featured

Vücut Dili Nedir | Vücut Dili Nasıl Kullanılır? Karşınızdaki Kişinin Beden Dili Hareketleri ve Anlamları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vücut dili nedir? Vücut dili önemli bir iletişim şekli olmakla birlikte birçok insanın konuşmadan anlaşabilmesine fırsat tanıyor. Çoğu zaman duygularımızı, düşüncelerimizi saklamak isteyebiliriz. Bazen yara almamak adına kendimizi iletişime kapatabiliriz. Ancak bu durum birilerine kendinizi anlatabilmeye ya da anlaşılmaya engel değil! Beden dili ile birbirinizi anlamaya ve gizli tutulan duyguları açığa çıkarabilmeye devam edebilirsiniz.

Vücut Dili Nedir? Beden Duruşu Ne Demek?

Vücut dili nedir? Beden duruşu ne demek? İletişim yöntemleri ile yakından ilgilenen pek çok kişinin bu kavramları bilmesi gerekecektir. Vücut dili sözel bir iletişimi kapsamamakla birlikte vücudun duruşu, mimikleri ve göz hareketleri ile anlaşma şekli olarak tanımlanabilir. Zihinsel ve fiziksel faaliyetlerin birleşimi sonrasında ortaya çıkan bu kavram, muazzam bir iletişim şeklidir. Bazen sözlerle ifadesi mümkün olmayan her şey, beden dili sayesinde kolayca ifade edebilecektir.

1- Beden Dilini Niçin Kullanmalıyız?

Beden dili nedir kısaca bilgi verdikten sonra bu dilin öneminden de bahsedilmesi gereklidir. Beden dilini niçin kullanmalıyız? Beden dili öncelikle sözel iletişim olmadan iletişim kurulabilmesine olanak sağlayacaktır. Beden dili kullanıldığında, bazı duygu ve düşüncelerin sözle ifade edilmesine gerek kalmayacaktır.

Örneğin bir bireyin mutluluğu, üzüntüsü ve korkusu sözel iletişime gerek kalmadan beden diliyle anlaşılabilecektir. Bu iletişim şeklini doğru yerde doğru şekilde kullandığınızda, karşınızdaki kişiyi etkilemek çok daha kolay olabilecektir. İşte tüm bu bilgiler ışığında vücut dili nedir? neden önemlidir konusuna net bir yanıt verilebilecektir.

2- Beden Dili Özellikleri Nelerdir?

Beden dili özellikleri birden fazla ana başlık altında toplanabilecektir. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre bir konuşma esnasında karşınızdaki kişi %10 konuşmanızdan, %30 ses tonunuzdan, %60’ı ise beden dilinizi ifade etme şeklinizden etkilenir. Beden dili özellikleri şu kavramlarla açığa çıkartılabilecektir;

Göz iletişimi:Yüz ifadesi:Beden duruşu,Jest ve mimikler,Baş hareketleri,Yönelme,Yakınlık şekli,Bedensel temas,Dış görünüş,

Yukarıda belirtilen bu kavramları istenilen düzeyde kullanmak ile etkili bir beden dili elde edebilmek mümkün olacaktır.

3- Vücut Dili Nasıl Kullanılır?

Vücut dili nasıl kullanılır? Vücut dilini kullanmak için önem verilmesi gereken bazı kritik noktalar bulunmaktadır. Vücut dilinde birden fazla duygu ve düşüncenin analiz edilmesi gerekeceği için, etkili ve doğru bir beden dili kullanımı açısından gerekli eğitimin alınması önerilmektedir. Aksi takdirde yalnızca vücut dili konusunda yeterli bilgi sahibi olunabilmesi söz konusu olmayacaktır.

4- Vücut Dili Kitabı Var mı? Vücut Dili Eğitimi Nasıl Alınır?

Vücut dili nedir ve nasıl kullanılır konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız, işe ilk olarak kitap almakla başlayabilirsiniz. Vücut dili kitabı seçenekleri oldukça çeşitlidir. Bu iletişim şekli için eğitim alacak vakti bulunmayan kişiler, konu ile alakalı kitaplardan yararlanabilecektir. Joe Navarro Beden dili kitabı, bu noktada ihtiyacınızı karşılayabilecek bir seçim olabilir. Kitap yerine uygulamalı bir şekilde bu iletişim şeklini öğrenmek isteyen kişiler ise bu alanda eğitim alabilecektir. Bugün birçok eğitim kuruluşunda sertifika programı kapsamında Vücut dili eğitimi alınabilmesi mümkündür.

5- Vücut Dili Hareketleri Size Ne Anlatıyor? Beden Dili Okuma

Vücut dili hareketleri sizlere kimi zaman kızgınlığı, kimi zaman öfkeyi kimi zaman ise kıskançlık duygusunu aktarabilir. Peki siz bu duygu ve düşünceleri nasıl anlayabilirsiniz? Beden dilini okuma ile karşınızdaki kişinin ruh halini, size olan duygularını ve şu an neler hissettiğini kolayca anlayabilirsiniz. İşte beden dili ile ilgili önemli ipuçları…

A) Beden Dili Tablosu Var mı?

Vücut dili nedir? Sanal ortamda birçok yerde görebileceğiniz beden dili tablosu bulunmaktadır. Burada ifadelere göre kişilerin duygularının neler olduğu hakkında bilgi sahibi olunabilecektir. Örneğin hafif tebessüm edilmesi kişinin mutlu ve huzurlu olduğunu düşündürürken, iki elini şakaklarına dayamış bir kişinin çaresiz ve kaygılı olduğu açıkça ifade edebilir.

B) Vücut Dilinde Eller | Vücut Dilinde El Hareketleri Ne Anlatıyor?

Vücut dilinde eller en önemli kriter olarak gösterilebilecektir. Karşınızdaki pek çok kişinin beden dilini incelediğinizde, hemen hepsinin ellerini aktif olarak kullandığını görebilirsiniz. Konuşurken ellerini sık kullanmak, anlaşılmak istenildiğinin ve özgüvenli olunduğunun en önemli belirtisidir. Vücut dili elleri gizlemek ya da sürekli ellerle oynamak ise, bir şey saklamak ya da gizli işler çevirmek anlamına gelebilecektir.

C) Olumlu Beden Dili Hareketleri 

Olumlu beden dili hareketleri nelerdir? Örneğin birinin kollarını açık tutması iletişime açık olduğunu ve sizin dinlediğini gösterebilir. Arada bir sizinle etkili göz teması kuran kişilerin sizinle ilgilendiği ve iletişim kurmak istediğinizi düşünebilirsiniz. Konuşma esnasında sizi dinleyen birisi, çok sık olmamak kaydıyla başını sallıyorsa, bu durum sizi onayladığını gösterebilir. Karşınızdaki kişi konuşma esnasında omzunuza ya da kolunuza dokunarak temasta bulunuyorsa, bu her durumda yanınızda olduğunu gösterebilecektir.

D) Olumsuz Beden Dili Hareketleri

Vücut dili nedir? Peki olumsuz beden dili hareketleri nelerdir? Bir kişi sizi dinlerken sürekli elleri ile uğraşıyor, telefonunu kurcalıyor ya da saatine bakıyorsa muhtemelen bu konuşmadan fazlasıyla sıkılmıştır. Sürekli sizi onaylamak adına başını sallıyorsa, sohbeti hızlı bir şekilde sonlandırmanızı bekliyordur. Sizi dinlerken kollarını kavuşturmuşsa ve yüzünde garip ifadeler açığa çıkıyorsa konuşmanızdan memnun kalmamıştır.

6- Beden Dili Örnekleri

Vücut dili nedir? Beden dili okuma için beden dili örneklerini takip etmeniz, artık klişeleşmiş tavırlar hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayabilir. Beden dilinde şu hareketler, şu düşünceleri savunuyor olabilir;

Abartılı el ve kol hareketleri:

Abartılı el ve kol hareketleri gizlenen ve yalan söylenen bir durumun bulunduğunu ifade eder. Kimi zaman ise hararetli bir kavganın açıkça göstergesi olabilecektir.

Gözleri kaçırmak: 

Vücut dilinde gözleri kaçırmak ‘’Yalan söylüyorum’’ demenin en kısa yoludur. Yalan söyleyen bireyler anlaşılmamak için ilk olarak bu yola başvuracaktır. Bunun yanı sıra gereksiz tepkiler veriyor ve birden sinirleniyor ise yalan söylediğinden kesinlikle emin olabilirsiniz.

Kaşlar kalkmış ve çene kilitlenmişse:

Karşınızdaki kişinin çenesinde hiç hareketlilik bulunmuyor, kaşları da kalkık duruyor ise muhtemelen size çok sinirli ve konuşmak istemiyordur.

Parmak sallayarak konuşuyorsa:

Sizinle konuşurken sürekli parmağını kaldırıyorsa sizi kendisi için bir tehdit görüyor olabilir. Parmak sallamak çoğu zaman ‘’Ben senden üstünüm’’ deme şeklidir.

Bezgin ve mutsuz görünüyorsa:

Vücut dili nedir? Karşınızdaki kişinin omuzları düşük, yüzü kaygılı ve üzüntülü görünüyorsa, bu iletişime kapalı olduğunu gösterir. Çoğu zaman konuşmaların dışında kalan bu kişi, muhtemelen büyük bir mutsuzluk ve depresyon içerisindedir.

7- Bonus: Aşkın Vücut Dili Nedir? Cinsellikte Vücut Dili Önemi

Aşkın vücut dili nedir? Çoğu zaman vücut dili hakkında bilgiler almak istediğimiz kişi, sevdiğimiz ya da hoşlandığımız kişi olacaktır. Aşkı beden dili ile anlayın ve karşınızdaki kişinin sizi sevdiğinizden emin olun. Peki ama nasıl? Elbette beden dili ve sevgi dili bir arada yorumlanarak, bu mümkün olabilir. Karşınızdaki kişi en sinirli halinde dahi sizinle konuşurken ses tonunu yumuşatıyorsa, bu size ilgi duyduğunu açıkça gösterebilecektir.

Karşınızdaki kişi size ilgi duyuyorsa, muhtemelen sizinle sık sık göz teması kurmak isteyecektir. Bunun yanı sıra utangaçlık duygusu sebebiyle sürekli saçları ile ya da yüzünde herhangi bir nokta ile oynamak isteyebilecektir. Siz mizah yapıyorken size gülüyorsa, gülerken gözleri küçülüyor ve sevimli bir hal alıyorsa, size çok aşık demektir. Cinsellikte vücut dili oldukça önemli bir kavramdır.

Çünkü birçok insan özel duygular hissettikleri kişiler ile cinsellik yaşamak isteyecektir. Cinsellikte vücut dili nedir? Bir kişi sizinle sık sık fiziksel temas kurmaya çalışıyor, gözlerini sizden alamıyor ve konuşurken gözleri sürekli dudaklarınıza gidiyorsa, bu kişi sizinle cinsel etkileşim yaşamak istiyordur. Cinsellikte beden dili işaretlerine göre karşınızdaki kişi sizinle cinsel bir deneyim yaşamak istiyorsa sık sık saçlarınıza dokunmak isteyebilir. Ve son olarak yanınıza geldiğinde onun sık ve kesik nefes aldığını hissedebilirsiniz.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!