featured

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık Türlerini Geçirmenin Yolları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vücudumuzun neresi yanarsa yansın, canımız adeta oraya kayar. İster güneş yanığı olsun, isterse de kaynar su yanığı hiç fark etmez, her türlü yanık can yakar. Peki, yanığa ne iyi gelir? İşte, detaylar!

Yanığa Ne İyi Gelir?

Yanık, herhangi bir kaza sonucu (elektrik çarpması, elektrikli ev ürünlerinden çıkan ateşler, sıcak tencereye dokunmak vb.) meydana gelen doku hasarlarıdır ve oldukça can yakar. İnsanın canı bu kadar yanınca ister istemez akıllara gelen ilk soru yanığa ne iyi gelir, oluyor.

Yanığa ne iyi gelir, sorusunun aslında birden fazla cevabı var. Hafif yanıklar evde ki küçük müdahaleler ile atlatılabilirken, ağır yanıklar için hemen doktora başvurmak gerekir. Yanıklar 1. Ve 2. Derecede ise, çapı da 6-7 cm kadar ise o zaman evde yapabileceğiniz müdahaleler ile bu acılı durumu atlatabilirsiniz. Yanığa ne iyi gelir evde, diye merak ediyor iseniz yanık oluştuktan sonra evde yapabileceğiniz müdahaleler şu şekilde sıralanabilir;

1. Soğuk Su

Normalde bir yerimiz yandığında buz ile müdahale ederiz, aklımıza ilk gelen budur ancak bu oldukça yanlış bir yöntemdir. Yapmanız gereken şey, yanan bölgeyi serin olacak kadar soğuk bir suyun altında 20-25 dakika kadar bekletmektir. Ardından yanan bölgeyi su ve sabun yardımıyla yumuşak hareketler ile yıkayabilirsiniz.

2. Soğuk Kompres

Soğuk kompresten kastımız buzluktan çıkardığınız ve buz halini almış kompres değil. Eğer böyle bir uygulama yaparsanız buz tutmuş kompres yanık bölgeye yapışabilir, deriniz kalkabilir ve canınız daha çok yanabilir. Bunun yerine soğuk su ile ıslatılmış kompresleri 5-10 dakika yanan yerde bekletip 5 dakika ara verip yeniden kompres yapabilirsiniz.

3. Antibiyotik İçeren Merhemler

Yanığa ne iyi gelir krem de oldukça merak edilen konular arasında yer alır. Özellikle antibiyotikli kremler yanığa ne iyi gelir krem olarak sorusunun da cevabıdır. Yanık olan bölge iltihap kapmaya oldukça meyilli olduğundan antibiyotikli bir krem yanan bölgeye uygulanarak o bölgenin üstü ince steril bir bezle sıkmadan sarılabilir.

4. Aleo Vera Jeli

Aloe vera bitkisinin jeli yanıklara oldukça iyi gelir. Bu özelliğinin bilinmesinden ötürü artık herkes evinde bu çiçeği yetiştirmeye başlamıştır. Jelin içinde bulunan maddeler yanan bölgede ki bakterilerin büyümesini engelleyerek iltihap oluşumunun da önüne geçer. Yanan bölgeye hemen aleo vera jelini uygular iseniz yanığın acısını da alacaktır.

5. Bal Uygulamak

Bal antibakteriyel bir özelliğe sahiptir. Bundan ötürü çok eski yıllardan beri yanık tedavisinde tercih edilir. Eğer eviniz de yanıklar için herhangi bir malzeme yok ise balı yanan bölgeye incecik bir tabaka halinde uygulayabilirsiniz.

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Yaz geldi geleli insanlar güneş yanığına ne iyi gelir, diye sormaya başladılar. Güneşten yanmak elbette ki sadece tatile gitmekle olmuyor. Uzun süre güneş altında yapılan piknikler, güneşin dik geldiği saatler de yapılan yürüyüşler ve hatta güneş gören bir balkonda uzun süre kalmak bile bu yanıklara neden olabiliyor. Peki güneş yanığına ne iyi gelir, gelin hep beraber inceleyelim.

Güneş yanıklarına ne iyi gelir bitkisel sorusunun ilk cevabı kesinlikle aleo vera jelidir. Yanan bölgeye bu çiçeğin jelini sürdüğünüz de rahatlarsınız.  Güneş yanıklarına ne iyi gelir krem olarak soruyor iseniz, bu sorunun cevabı da normal yanıklar da olduğu gibi antibiyotikli kremdir.Güneşten yandığınızda soğuk kompres ile beraber antibiyotikli kremleri de tercih edebilirsiniz.Yanan bölgeyi güneşten uzak tutmanız gerekmektedir.

Yani aslında güneş yanığı geçirmenin yolları normal yanıkları geçirmenin yollarıyla aynıdır. Güneş yanıklarını geçirmek hakkında doğru bilinen ama yanlış olan ve asla uygulanmaması gereken şeyler vardır. Bunlar;

Yanık bölgeye tereyağı uygulamakHerhangi bir bitkisel yağı yanan bölgeye uygulamakÇiğ yumurta akını yanan bölgeye uygulamakYanan bölgeye diş macunu sürmekYanan bölgede buz gezdirmek

Bunlar halk arasında sıklıkla kullanılan ama aslında bir işe yaramayan ve yanan bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olan işlemlerdir.

El Yanığına Ne İyi Gelir?

Özellikle ev kazalarında en çok karşılaşılan yanıklar el yanıklarıdır. Bu da el yanıklarına ne iyi gelir sorusunu da beraberinde getirmektedir. El yanığına ne iyi gelir evde sorusu, eli yanan kişiyi hemen buza yöneltse de aslında bu durum yanlıştır. Kaza sonucu eli yanan ve canı oldukça acıyan kişi öncelik olarak yanığa ne iyi gelir kısmında ki seçenekleri uygulamalıdır.

Deniz Yanığına Ne İyi Gelir?

Deniz yanığına ne iyi gelir sorusu, aslında güneşten yanan kişiler tarafından sorulmaktadır. Güneş yanığına iyi gelen her şey deniz yanığına da iyi gelmektedir. Arasında fark yoktur. Yanığa ne iyi gelir, sorusunun cevabı olan maddeler aslında tüm yanık çeşitlerine iyi gelmektedir.

2. derece yanığa ne iyi gelir, sorusunun cevabı da merak edilmektedir. Eğer yanık boyutu 6-7 cm çapında ise verdiğimiz yöntemleri 2. Derece yanıklar içinde kullanabilirsiniz. Sıcak su yanığa ne iyi gelir sorusu en çok karşılaşan yanık türü olduğundan merak edilir. Eğer yanık derecesi 1. Veya 2. Derece ise yine verdiğimiz yöntemleri kullanabilirsiniz.

Su toplayan yanığa ne iyi gelir, diyorsanız ve yanan yeriniz su topladı ise, yanan bölgeye dokunmamanız, kendiliğinden inmesini beklemeniz gerekir.  Yağ yanığa ne iyi gelir, Soba yanığa ne iyi gelir, Çay yanığa ne iyi gelir gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Verdiğimiz yöntemler bu yanıklara da iyi gelmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!