featured

Yapay Zeka Nedir – Yapay Zeka ile İlgili Geleceğe Yönelik Endişeler Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda gündemde sıkça duymuş olduğumuz yapay zeka, hayatımızın her alanında karşımıza çıkıyor. Önceleri sadece akıllı telefonlarda denenen yapay zekanın olumlu sonuçlar vermesiyle farklı alanlarda da üretimleri sağlanması için çalışmalar yürütülüyor. Askeri alanlarda, fabrikalarda hatta hastanelerde bile görev yapılması adına yapay zekaya sahip üretimler yapılıyor.

Yapay Zeka Nedir

Dünya teknoloji devlerinin en çok kullandığı yazılım sistemi halini alan yapay zeka nedir sorusunun cevabı şu şekildedir: Yapay zeka, insana benzer davranışlar sergileyen, sayısal mantıksal hesaplamalar yapabilen, çeşitli sensörler aracılığı ile çoks ayıda duyu sahibi olan yazılımsal ve donanımsal yapılar bütünüdür. 

Yapay Zeka Nasıl Çalışıyor ?

Tamamen kendi düşünceleriyle hareket eden yapay zeka robotlara müdahale edilmeden kendi kendilerine işlem yapılmasını sağlıyor. Yani ameliyat ortamlarında hastanın durumuna göre insan müdahalesi yapılmadan gerekli işlemleri tek başına bir robot yapabilir. Bunun altında yatan temel şey ise kendi kendini yönetebilen yapay zekanın robota entegre edilmesidir. Fakat her alanda olduğu gibi sağlıkta yapay zeka kullanımı ve vermiş olduğu korkulardan bir tanesi de insanlara karşı düşmanca tavırlar sergilemeleridir.

Dünya Yapay Zekayı Nasıl Karşılıyor?

Yapay zeka, robotların insan müdahalesi olmadan kendi kendilerine komut vererek bulunmuş olduğu ortama göre hareket yapmalarına olanak tanıyor. Bu durumda ileriki süreçlerde insan gücünün yerine robotların alınması kuşkusuz bir gerçektir. Bu da yüksek oranlarda işsizliğin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Fakat şu an için sadece insanların erişemediği ve zorlu alanlarda kullanılmak üzere robot üretimleri yapılıyor. Dünya basınına baktığımızda hızla gelişen robotik kodlamalar büyük şaşkınlar yaratıyor. Çünkü hastaneler için üretilen robotik sistemler sıfır hatayla kendilerine komut edilen ameliyatları başarıyla tamamlamıştır.

Robot İstilaları Gerçek Olabilir Mi ?

Genellikle uzay filmlerinde gördüğümüz robotlar bizlere uzaylı olarak tanıtılıyor. Tamamen kendi düşünceleriyle hareket eden robotlar insanlara karşı savaş haline giriyor. Bu da yapay zekanın tamamen insanlardan bağımsız hale getirilmesi büyük sonuçların meydana gelmesini kaçınılmaz kılacaktır. 

Yapay Zeka ve Savaş Teknolojisi

Eski çağlarda savaşlar kişilerin birbiriyle karşılıklı olarak fiziksel müdahaleyle gerçekleşiyordu. Fakat sürekli gelişen teknoloji sayesinde dünyanın öbür ucundan herhangi askeri müdahal de bulunmadan girilen koordinatlarla istenilen yeri sıfır hatayla üretilen füzeler bulunuyor. Buna daha geniş pencereden bakarsak, bazı ülkeler muhakkak ki kendi çıkarları doğrultusunda askeri robot üzerinde çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Bu durumların gerçekleşmesiyle dünya daha farklı hale gelerek insan yerine robotların savaşacağı gerçeğini doğurmaktadır. Eğer yapay zeka kötü amaçlarla kullanılırsa insanların sonunu getirilebilecek durumlara dahil gelinebilir.

Yapay Zeka Kullanımı ile İşsizlik oranları Artacak Mı? 

Şu an Türkiye dahil pek çok ülkede işsizlik durumları başını almış gidiyor. Bundan kaynaklı olarak fakirleşme oranları yüksek duruma gelerek “Fakir daha da fakir hale gelecek zengin de olduğundan daha zengin duruma gelecektir. ” düşüncesi kesinlikle yanlıştır. Yapay zeka ile yapılan uygulamalar insanların işini kolaylaştıracağı için insanlar daha fazla yaratıcı olma şansı yakalayarak yeni şeyler üretmeye ve geliştirmeye daha fazla zaman ayırabilecek. Bu sayede teknoloji ve öğrenme süreci daha etkin hale gelecek. 

Endüstride yapay zeka kullanımı, çok tehlikeli işlerde insanların çalışmasının önüne geçerek iş sağlığı ve güvenliği noktasında ülke faydasına olacağı gibi, üretimin de daha hızlı ve kaliteli olmasını sağlayacaktır. İnsanların işlerine engel olacağı düşüncesi yapay zekanın gücünü bilmeyenlerin fikridir. Çünkü yapay zeka ve robotları üretime katıldığı sektörlerde insanlar kendilerini çok daha fazla geliştirme fırsatı bulacaklardır.

Tabi ki bu durum, mesai doldurmak için işe giden insanlar için geçerli değildir. Zira çağımız öğrenme ve gelişim çağıdır. Sadece teknoloji alanında değil, tüm sektörlerde öğrenmek istemeyen kişiler, yerinde saymaktan rahatsız olmayan kişiler ve bu yapıdaki tüm çalışanlar ileride işsizlik ile karşı karşıya kalacaktır. 

Burada önemli olan ise gerçekten çalışmak ve gelişmek isteyen kişilerin yapay zeka nedeniyle işinden olmayacağıdır. Aksine kendisini çok daha fazla geliştirme fırsatı bulacağı bir gerçektir. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!