featured

Yaşlılık Aylığı Nedir? 2022 Yılı Yaşlılık Aylığı Ne Kadar Oldu? Yaşlılık Aylığı Kimlere Ödenir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizde yüzbinlerce kişinin yararlandığı yaşlılık aylığı ya da halk arasında bilindiği şekliyle 65 yaş aylığı ne demektir? Bu aylıktan kimler, hangi koşullarda yararlanabilir? Yaşlılık aylığı nasıl alınır? 2022 yaşlılık aylığı ne kadar oldu? İşte, tüm merak edilen yönleri ile “Yaşlılık aylığı”…

Yaşlılık Aylığı Nedir?

Yaşlılık aylığı, 2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun” kapsamında yasal olarak düzenlenmiştir.

2022 sayılı Yasanın 1. maddesi düzenlemesine göre yaşlılık aylığı şu hükümlerle belirlenmiştir;

“Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar, nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar veya 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık ödenenler hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hâli devam ettiği müddetçe (4.387) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun kendisine ve eşine ait her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz. 65 yaşın tespitinde, doğum tarihlerinde yapılmış düzeltmeler nazara alınmaz”

Yani yaşlılık aylığı ya da bir diğer ifade ile 65 yaş aylığı, hiçbir gelir ve de güvencesi bulunmayan, 65 yaşını doldurmuş ancak ekonomik durumu yetersiz olan Türk vatandaşlarının yararlanabildiği bir maaş türüdür.

Yaşlılık Aylığı Şartları Nelerdir?

Yasal düzenleme uyarınca “Yaşlılık aylığı ya da 65 Yaş aylığı” alabilmek için gereken koşulları şu şekilde sıralayabiliriz;

65 Yaşın doldurulmuş olması (bu yaşın tespitinde sonradan doğum tarihinde yapılan düzeltmeler esas alınmaz),Türk vatandaşı olunması,Herhangi bir sosyal güvencenin bulunmaması,Hiçbir gelirin olmaması,Nafaka ya da Sosyal Hizmetler Kanunu uyarınca harçlık alınmıyor olması,Hane halkı ortalama gelirinin asgari ücretin net tutarının üçte birinden fazla (2022 yılı için 1,417 Türk Lirasından fazla) olmaması gerekmektedir.

Bu koşulları karşılayanlar yaşlılık almaya hak kazanırken, bu koşullardan birini dahi yerine getiremeyen kişiye  ise yaşlılık aylığı ödenmez.

Yaşlılık Aylığı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yaşlılık aylığından yararlanabilmek için başvuruların ikamet adresinin bağlı bulunduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına yapılması gerekmektedir. Bu başvuruda bulunması gereken belgeler ise şu şekildedir;

Başvuru formu ve mal bildirim belgesi,Muhtaçlık belgesi,Başvuru vasi tarafından yapılacaksa mahkemeden alınan vasilik kararı.

Uygulamada, 2022 sayılı Kanun uyarınca yaşlı ve engelli aylıklarına ilişkin yapılan başvurular ise, en geç bir ay süre içerisinde sonuçlandırılıyor.

2022 Yılı Yaşlılık Aylığı Ne Kadar Oldu?

Yaşlılık aylığının miktarı, 4.387 gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımıyla hesaplanıyor.  Bu kapsamda memur aylık katsayısı altı ayda bir arttığından dolayı yaşlılık aylığının miktarı da altı ayda bir artıyor.

Memur ve memur emekliliklerine yapılan % 27.91 oranındaki zam sonrası yaşlılık aylığı miktarı ise 1.059 TL oldu.

Öte yandan memur ve memur emeklilerine yapılacak % 2,5 ilave zammın yürürlüğe girmesiyle yaşlılık aylığının miktarı da biraz daha artacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!