featured

Vücutta Kırmızı Lekeler Neden Çıkar? Diyabet Rahatsızlığı Nedeni İle Ortaya Çıkan Lekeler Nasıl Tedavi Edilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vücutta kırmızı lekeler görüldüğü durumda, insanlar bu lekelerin neden ortaya çıktığını merak etmektedir. Bu kırmızı lekeler, küçük nokta ve benek şeklinde belirmektedir. Benek şeklinde beliren bu lekelerin, kılcal damarlarda meydana gelen damar genişlemesi yolu ile ortaya çıktığı bilinmelidir. Böyle bir durum ise damar problemlerinin haber vericisi olabilir.

Damar problemleri ciddi sağlık sorunlarına yol açacağından dolayı dikkatli olunması gerekmektedir. Lekeler görüldüğünde, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda bulunmaktadır. Bu noktalar ergenlik çağlarında görülebildiği gibi 40 ile 45 yaş arasında da sıklıkla görülmektedir. Kırmızı lekeler, damar rahatsızlıklarından başlayarak pek çok rahatsızlığın sonucunda ortaya çıkabilmektedir.

Vücutta Kırmızı Lekeler Nedir ?

Vücutta kırmızı lekeler farklı nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Uzmanlara göre bu noktalar, ruby noktalarıdır. Bu noktalar, genel olarak kol ve göğüs bölgelerinde görülebilmektedir. Ancak bazı durumlarda farklı bölgelerde rastlanıldığı olmaktadır. Noktaların iyi huylu tümör olabilecekleri, uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

Ancak çoğu zaman sanıldığının aksi bir sonuç da ortaya çıkmaktadır. Kırmızı lekeler vücutta ortaya çıktığında, panik oluşumuna neden olabilmektedir. Bu panikle doktora gidildiğinde ise çoğu zaman korkulacak bir durumun olmadığı anlaşılmaktadır. Her kırmızı leke, kanserojen bir tepki olmadığı gibi, bu lekeler genellikle küçük operasyonlarla vücuttan alınmaktadır.

Kırmızı Lekelerin Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Vücutta kırmızı lekeler ortaya çıktığında tedbir amaçlı olarak bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda bulunmaktadır. Duruma göre doktor tavsiyesi ile kırmızı noktaların ne olduğuna yönelik bir test yapılacaktır. Sonuçlara dayanarak da kesin tanı konulacaktır. Kırmızı lekeler tehlikeli bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa tıbbi tedavisi oldukça kolay olmaktadır.

Hatta tek bir seansta bile ortadan kaldırıldığı durumlar görülmektedir. Bu lekelerin tedavisinde genellikle lazer yöntemine başvurulmaktadır. Lazer tedavisi ile birlikte kırmızı lekeler kısa sürede kurutulmaktadır. Bazı kırmızı lekeler, diğerlerine nazaran büyük bir alanda hakim olmaktadır. Bu lekeleri ortadan kaldırmak için tek seans yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda tedavi süresi daha da uzayabilmektedir. Cildin iyileşme sürecinde, tedavi nedeniyle lekelerin bulunduğu bölgede bazı değişimlere neden olabilmektedir.

Vücutta Leke Çeşitleri Nelerdir?

Vücutta leke çeşitleri genel olarak farklı nedenlere dayanmaktadır. Her kırmızı lekenin aynı sebeple ortaya çıktığını söylemek doğru olmayacaktır. Kılcal damalarda meydana gelen değişimlerin lekelere neden olabileceği gibi bu lekelere farklı durumlar da yol açabilmektedir. Kırmızı lekeler önemli rahatsızlıkların habercisi olabilmektedir. Her durumda, doktora başvurmak erken teşhis adına önemli olmaktadır.

1 – Vücutta Kırmızı Lekeler: Sedef Rahatsızlığı

Vücutta kırmızı lekeler görüldüğünde bu duruma sedef rahatsızlığı da neden olabilmektedir. Sedef rahatsızlığı yaşandığında vücut, hastalığa tepki göstermektedir. Tepki sonucunda vücudun belirli bölgelerinde kırmızı lekeler çıkmaktadır. Sedef rahatsızlığı sonucunda ortaya çıkan kırmızı lekeler kabuksu bir yapıya sahiptir.

Bu lekelerin çıktığı yerler vücutta değişebilmektedir. Vücutta kesin olarak çıktıkları herhangi bir bölge bulunmamaktadır. Dirsek ve dizlerde yoğun bir şekilde görülebildikleri gibi bel bölgesinde, saç derisinde ve hatta cinsel organda bile ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık sırasında cilt hücreleri çok hızlı bir şekilde bölünmektedir. Cilt hücrelerinde ortaya çıkan bölünmenin hızında, hücre ölümleri gerçekleşmemektedir. Bu nedenle de kabuklu bir yapıya sahip lekeler belirmektedir. Bu durumun gözlenmesi genellikle kalp rahatsızlıkları ve obezite nedeni ile oluşabildiği gibi durumun arkasında farklı hastalıklar da yatabilmektedir. Sedef nedeniyle ortaya çıkan lekelere, kısa sürede tedbir alınmalıdır.

2 – Keratoz Pilarisi

Vücutta kırmızı lekeler oluşturulan bir başka rahatsızlık keratoz pilarisidir. Vücutta ortaya çıkan sert bir yapıya sahip çıkıntılar keratoz birikmesi nedeni ile oluşabilmektedir. Kol ve bacaklarda görülen bu durum yanak bölgesinde de görülebilmektedir. Bu bölgelerde keratin birikmesi sonucunda kuru havaların da olumsuz etkisi, sert lekelerin oluşmasına yol açmaktadır.

Zaman geçtikçe bu lekeler kendiliğinden iyileşebilmektedir. Ancak nemlendirici kremler, bu iyileşme sürecini daha kısaltmaktadır. Eğer lekelerin yok etmek için nemlendiriciler etkili olmazsa, bir cildiyeye başvurmakta fayda bulunmaktadır.

3 – Kiraz Anjiyomu

Genişlemiş kan damarlarının toplulaşmış bir halde bulunması ile kiraza benzeyen lekeler ortaya çıkmaktadır. Bu lekelerin ortaya çıkış sebeplerine ilişkin kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bu lekeler, 30’lu yaşlarına gelen insanlarda daha sık görülen bir leke çeşidi olmaktadır. Herhangi bir tehlikesi bulunmamaktadır.

Ağrı ve kanamaya da neden olmazlar. Bu nedenle korkulacak bir duruma yol açmazlar. Kişiyi görsel anlamda rahatsız etmeye başladıklarında lazer tedavisi uygulamak mümkündür. Onun dışında sağlık nedeni ile tedavi edilmelerine gerek bulunmamaktadır.

4 – Folikülit

Vücutta kırmızı lekeler olarak adlandırılan bir başka leke türü de folikülittir. Kıl foliküllerinde ortaya çıkan rahatsızlıklardan dolayı görülmektedir. Vücudun bazı bölgelerinde bu lekelere rastlanmaktadır. Göğüs, sırt, kalça ve omuz bölgelerinde çoğunlukla görülmektedir. Bazı durumlarda ciltte oluşan mantar ya da bakteriler de bu lekelerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Çok terleyen insanların, terli kıyafetlerini hızlı bir şekilde değiştirmeleri gerekmektedir. Ayrıca mantar ve bakteri oluşumunu önleyen sabun ve şampuanların duş sırasında kullanılması da tavsiye edilebilir. Rahatsızlığın ileri aşamalarında antibiyotik kullanımı, doktor tarafından önerilmektedir.

5 – Kılcal Damarlarda Yırtık Oluşması

Kılcal damarlarda meydana gelen yırtıklar, yüz bölgesinde kırmızı lekelerin oluşmasına yol açmaktadır. Kılcal damarlar; yüz bölgesine, cildin dış yüzeyine yakın bir bölgede bulunmaktadır. Kişide meydana gelen hormon değişiklikleri, güneşin cilde zarar vermesi ya da cilt rahatsızlıklarının ortaya çıkması, kılcal kan damarlarının zarar görmesine sebep olmaktadır.

Hormonal bozukluklara dayalı olarak da ortaya çıkan bu rahatsızlıklar, zamanla, kendiliğinden düzelmektedir. Diğer nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kılcal damar yırtılmaları da cildiye tarafından verilen kremlerle kısa sürede iyileşmektedir. Kılcal damarlarda meydana gelen küçük yırtılmalar, önemli bir sorun teşkil etmemektedir. Yine, yüz bölgesinde meydana gelen kırmızı lekelerin ne olduğuna dair bir şüphe bulunuyorsa, doktora danışmakta her zaman fayda bulunmaktadır.

6 – Diyabet Rahatsızlığı Nedeni İle Ortaya Çıkan Lekeler

Vücutta kırmızı lekeler oluşturan bir başka rahatsızlık da diyabettir. Diyabet hastalığı ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Diyabet öncesi dönemde, yani prediyabet zamanda bu hastaların, cilt rahatsızlıklarına yakalanma riski oldukça yüksektir. Bu kişilerin ciltlerinde kabarma ve tahriş ortaya çıkmaktadır. Bu lekeler ciddiye alınarak doktora başvurulması gerekmektedir.

7 – Kullanılan Güzellik Ürünleri

Kullanılan kozmetik ürünlerinin neler içerdiğini bilmek önemlidir. Saç boyalarında yer alan bazı kimyasal maddeler, ciltte kızarıklıkların oluşmasına neden olmaktadır. Kremler, saç spreyleri ve saç boyaları, bu duruma neden olan kozmetik ürünlerinin başında yer almaktadır. Kremlerde yer alan bazı kimyasal maddeler, ciltteki gözeneklerin tıkanmasına yol açmaktadır.

Bu tıkanıklıklar da sivilce oluşumuna neden olmaktadır. Bu ürünler kullanıldıktan sonra sorunlu bölgenin güzelce arındırılması ve bölgenin kurulanması önemlidir. Aksi halde gözenekler açılmayacaktır. Ciltte, beklenmeyen lekeler ve izler ortaya çıkaran kozmetik ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır.

8 – Kurdeşen Oluşması

Vücutta kırmızı lekeler oluşumuna yol açan bir başka neden de kurdeşendir. Ciltte kırmızı ya da pembe renkte kızarıklık ya da leke oluştuğunda bu lekeler, kısa sürede kaybolup tekrar çıkabilir. Bu lekelerin ortaya çıkması, 24 saat içinde kaybolması ve tekrar görülmesi, kurdeşen habercisi olabilmektedir. Bu lekeler vücutta kabarıklıklar oluşturmaktadır ve aynı zamanda kaşıntı meydana getirmektedir.

Kan damarlarından etraftaki dokuya plazma sızmaktadır. Bu da kurdeşen oluşumuna neden olmaktadır. Kurdeşen, vücudun herhangi bir şeye tepki vermesi sonucunda oluşabilmektedir. Kurdeşenden kurtulmak için bu sebebin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bazen de böcek ya da arı nedeni kurdeşen oluştuğu görülebilir. Zehrin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak ilaç kullanımı faydalı sonuçlar ortaya koyacaktır.

9 – Vücut Mantarı

İnsan vücudunda ortaya çıkan vücut mantarı, kırmızı lekelerin oluşumuna neden olan büyük bir faktördür. Hastalığı taşıyan kişiye ya da hastalıklı bölgeye dokunulduğunda vücut mantarı rahatsızlığı bulaşmaktadır. Vücut mantarı nedeni ile ortaya çıkan keskin biçime sahip lekeler yayılmaya başlamaktadır. Lekeler yayılmaya başladıkça, lekelerin orta kısmı boş bir hale gelmektedir. Bu lekelerin aynı zamanda kaşıntıya da neden olduğu görülmektedir.

10 – Gül Hastalığı

Vücutta kırmızı lekeler oluşmasına yol açan bir başka rahatsızlık da gül hastalığıdır. Gül hastalığı, bahar mevsiminde görülebilmektedir. Bu lekeler, insan derisinde bulunan çizgilerin doğrultusunda ortaya çıkan pembemsi lekelerdir. Büyük ve küçük halkalar şeklinde görülebilmektedir. Gül hastalığının başka bir kişiye bulaşma özelliği bulunmamaktadır.

6 ya da 12 hafta içerisinde de hastalık kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle herhangi bir tedavi yönteminin uygulanmasına gerek bulunmamaktadır. Gül hastalığının neden kaynaklandığı konusu net değildir. Açık ve beyaz tenli kişilerde etkileri daha fazla görülmektedir.

11 – Stresten Çıkan Kırmızı Lekeler

Stresten çıkan kırmızı lekeler, hastalık belirtileri dışında oluşmaktadır. Kişide strese neden olan sebebin ortadan kaldırılması bu lekelerin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Psikolojik rahatsızlıkların ciltte önemli sorunlara yol açtıkları bilinmektedir. Stres, vücudun tüm sistemlerine olumsuz etkilerde bulunmaktadır.

Olumsuz etkilerden kaynaklı olarak da vücutta lekeler meydana gelmektedir. Özellikle 30 ile 45 yaş arasındaki kişilerde stres kaynaklı durumlara sıklıkla rastlanmaktadır. Stresten vücutta çıkan kızarıklıklar için psikolojik destek alınmalıdır. Aynı zamanda bir cildiyeye gitmekte fayda bulunmaktadır.

12 – Yüzde Kaşıntı Kızarıklık Kabarma Görülmesi

Yüzde kaşıntı kızarıklık kabarma görülmesine neden olan bir başka olay da parazitlerdir. Çeşitli yollarla bulaşabilen parazitler, vücudun farklı bölgelerinde kızarıklıklar oluşturmaktadır. Genel parazite dayalı kızarıklıklar; baş, yüz ve gövdede görülmektedir. Bu parazitler, bulundukları kanalların hücreleri ile beslenmektedir. İnsanda yaşayan iki tip parazit bulunmaktadır.

Bunlardan biri kıl kanallarında diğeri de yağ bezelerinin kanallarında yaşamaktadır. Diyaliz hastalarında ve vücut direnci düşük olan insanlarda sıklıkla görülmektedir. Tedavi sürecinde mekanik aletler kullanılarak parazitler temizlenmektedir. Sonrasında da bölge üzerinde çeşitli kremler kullanılmaktadır. Vücutta kırmızı lekeler bu kremler sayesinde ortadan kaldırılabilmektedir.

13 – Vücutta İğne Ucu Kadar Kırmızı Noktalar Oluşması

Vücutta iğne ucu kadar kırmızı noktalar görülüyor bu durum Angioma adı verilen lekelerden olabilmektedir. Bu lekeler, lenf ve kan damarlarından meydana gelmektedir. Bu lekeler aslında bir tümördür. Bu tümörün oluşumuna neden olan 2 durum tespit edilmiştir. Bunlardan ilki yaş ilerlemesidir. 30 yaş ve üzerindeki kişiler minik lekeler ile sıklıkla karşılaşmaktadır. Omuz, kol, göbek ve göğüs kısımlardan yoğun bir şekilde bu lekeler ile karşılaşmak mümkündür.

Kişinin düzensiz bir yaşam tarzına sahip olması da bu lekelerin oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum, kişinin karaciğerinde, damarlarında ya da kaslarında herhangi bir problemin olduğuna da işaret edebilmektedir. Ayrıca hormonal değişiklikler de vücutta kırmızı lekeler oluşmasına neden olmaktadır. Kişinin bu angioma lekelerinden kurtulmasının en önemli yolu düzenli ve sağlıklı bir yaşam biçimine sahip olmasıdır.

Gün içerisinde bol su içmek, uyku düzenine dikkat etmek ve yeterli düzeyde uyumak, bu beneklerin ortaya çıkmasını önlemektedir. Meyve ve sebze tüketimine dikkat etmek, bağışıklık sistemini güçlü tutmak da aynı şekilde lekelerle mücadelede etkili çözümler olarak görülmektedir.

14 – Denizden Sonra Vücutta Kırmızı Lekeler Oluşması

Denizden sonra vücutta kırmızı lekeler oluştuğu durumlara rastlanmaktadır. Denizde uzun süre kalanların güneşe maruz kalmaları ciltte kırmızı lekelerin oluşmasına yol açmaktadır. Bu sebeple güneş kremi ihmal edilmemelidir. Bu güneş kremlerinin yüksek faktör özellikte olması gerekmektedir.

Güneşin altında uzun süre kalanlarda bu tip lekelerin ortaya çıkması, sıklıkla görülen durumlar arasında yer almaktadır. Güneş kremi seçerken güvenilir markalara başvurmakta fayda bulunmaktadır. Aksi halde hiçbir etkisi olmayan kremlerden, fayda yerine zarar görülecektir.

15 – Bacakta Kırmızı Lekeler Çıktı Ne Yapmalıyım?

Bacakta kırmızı lekeler çıktı ne yapmalıyım diyorsanız, öncelikle panik yapmanıza gerek bulunmamaktadır. Bu durum alerjik bir reaksiyon da olabilir. Alerjik reaksiyonlar, mevsime bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Gerekli krem ya da solüsyonları kullanarak bu durumu kontrol altına almak mümkündür.

Ayrıca yiyeceklere karşı da kişide alerjik bir tepki ortaya çıkabilmektedir. Bu tepkiler sonucunda, bacakta ya da vücudun diğer bölgelerinde kırmızı lekeler oluşmaktadır. Vücutta kırmızı lekeler oluşumuna alerjik faktörler neden oluyorsa, bu alerjik nedenler tespit edilerek ortadan kaldırılmalıdır.   

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!