featured

Yavru Kedi Bakımı Sürecinde Dikkat Edilmesi Gereken Adımlar Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yavru kedi bakımı, bebek büyütür gibi hassas bir süreci kapsamaktadır. Büyük bir titizlik ve sabır gerektirmektedir. Doğru bilinen yanlışları düzeltmek, araştırma yaparak ve veterinere danışarak bakımları yapılmalıdır.

Kedi bakımı zevkli, eğlenceli ve dikkat gerektirmektedir. Özellikle anne sütünden mahrum kalmış yavruların bakımında çok titiz davranılması gerekir. Doğum sırasında anne hayatını kaybetmişse veya kayıp bir yavru bulmuşsanız onun artık yeni annesi, babası, ailesi sizsiniz. Her sürecinde yanında olmalı ve hiçbir eksiklik hissettirmemelisiniz.

Allah’ın sessiz kulları hayvanlar hal ve hareketleri ile bizlere çok şey anlatırlar. İsteklerini anlamak için onlarla biraz vakit geçirmek yeterli olacaktır. Örnek verecek olursak; bir kedi sokakta ağzı açık şekilde nefes alıyor ve huzursuz ise hastalanmıştır. Onu bir an önce en yakın veterinere veya belediye barınağına götürmeniz hayatını kurtarabilir.

YouTube video

Kediler, sokakların rengi olduğu kadar evlerimizin de birer bireyi olarak hayatımıza renk katarlar. Salonda kendi kendine oynaması, uyurken kucağınıza yatması, mır mır sizlere bir şey anlatmaya çalışması moralinizi ve hayat enerjinizi yükseltecektir. Sizlerin yapması gereken tek şey doğru yavru kedi bakımı yöntemleri ile ona sağlıklı bir hayat sağlamak olacak.

Kedi bakımı yavru kediler için biraz daha farklıdır. İşte sizlere birbirinden önemli kedi bakımı tavsiyeleri…

1- Anne Sütü Almasına Özen Gösterin

Bir yavru kedi sahiplenecekseniz öncelikle anne sütünden yeteri kadar faydalandığından emin olmalısınız. Çocuklarda olduğu gibi kedilerde de anne sütü çok önemlidir. Bir yavru kediyi annesinden yeteri kadar süt emmeden sahiplenmeniz, onu annesinden ayırmanız doğru bir karar olmayacaktır. Bu nedenle en az 2 ay anne sütü ile beslenmiş kedileri sahiplenmeye özen gösteriniz. Bu süreç onların ileri yaşlarında sağlıklı olmasını sağlayacak besinleri anne sütünden almasında etkili olacak.

YouTube video

Bir kedi annesiz kalmış ve 2 aydan küçük ise annesinden alması gereken besinleri dışarıdan takviye etmeniz gerekecek. Bunun için veteriner tavsiyesi ile alınacak olan anne sütüne yakın besinleri içeren süt tozu içirmelisiniz. Yavruya vereceğiniz miktar ve ısı miktarı veteriner tarafından sizlere söylenecektir. Biberon veya şırınga yardımı ile rahatlıkla besleyebilirsiniz. Kesinlikle inek sütü vermeye çalışmayın. Kediler için inek sütü parazit deposudur ve sağlıkları için iyi bir seçim değildir.

2- Mama Tercihinde Seçici Olun

Yavru kedilerin en az 2 ay kadar anne sütü ile beslenmesi gerektiğini ve bu süreçte annelerinden ayrılmamaları gerektiğini söyledik. Dişler çıkmaya başladı ve artık 2 aylık süreç geçti. Anne sütünden ayrı olarak katı gıdalara ihtiyaç duyulacaktır. Anne sütü kesildikten sonra besin değeri yüksek kedi mamaları tercih etmeniz gerekecektir.

Yavru kediler aç bir kurt yavrusu gibi sürekli olarak beslenmek isteyecektir. Günde 3-4 kez vitamin ve besin değeri yüksek mamalar ile besleyiniz. Bu sayede hem gelişimleri hızlanacak hem de kaliteli mama sağlıklarını güçlendirecektir.

3- Aşılarına Özen Gösterin

Çocuklarda olduğu gibi kedilerde de aşı takibi çok önemlidir. Sokaktaki kedilere aşı falan yapılmıyor gayet sağlıklılar diye düşünmek yanlıştır. Aşılar kedilerden çok sizin sağlığınız için de önemlidir. Onların her hangi bir parazit kapmaması gerekir. Parazitler sizin sağlığınızı etkileyebilir. Bunun olmaması için aşıların düzenli olarak yapılması gerekir.

YouTube video

2 aylık olmuş kedilerinizi veterinere götürebilirsiniz. Veteriner gerekli muayeneyi yaptıktan sonra parazit aşısı, karma aşı, lösemi gibi aşıların olması gerektiğini söyleyecektir. Yavru kedi bakımı için bu aşılar son derece önemlidir. Veteriner kliniğinde çıkartılacak aşı kartı ile de aşıların kontrolünü yapabilirsiniz.

4- Tuvalet Eğitimi Sizin Elinizde

Yavru kedilerin tuvalet eğitimi süreci biraz sabır gerektiriyor. Kaliteli bir kedi kumu ve kedi tuvaleti alarak ilk adımı atınız. Kedi tuvaleti seçimini kedinizin boyutuna göre tercih etmeniz onun rahat kullanımı için faydalı olacaktır.

Yavru kedilerin daha rahat eşinmeleri için ince taneli kedi kumu tercih etmeniz etkili olacaktır. Kedinizin her beslenmesi sonrası alıp kumun içine bırakmanız kedinizin alışma sürecini hızlandıracaktır. Yavru kediler tuvalet ihtiyacı geldiğinde evde köşe ve görülmeyen yer ararlar. Hızlı hızlı hareket ederler. Takip edin ve böyle bir durumda hemen alıp tuvaletine götürün. Bir süre sonra alışacaktır.

5- Kedinize Uygun Bir Mama Kabı Seçin

Kedinize özel olduğunu hissettirmeniz huzurlu olması için önemlidir. Onun için ona özel mama kapları almanız etkili olacaktır. Su için ayrı mama için ayrı kap almak yerine çiftli mama kabı almanız daha doğru olacaktır. Mama kabını belirli bir noktaya koyun ve sürekli olarak temiz tutun. Suyun taze olmasına dikkat edin. Kediniz pis bir ortamda, kirli bir suyu içmeyecek ve mamayı yemeyecektir.

6- Kedinizle Zaman Geçirin

Yavru kedi bakımı denildiğinde sadece mamasını vermek, suyunu içirmek, aşılarını yaptırmak anlaşılmamalıdır. Onların en çok sevdiği saatlerden birisi oyun saatidir. Kedinize gün içinde vakit ayırmanız, onla eğlenmeniz ikili ilişkinizi de güçlendirecektir. Kedinizi de mutlu ve huzurlu hissettirecektir.

Oyun saatlerinizi renklendirmek için oyuncak satın alabilirsiniz. Peluş oyuncaklar, ipler, toplu oyun setleri sevdikleri oyuncak seçenekleri olabilir.

7- Kedinizle Uyumak Doğru Bir Seçim Olmayabilir

Kedilerle uyumak her ne kadar güzel ve huzurlu olsa da yavru kedi ile uyumak istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Çünkü hem siz hem de yavru kediniz uyurken kendinizden geçebilirsiniz. Kediniz henüz kendini koruyacak kabiliyette olmadığı için uyuma sırasında ezilme tehlikesi geçirebilir. Onu uyku sırasında boğabilir ve derin bir hüzün yaşayabilirsiniz.

Kediniz için daha güvenli ve rahat bir yer bulun ve orada uyumasını sağlayın. Kedi uyuma evi satın almanız boş yere para harcamanız anlamına gelebilir. Çünkü büyük ihtimalle kediniz orada yatmak yerine kendi seçtiği bir yastık üzerinde veya sandalyede uyuyacaktır. Yavru kedi bakımı biraz stresli ama zevkli bir süreç olarak hayatınıza renk katacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!