featured

Yiyecekler ve İçecekler Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar !

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yiyecekler ve içecekler hakkında pek çok şey duymuş, hatta bu duyduklarınızı uygulamak istemişsinizdir. Peki sizce bu kulaktan dolma bilgiler ne kadar doğru olabilir? İşte karşınızda doğru bilinen yanlışlar !

Mucize Diye Bilinen Yiyecek ve İçecekler Hakkında Yanlışlar!

Siz de, “her akşam bir kadeh şarap iç kalbi korur, ıspanak ye demir deposudur” gibi cümleleri mutlaka en az bir kez duymuşsunuzdur. Yıllardır bu sözlere körü körüne inandık durduk, çünkü oldukça mantıklı geldi. Şimdi tüm bildiklerinizi unutun! Doğru bildiğiniz her şeyi baştan yazıyoruz. Haydi, birlikte doğru bilinen yanlışlar ile ilgili listemize göz atalım!

1 – Kanseri Önlemek İstiyorsan Yeşil Çay İç

Yeşil çay kalori yakmasıyla bilinen ünlü bir çaydır. Anavatanı Japonya olan bu çay aslında oldukça sağlıklıdır. Ancak doğru bilinen büyük bir yanlış vardır ki, o da yeşil çayın kansere iyi geldiği! Bu konu hakkında kesin kanıtlanmış bir bilgi olmamakla beraber kendi içinde çelişkiler de barındırıyor.

Yeşil çay, içeriğinde kateşinler bulunduruyor. Bunun da kanseri önlediği düşünülse de 2009 yılında Cochrane Group, kanser önlemeyle yeşil çay arasındaki bağı bulmak için 1,6 milyondan daha fazla insanla 51 çalışmayı bir araya getirse de yeşil çayın kanseri önlediğine dair bir kanıt bulamadı. Yani yeşil çay kalori yakmaktan daha ileri gidemiyor. Yine de bağırsak sistemine iyi gelen bu çayı, eğer size herhangi bir zararı yok ise günde 1 fincan tüketmenizde fayda var.

2 – Kereviz Sapı ve Sindirmek İçin Harcanan Enerji

Diyet listeleri vazgeçilmez bir parçası olan kereviz sapı hakkında bilinenler de ne yazık ki şehir efsanesi olmaktan öteye gidemiyor. Kereviz sapını sindirmek için vücudun çok fazla enerji tüketeceği doğru bilinen yanlışlar arasında. Kereviz sapında sadece 10 kcal enerji bulunuyor. Bu enerjiyi de kereviz sapını çiğnerken zaten atıyorsunuz, yani neredeyse sakız çiğnemenin vücuda harcattığı enerji ile eşit miktarda. Siz bunun yerine kereviz sapı suyu içmeyi tercih edin, en azından bağırsaklarınızı çalıştıracaktır!

3 – Diyabet Zarar Verir Brokoli Onarır

Lahanagiller familyasından olan brokoli  gerçekten çok yararlı bir sebze. Diyabet hastalığı da oldukça zor, ve insan vücuduna zarar veren bir hastalıktır. Her ne kadar halk arasında brokolinin, diyabetin verdiği zararları onardığı söylense de bu oldukça abartılan bir bilgidir. Evet, brokolide bulunan sülforfen maddesi hasar görmüş kan damarlarının ürettiği serbest radikalleri azalttığı gözle görüldü. Ancak bu durum diyabetin zararlarını ortadan kaldırdığını göstermiyor. Siz en iyisi soğuk bir kış gününde sıcacık bir brokoli çorbası ile içinizi ısıtın!

4 – Demir Deposu Ispanak

Temel Reis bir kavanoz ıspanağı yer ve anında güçlenirdi. İşte bu doğru bilinen yanlış da bize ta o zamanlardan kaldı. Ispanak zannedildiği gibi demir dolu değildir. Evet, içerisinde demir bulundurur ancak kırmızı etle aynı orandadır ve sindirilmesi zordur. Ispanak aslında A vitamini içerir yani bu vitaminin deposudur. Aşırı derecede demir içeriyor efsanesi ise tamamen Temel Reis isimli çizgi filmden kalma bir “yanlış anlaşılma”.

5 – Bir  Bardak Buğday Çimi Suyu 1 Kilogram Sebzeden Daha Faydalı

Buğday çimi suyu bir dönem oldukça popüler diyet önerileri arasında yer almaktaydı. Diyet listelerinin adeta vazgeçilmeziydi. Öyle ki herkes buğday çimi suyu satın al seçeneklerini arar dururdu. Bu su, A,C,E vitaminleri ve çeşitleri mineraller bakımından oldukça yararlı, ancak 1 bardağının bir kilo sebzeden daha çok vitamin içerdiği söylentileri tamamen yanlış bilgi. Bu sudan alacağınız vitaminleri yeşil sebzelerin suyunu sıkıp içerek de alabilirsiniz. Hatta bu şekilde yaparsanız daha faydalı olacaktır.

6 – Kırmızı Şarap İç Sağlıklı Kal

Kırmızı şarap çok eski zamanlardan beri adı sağlıkla yan yana anılan bir alkollü içecektir. Hatta her gün 1 kadeh kırmızı şarap içmenin kalp krizinden koruduğu da söylentiler arasında yer almaktadır. Şarabın içerisinde kan damarları ve dolaşım üzerinde olumlu etkiler gösteren resveratrol maddesi olsa da insan sağlığını koruyup korumadığı bilinmiyor. Eğer kalbinizi korumak için vücudunuza şarapta bulunan bu maddeyi almak istiyor iseniz, şişelerce şarap tüketmeniz gerekir. Bu da fazla alkolün etkileri ile karşı karşıya kalmanız anlamını taşır. Sizce bu riski almaya değer mi?

7 – Glüten Zararlı Glütensiz Yiyecekler Yararlı

Artık hangi markete giderseniz gidin glüten içermeyen ekmekler, kurabiyeler, galetalar görürsünüz. Son 5 yıldır glütensiz beslenme adeta bir moda halini aldı. Peki, glütenden eksik beslenmek gerçekten gerekli ve yararlı mı? Bunu şu şekilde açıklayabiliriz: Eğer, Çölyak adı verilen hastalığa sahip değilseniz gereksiz yere glütensiz yiyecekler tüketmenizin anlamı yok. Neticede doğanın ürettiği birçok tahılda da glüten var öyle değil mi?

8 – Gençlik İksiri Kırmızı Pancar

2010 yılında yapılan bir araştırma, sağlıklı ve genç erkelerin egzersiz performansı üzerineydi ve pancar suyunun bu performansa nasıl etki ettiği araştırıldı ve yorulmayı geciktirdiği görüldü. Ulusal bir gazete bu araştırmayı alıp yaşlılarda yorulmayı geciktirdiğini de yazınca olanlar oldu ve pancar suyu gençlik iksiri olarak anılmaya başladı. Ne yazık ki böyle bir durum söz konusu değil. Siz kırmızı pancar turşusu yemeye, sofranızdan eksik etmemeye devam edin. Gerekli vitaminleri alın, iksir etkisi yaratmasa da olur.

9 – Beyin Gücünü Arttırmak İçin Yağlı Balık Yiyin

Yağlı balıkların beyin gücünü arttırdığı uzun yıllardır bilinen bir konu, ancak kötü bir haberimiz var: Bunun bilimsel bir kanıtı yok. Yapılan araştırmalar balık yağının yaşlılar üzerinde herhangi bir beyin gücü sağlamadığını ve bunamayı engellemediğini gösteriyor. Balık yağı , elbette ki çok sağlıklı bir besindir. Ancak tek başına beyin gücünü arttırmıyor.

10 – Baharatlı Yiyin Uzun Ömürlü Olun

2015 yılında Çinli araştırmacılar tam yarım milyon insanı kapsayan bir araştırma yapmışlar. Araştırmanın sonucunda da şu kanıya varmışlar : baharat türlerini haftada birkaç kez tüketen kişilerin ölüm oranı tüketmeyenlere göre daha az.

Sizler hemen markete koşup baharat stoğu yapmadan önce söyleyelim ki korelasyon ile sebep sonuç ilişkisi her zaman aynı anlama gelmez. Yani üzerinde araştırma yapan kişilerin daha fazla yaşaması sonucu bir sürü nedene bağlı olabilir.  

Bonus: C Vitamini Bizi Hastalıklardan Korur mu?

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!