featured

Van Gezi Rehberi| Doğu’nun İncisi Van Gezilecek Yerler Listesi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van gezilecek yerler listesi, Doğu’nun incisi sayılan Van’ı görmek isteyen pek çok kişinin merak ettiği konular arasında yer alıyor. Türkiye doğusunda batısına birbirinden güzel şehirleri içerisinde barındıran cennet gibi bir ülke… Gezmeye doyulamayan ülkemizin, Doğu Anadolu Bölgesi’nde en çok merak edilen illerden bir tanesi hiç kuşkusuz Van.  Masmavi gölü ile ve doğası ile kendine hayran bırakan bu şehir, Türkiye’de tarihi güzellikler arasında gösterilebilecek birçok yeri de içerisinde barındırıyor. İşte gittiğinizde mutlaka yapmanız gerekenlerden oluşan Van gezi rehberi

Van Gezilecek Yerler Listesinde Neler Var?

Van gezilecek yerler listesinin bir hayli kalabalık olduğunu söyleyebilmek mümkün! Türkiye’nin en büyük 6. Şehri olan Van, doğal güzellikleri ve muazzam tarihi yapıları ile Doğu Anadolu Bölgesi’nde mutlaka görülmesi gereken iller arasında yer alıyor. Özellikle geçmiş dönemde Urartular’a başkentlik yapmış olması sebebiyle, o döneme dair pek çok eserin olduğu da görülebilmekte.

1- Masmavi Görüntüsü ile Büyüleyen Van Gölü

Van gezilecek yerler denildiğinde akıllara ilk gelen yer elbette ki Van Gölü olacaktır. Nemrut volkanik dağının patlaması sonrasında kraterlere biriken sular nedeniyle oluşan bu göl, masmavi görünümü ile yerli ve yabancı turisti adeta mest ediyor. Yaklaşık 3700 kilometrekare yüzölçümü bulunan bu gölün en derin yeri ise yaklaşık 471 metre. İnanılmaz biyosistemi ve doğal güzelliği bulunan bu göl, mutlaka görülmesi gerekenler arasında bulunuyor.

2- Buram Buram Tarih Kokan Van Kalesi

Van gezi rehberinde mutlaka uğranılması gereken bir diğer yer ise Van Kalesi. Urartulardan kalma bir yer olduğu düşünülen bu kale, çevresi ile adeta bir kent görünümünde. Van gezi kulübü tarafından paylaşılan Van kalesi hikayesi ise oldukça dikkat çekici. Konuşulanlara göre zamanın Kraliçesi olan Semiramis, Van yakınlarında bir hükümdara aşık olmuştur. Yaşanan savaş sırasında Kraliçe Semiramis’in askerleri, adı Ara olan aşkını öldürür.

Kraliçe aşık olduğu hükümdarın öldüğünü görünce askerlerine dönüş emri vererek, Van bölgesine gelir. Buradaki gölü çok beğenen Kraliçe, aşkının anısına buraya bir kale yapılması emrini verir. Daha sonra ise adı Van olan bir yetkiliye bu bölgeyi bırakarak, esas memleketine geri döner. İşte Van ve Van Kalesinin ismi buradan gelmiştir. Yüzyılların tarihini içerisinde barındıran bu kale, birbirinden farklı oluşuma ev sahipliği yapması ile beğeni topluyor.

3- Doğal Oluşumu ile Dikkat Çeken Şeytan Köprüsü

Van gezilecek yerler listesinde mutlaka bulunması gereken yerlerden biri Şeytan köprüsüdür. Muradiye Şelalesi taraflarında yer alan bu köprü, Bend-i Mahi çayı üzerine konumlandırılmış oldukça dar bir köprü. İsmini dar bir köprü olmasından dolayı aldığı düşünülen Şeytan köprüsü, doğal oluşumu ve güzelliği ile her yıl binlerce turisti çekmeyi başarabiliyor. Bu nedenle Van gezisi blog paylaşımlarında kesinlikle yer alması gerekiyor. 

4- Van Gezilecek Yerler Listesinin En Önemli Oluşumu Akdamar Adası

Van gezilecek yerler listesinin en önemli oluşumlarından bir tanesi kuşkusuz Akdamar adasıdır. Van Gölü içerisinde yer alan bu ada, ikinci büyük ada oluşumu olarak bilinir. Uzunluğu 1.5 kilometre genişliği ise 500 metre olan bu adanın içerisinde bir Ermeni Kilisesinin de bulunduğu bilinmektedir. 1990 yılında arkeolojik sit alanı olarak ilan edilen bu ada, hüzünlü efsanesi ile de adından fazlasıyla söz ettirmektedir.

5- Muazzam Dokusu ile Turistlerin Uğrak Yeri Hoşap Kalesi

Van turu programı oluşturuyorsanız, bu programda Hoşap kalesi gezisine de mutlaka yer vermelisiniz. İlk günden bugüne korunarak saklandığı bilinen kalenin, muazzam bir tarihi dokusunun bulunduğu biliniyor. Oldukça stratejik bir konumda bulunan Hoşap kalesi, Van şehir merkezine ise yaklaşık 45 dakika uzaklıkta yer alıyor. İran’a yakın olan bir bölge olan kale bu özelliği ile de büyük önem kazanmış. Ancak tarihi dokusunun yanı sıra var olan manzarası da yerli ve yabancı turisti derinden etkilemeye yetiyor.

6- Dünyanın En Sevimli Kedi Irkının Bulunduğu Van Kedi Evi

Van gezi topluluğu ile bu şehri gezecekseniz, Van kedisi evine kesinlikle uğrayabileceğinizi söyleyebiliriz. Van kedilerinin şanını ve güzelliğini bilmeyeniniz yoktur. Dünyanın en tatlı canlarından biri olan Van kedileri bembeyaz tüyleri, bir gözünün mavi, diğerinin ise yeşil olması ile dikkat çekiyor. Neslinin tükendiği bilinen Van kedileri, bu bölgede kedi evlerinde bakılarak korunmaya çalışılıyor. Van kedilerini görmek ve sevmek istiyorsanız, bu durumda Van kedi evi ziyareti yapmanız gerekiyor.

Van’da Ne Yenir?

Van gezilecek yerler listesi hakkında bilgi verdikten sonra, Van’da ne yenir konusuna da değinmekte yarar var. Van şehri zengin bir mutfağa sahip olması ile de biliniyor. Hal böyle olunca birbirinden farklı ve leziz tatların mutlaka denenmesi gerekiyor. Van’da tarihi dokusunu koruyan, girildiğinde sizi bambaşka bir atmosferle karşılayan pek çok mekanın olduğu aşikar. Bu nedenle Van’ın meşhur lezzetleri, mutlaka tanınan ve önerilen tarihi mekanlarında tatmanızı öneririz.

1- 30 Farklı Lezzeti Buluşturan Van Kahvaltısı

Kahvaltısı ile meşhur olduğu bilinen Van, bu yönü ile 2014 yılında Guinnes Rekorlar kitabına girmeye hak kazanmıştır. Van kahvaltısında ne yenir derseniz Van balı, yoğurt kaymağı, tereyağı, cacık, örme peynir, murtuğa, kavut, gencirun, kavurmalı yumurta gibi birbirinden farklı 30 farklı çeşidi içerisinde barındığını söyleyebilmek mümkün’ Lezzeti ile destansı bir ün kazanmış Van kahvaltısı ise, bu bölgedeki hemen her mekanda gönül rahatlığıyla tercih edilebilir.

2- Omega 3 Vitamin Deposu Van Kefali

Van gezilecek yerler listesinin yemek molalarında denemeniz gereken bir diğer lezzet ise Van İnci Kefali. Bir ana yemek olarak oldukça sağlıklı olan Kefal, Van gölünden taze taze restoran ve lokantalara ulaştırılıyor. Farklı pişirim alternatifleri ile yerli ya da yabancı turistlerle buluşturulan bu yemek, lezzeti ile adeta damak çatlatıyor. Van’da balık nerede yenir sorusunun açık ve net cevabı ise Mavi Göl Balık Izgara lokantasında saklı!

3- Çiriş Pilavı

Çiriş pilavı, Van’da ne yenilir sorusunun cevaplarından biridir. Bulgur pilavından bir hayli farklı olduğu bilinen bu lezzetin içerisinde çiriş otu, nohut, karabiber, tuz ve havuç bulunmaktadır. Tüm bu malzemelerin yanı sıra Ciriş pilavı yapımında yöresel bir zeytinyağı da kullanılmaktadır. Oldukça farklı bir tat olması sebebiyle bu lezzet bazı kesimin damak tadına çok uyarken, bazılarının damak tadına ise hitap etmeyebilir.

4- Kürt Köftesi

Kürt köftesi, diğer şehirlerde bilinmemesi ve yapılmaması sebebiyle Van yöresel tatlar arasında yer alıyor. Bu yemekte bulgurla yapılan köfteler tazecik yoğurt, soğanlı domates sosu, kızgın yağ ve kurutulmuş reyhan ile buluşturulur. Seyahat deneyiminizde tadı damağınızda kalacak bu lezzet, gün ortasında ya da akşam yemeklerinde ağırlıklı olarak servis edilebiliyor. Müdavimi oldukça fazla olan lezzeti, yöresel yemeklerin yapıldığı birçok lokanta ve restoranda bulabilmek mümkün!

5- Eğdek Tatlısı

Van gezilecek yerler sırasında bir tatlı deneyimlemek isterseniz, eğdek tatlısını mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Şerbeti bol olan bu tatlının üzerinde bulunan fıstık taneleri, damakta nefis bir lezzet bırakır. Tarifi ve yapılışı oldukça basit olan bu lezzeti, hemen her öğlen ve akşam çayının yanında görebilmek mümkün!

Bunun dışında ise birçok pastane ve tatlıcılarda da taze olarak satışa sunuluyor. Uzun süre taze kalabilmesi sebebiyle de yerli ve yabancı turistler, sevdiklerine paketli olarak hediye edebilme şansı bulabiliyor.

 

YouTube video

 

 

 

 

 

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!