Garanti BBVA

Vadeli hesap kapatma Garanti BBVA müşterileri tarafından kısa süre içinde yapılabilmektedir. Hesap açma işlemlerinin oldukça kolay yapılabildiği Garanti BBVA’da hesap kapatma işlemleri de kolaylıkla yapılabilmektedir. Vadesiz hesabı ve vadeli hesabı olan Garanti BBVA müşterileri, bankanın mobil uygulamasına giriş yap işlemi gerçekleştirerek de banka hesabı kapatma müracaatını yapabilmektedir.

7.  Vadeli Hesap Kapatma Vakıfbank

Vakıfbank hesap kapatma işlemleri de Vakıfbank mobil bankacılık ev internet bankacılığıyla yapılabilmektedir. Dileyen banka müşterileri, bankanın şubesine şahsen başvuru yapabilmektedir. Şahsen başvuru gerçekleştirerek vadeli hesap kapatmak isteyen kişilerin yanlarında kimliklerini de götürmesi gerekmektedir.

8.  Vadeli Hesap Kapatma Halkbank

Vadeli hesap kapatma Halkbank müşterileri tarafından kısa süre içinde yapılabilmektedir. Halkbank Mobil kullanan kişiler, vadeli hesap kapatma işlemlerini daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilmektedir. Çünkü mobil başvuru sayesinde bankanın şubesine gidilmesine gerek kalmamaktadır. Dilerseniz bankanın şubelerinden birine giderek de banka hesabınızı kapatabilirsiniz.

Vadeli Hesap Kapatma Ücreti

Bankalarda bulunan hesaplarını kapatmayı düşünen banka müşterileri, vadeli hesap kapatma ücreti olup olmadığını merak etmektedir. Genel olarak bankalar vadeli hesap kapatma işlemleri için müşterilerinden ek bir ücret talep etmemektedir. Ancak söz konusu hesaba ilişkin bir borç bulunuyor ise hesabın kapatılmasından önce bu borcun ödenmesi gerekmektedir.

Bu durum yalnızca vadeli hesap kapatmak için geçerli değildir. Tüm banka hesapları aynı kurala göre kapatılmaktadır. Eğer banka hesabına ait herhangi bir ücret; işletim ücreti söz konusu ise önce bu ödenin yapılması gereklidir.    

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!