featured

Zebra Balıkları Kısırlık Tedavisine Umut Olacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanada Ottawa Üniversitesi biyologları, zebra balıkları üzerinde yaptıkları klinik çalışmalarda yeni bir üreme hormonu keşfettiklerini duyurdu. Doğal yaşam alanları Asya olan balıklardan elde edilen bulguların bir şekilde insanlara uygulanabilmesi için çalışmalara başlandı. Eğer geliştirmeler sağlanabilirse kısırlık tedavilerinde kullanılabilir.

Ottawa Üniversitesi biyologları olan Kim Mitchell ve Vance Trudeau, zebra balıkları üzerinden gen mutasyonlarını incelediler. Bu inceleme sırasında dişi ve erkek zebra balığının çiftleşme esnasında yaptıkları fonksiyonları mercek altına aldılar. Yaptıkları klinik çalışma hakkında bilgi veren Tredeau;

“Kim ve ben, Wuhan’daki Çin Bilimler Akademisi Hidrobiyoloji Enstitüsü’nden meslektaşlarımızla çalışıyorduk. Çinli araştırmacılar tarafından geliştirilen gen düzenleme teknolojisini kullanarak, ilgili iki geni mutasyona uğrattık. Zebra balıklarının cinsel işlevlerindeki etkilerini inceledik.”

Dedi.

Klinik çalışmalarda, bu balık türünde bulunan Secretogranin-2 hormonu mutasyona uğratılarak değiştirildi. Bu değişim sonrası dişi ve erkek balıkların üreme yeteneğinde ciddi anlamda değişimler gözlendi. Yapılan gözlemlerde balıkların cinsel isteğinin büyük oranda azaldığı görüldü. Öyle ki dişi ve erkek balıklar adeta birbirlerini görmeyecek hale geldiler.

Gen mutasyonu işleminin hayvanlarda cinsel isteksizliğe yol açtığının ilk kanıtı olan bu çalışma hakkında Tredeau açıklamalarda bulundu.

“ Normalde bir erkek ve bir dişi ilk kez tanıştıktan birkaç dakika sonra erkek, dişiyi kovalamaya başlar. Ardından dişi yumurtalarını suya bırakır ve erkek adında yumurtaları döller. Ancak mutasyona uğramış genlere sahip çitlerin sadece 10’da 1’inde bu duruma rastladı.”

Kısırlık Tedavileri İçin Umut Olabilir

Secretogranin-2, büyüme ve üreme gibi fonksiyonları kontrol etmede önemli bir role sahip proteindir. Bu proteinin çeşitli enzimlerle işlevinin kesilebileceği anlaşıldı. Cinsel isteği uyarmak ve harekete geçirmek için sekretoneurin peptidi isimli bir küçük parçanın etkili olabileceği araştırmalar sonucunda görüldü.

Zebra balıkları üzerinde yaptıkları klinik çalışmalar hakkında verdiği bilgilerde Tredeau son olarak şunları ifade etti.

“Üremeyi düzenleyebilen yeni genleri ortaya çıkardık. Bu nedenle sekretoneurin pepti’yi yeni bir hormon olarak tanımlayabiliriz.”

Çalışmalar sonrasında keşfedilen ve balıklardan üretilen bu hormonun insanlarda ve diğer hayvanlarda bulunan hormonlara benzerliğine dikkat çekildi. Elde edilen bu bilgiler ile gelecekte büyük çalışmalar yapılabileceğinin müjdesi verildi.

Yapılacak çalışmalar arasında kültürlü balıkların yumurtlamasının artırılması ve insanlarda kısırlık tedavisinin çözümü için kullanılması yer alıyor. Zebra balıkları üzerinde yapılacak çalışmaların gelişimi herkes tarafından heyecanla bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!