featured

Yeni Doğan Bebeklerde İshal İle Bebeklerde Kabızlık Sorunu! Bebeklerde İshal ve Kabızlılık Neden Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dokuz ay büyük bir heyecanla beklediğiniz bebeğinizi kucağınıza aldınız. Yeni bir dünyaya gözlerini açan bebekler, ilk haftalarında tüm enerjilerini bu dünyaya uyum sağlamak için harcarlar. Beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için anne karnında göbek bağını kullanan bebekler doğumdan sonra bunu emerek sağlar. Bu da bağırsaklarında daha değişik hareketlere neden olur. Bu da yeni doğan bebeklerde ishal ve bebeklerde kabızlık problemine neden olur.

Yeni doğan bebekler ilk hafta yeşil-siyah renkli yapışkan bir yapısı olan kakanın rengi bir hafta içinde sarımsı renge döner. İlk aylarında bebeklerin günde 4-5 kere kakasını yapması gerekir. Bebeklerin bu rakamların altında ya da üzerinde kaka yapması, annelerinin “Bebeğim ishal mi?” ya da “Bebeğim kabız mı?” şeklinde endişelenmesine yol açar. Bebeklerde ishal belirtileri ve bebeklerde kabızlık belirtileri, nedenleri, tedavisi hakkında kısa bilgileri ayrı başlıklar altında inceleyelim…

Yeni Doğan Bebeklerde İshal

inek sütü haricinde iyi bir anne sütü ile beslenen bebeklerin kakaları, mama ile beslenen bebeklere göre daha sıvıdır. Çoğu anne sıvı kaka ile ishali birbirine karıştırır. Bebekleri normal olduğu halde ishal zannedip telaşa kapılabilir. Yeni doğan bebeklerde ishal, bazı özel yönler ile kendini belli eder. Yeni doğan bebeklerde ishal belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

Bebeğin her zamankinden daha fazla sayıda kakasını yapmasıBebekte ateş yükselmesiKakasının normalden daha kötü kokmasıZaman zaman iltihap ya da kakada kan olması

Yeni doğan bebeklerde ishal tedavisi için anneler bebeklerini her zamankinden daha fazla emzirmeye ya da mama ile beslemeyen devam etmelidir. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de ishal sıvı kaybına neden olur ve bu sıvı kaybı mutlaka beslenme ile dengelenmelidir. Beslemeye devam etmenin yanında anneler, bebeklerinin ateşini sürekli kontrol etmelidir. Çok yüksek ateş, kusma ya da bebekte anormal huzursuzluk halinde mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Yeni Doğan Bebeklerde Kabızlık

Yeni doğan bebeklerde ishal kadar bebeklerde kabızlık da yaygın şekilde görülür. İshalin tam tersi kabızlık, anne sütü almayan bebeklerde daha fazla görülür. Anne sütünün kıvamı, hazır mamalara göre daha sulu olduğundan bağırsaklarda yumuşak kaka oluşur. Hazır mama tüketiminde ise daha sert kaka oluşur ve bu da kabıza neden olur. Yeni doğan bebeklerde kabız belirtileri en kısa olarak şu şekildedir.

3-4 gündür bebeğin kaka yapmaması ya da çok az yapmasıKaka yaparken zorlanmasıKakası ile birlikte kan gelmesi ve kakanın sert bir yapısı olmasıBebeğin karın kısmında sertlik oluşması

Yukarıdaki maddelerden biri ya da bir kaçı bebeğinizde varsa kabız olmuş olabilir. Anne sütü alan bebeklerde kabız olma ve kakasını yapamama durumu 7 güne kadar normaldir. Sonrasında mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ancak 7 günü geçmediği halde bebek çok huysuzsa ve karın bölgesinde aşırı sertlik söz konusu ise yine doktora başvurulması gerekir.

Yeni doğan bebeklerde uzun süren sindirim ve bağırsak hareketlerinin problemleri, bebeklerin gün içindeki aktivitelerini de olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle anneler bebeklerini beslerken hassas olduklarını unutmamalıdır. Her bebeğin sindirim sistemi farklı şekilde gelişme gösterir. Bunu da göz önüne alarak anneler iyi gözlem yapmalı ve bebeklerinin kendi durumlarına göre beslenmelerini düzenlemelidir.

Bebeklerde ishal nasıl olur, bebeklerde ishal neden olur, bebeklerde neden ishal olur, hangi durumlar bebeklerde ishale neden olur, ishal belirtileri nelerdir, sık sık veya seyrek olan ishal nasıl geçer, neler ishale yol açabilir, karın ağrısı yapar mı, ne iyi gelir, neden olabilir ya da iyi gelen şeyler nelerdir bunlardan bahsettik.

Ayrıca bebeklerde kabızlık sorunu konusuna değinerek, bebeklerde kabızlık nedenleri, bebeklerde kabızlık nasıl geçer, bebeklerde kabızlık neden olur, bebekler neden kabız olur, bebeklerde kabızlık için yapılabilecekler, anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık olur mu gibi konularla birlikte, bebeklerde kabızlığa neden olan şeyler hakkındaki bu yazımızın faydasının olacağını umuyoruz. Bebeklerinde sağlıklı olması için ebeveynlerinde özellikle temizliğe de dikkat etmesi gerekmektedir.

Bebeklerde corona virüsü olur mu konulu yazımızı ise sitemiz içerisinde bulabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!