featured

Yabancı Ehliyet Kullanım Şartları Değişti! Yabancı Ehliyet Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan son düzenleme ile yabancı ehliyet sahibi gurbetçiler ile yabancı ehliyet sahibi Türk vatandaşlarını ilgilendiren ehliyet kullanım kısıtlaması yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan sürücü belgeleri ile ilgili düzenleme yabancı ehliyet sahibi herkesi ilgilendiriyor. 

Yabancı Ehliyet Kullanım Süreleri Değişiyor

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan son düzenleme ile birlikte Türk vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan yabancıların kullandıkları yabancı sürücü belgesi kullanım süreleri değişiyor. Düzenlemeye göre, Türk vatandaşı olmasına rağmen yabancı ülke ehliyeti kullanan kişiler ülkeye girdikleri ilk andan itibaren en fazla 2 yıl boyunca araç kullanma hakkına sahipler. Eğer sürücü olarak trafikte yer almak istiyorlarsa,  yabancı ehliyet değiştirme işlemi yapmaları gerekecek. 

6 Aydan Uzun Süre Türkiye’de Kalanlar

Yeni düzenlemeye göre 6 aydan daha uzun süre Türkiye’de kalan fakat yabancı ehliyete sahip Türk vatandaşları 6. aydan itibaren yabancı sürücü belgesi kullanabilmek için dış temsilcilik ve noterden onay alması gerekecek. Bu onay sırasında yabancı sürücü belgesi Türkçe tercümeli belge ile desteklenecektir. Sürüş sırasında bu belgeyi yanında bulundurmak ise zorunlu olacaktır. 

2 Yıldan Uzun Süre Yabancı Ehliyet Kullanan Türkler

2 yıldan daha uzun süre yabancı sürücü belgesi kullanmak ise mümkün olmayacak. Bu aşamada yabancı ehliyete sahip Türk vatandaş, yabancı ehliyet değiştirme işlemi yapmakla yükümlüdür. 

Yabancı Ülke Vatandaşları İçin Yabancı Ehliyet Kullanım Düzenlemesi

Düzenleme yalnızca Türk vatandaşları ilgilendirmiyor. Türkiye’de yaşayan yabancı ülke vatandaşlarını da iglilendiriyor. Türkiye’de 6 aydan fazla araç kullanmak isteyen yabancı sürücü belgesi sahibi yabancı ülke vatandaşları, 6. aydan sonra yabancı ehliyet değiştirme işlemi ile Türkiye ehliyetine sahip olmak zorunda olacak. 

Değişim İşlemleri Nüfus Müdürlüklerinden Yapılacak

Kullanım süresi dolan yabancı ehliyetlerin değişim işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü şubelerinden yapılacak. 

Yabancı Ehliyet Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır ?

Türkiye’de 6 aydan fazla kalmak zorunda olan yabancı ülke vatandaşları ile 2 yıldan fazla ülkede kalmak zorunda olan yabancı ülkede yaşayan Türk vatandaşları, yabancı ehliyet değiştirme işlemi yapmak zorundadır. Bu işlem yapılmadığı takdirde kullandıkları yabancı sürücü belgesi trafikte olmaları için yeterli olmayacak, ceza-i işlem uygulanmak zorunda kalacaktır. Peki, yabancı ehliyet değiştirme işlemi nasıl yapılır ?

Yabancı ehliyet Türkiyede geçerlimi ” sorusunu soran birçok yabancı ehliyet sahibi, bu düzenlemeye dikkat ederek, yeni düzenlemeye göre tedbirini almak zorunda kalacak. Değiştirme işlemi için gerekli belgeler bir araya getirildikten sonra herhangi bir Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü ‘nden randevu alınarak değişim işlemi yapılabilecek. 

1 – Yabancı Ehliyet Değiştirme Gerekli Belgeler

Yabancı sürücü belgesi ve dış temsilik ve noterden onaylanmış Türkçe tercümesi,Yabancı sürücü belgesinin renkli kopyası,Sürücü belgesi başvuru formu,Nüfus cüzdanı aslı ve bir adet fotokopisi ( Yabancı vatandaşlar için ise ikametgah tezkeresi)Şoförler Derneği’nden alınacak olan sürücü belgesi dosyasıİki adet son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğrafSürücü olur raporuKan grubu kartı Sürücü belgesi kart ücreti ( yenileme ücreti)

2 – Yabancı Ehliyet Değiştirme İşlemi Nerede Yapılır ? 

Ehliyet değiştirme işlemi yapmak için öncelikle sürücü belgesi yenileme ücretinin belirlenen bankalar aracılığı ile ödenmiş olması ve gerekli tüm belgelerin toparlanmış olması gereklidir. Bu işlemin ardından yabancı ehliyet değiştirme işlemi yapmak için Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü ‘nden randevu alınması gereklidir. Randevu saatinden 15 dakika önce kurumda olmak, işlerin daha hızlı sonuca ulaştırılmasını sağlayacaktır. 

3 – Yabancı Ehliyet Değiştirme Ücreti Hangi Bankaya Yatırılır?

Ehliyet işlemleri  Sürücü Belgesi Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Yatırılacak Bankalar ve Hizmet Bedeli Yatırılacak Bankalar olarak iki farklı kategoride işlem yapılmaktadır. Eğer tüm işlemlerin tek bir bankada gerçekleştirilmesi isteniyorsa, iki işlemi de yapan bankalar tercih edilmelidir.

Yabancı Ehliyet Değiştirme Ücreti yatırılabilecek bankalar;

Akbank, ING Bank A.Ş., Aktifbank, Şekerbank, Türkiye Halk Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, TC Ziraat Katılım Bankası A.Ş. , Kuveyt Türk Katılım Bankası,  Türkiye Vakıflar Bankası, QNB Finans Bank, Türk Ekonomi Bankası, Denizbank, Garanti Bankası ve PTT şubeleri şeklindedir. 

Sürücü Belgesi Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Yatırılacak Bankalar Hangileridir?

Sürücü Belgesi Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Yatırılacak Bankalar TC Ziraat Bankası, Akbank, Aktifbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Finansbank, QNB Finans Bank, ING Bank, TC İş Bankası, Anadolu Bank, Türkiye Vakıflar Bankası, Türkiye Halk Bankası, Şekerbank, Alternatifbank, BurganBank, FibaBank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Arap Türk Bankası, Türkiye Garanti Bankası, Yapo ve Kredi Bankası, TekstilBank, Denizbank, Turkland Bank ve Odeabank ‘tır. 

Yabancı Ehliyet Kullanım Şartları Düzenlenmesi ile İlgili Resmi Gazete Bildirimi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!