featured

Hakan Günday Kimdir? Yeni Edebiyatın Sembol İsmi Hakan Günday Eserleri Neler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakan Günday kimdir, günümüzde Hakan Günday neden bu kadar seviliyor? Aslında bunun sebepleri tamamen sahip olduğu o güzel Hakan Günday eserleri ve  kendine has tarzı! 

Edebi dili zincirlerinden kurtarma amacıyla yirminci yüzyılın başlarında ortaya çıkan Underground edebiyat ya da bir diğer ifade ile yeraltı edebiyatı; Aykırı, sert ve eleştirel bir tarzın benimsendiği hayal ile gerçek arasında gidip gelen bir akım olarak tanımlanabilir.

1990’lı yıllarda ülkemizde de örneklerini görmeye başladığımız yeraltı edebiyatının iddialı isimlerinden biri olan Hakan Günday, “Kinyas ve Kayra” isimli ilk romanı ile Türk Edebiyat Dünyasına damga vurmuş bir yazardır. 

İşte meraklısına Hakan Günday kimdir ve hafızalarda yer edinen Hakan Günday eserleri!

Hakan Günday Kimdir?

Öncelikle yakın geçmişte Hakan Günday trafik kazası ile bilinse de yakından tanımak isteyenlere kısaca Hakan Günday kimdir bahsedelim.

Kendine özgü bir üsluba sahip olan Hakan Günday, 29 Mayıs 1976 tarihinde Rodos’da dünyaya gelmiştir. Ünlü yazar ilköğrenimine Brüksel’de başlamış ancak daha sonra Ankara’da eğitim hayatına devam etmiştir.

Hakan Günday, üniversite eğitimine ise Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransızca Mütercim Tercümanlık Bölümünde başlamış, bir yıl sonra Universite Libre de Bruxelles’in Siyasal Bilimler bölümüne geçmiş ve son olarak Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenimine devam etmiştir.

Hakan Günday’ın edebiyat dünyasına girişi ise 2000 yılında yazdığı ve kendisine büyük ün kazandıran ilk romanı “Kinyas ve Kayra” ile olmuştur ve o tarihten beridir en çok okunan yazarlar arasında yer almaktadır. Ve hatta Hakan Günday en iyi kitabı olarak bilinir. 

Kinyas ve Kayra Kitabı Hakan Günday Eserleri Arasında Ayrı! 

Okuyucuların, Hakan Günday kimdir sorusuna yanıt olarak onu tanıyanların ağzından çıkacak ilk kelimeler; mutlaka Kinyas ve Kayra kitabını oku şekilde bitiyor. Peki neymiş  bu kitabın konusu? 

Sorarlarsa, “Ne iş yaptın bu dünyada?” diye, rahatça verebilirim yanıtını:“Yalnız kaldım. Kalabildim! Altı milyarın arasına doğdum. Ve hiçbirine çarpmadan geçtim aralarından…”

Gibi mükemmel dizeleri ile dikkat çekmeyi başaran ve Türk edebiyat dünyasında ses getiren eserlerden biri olan “Kinyas ve Kayra”, Hakan Günday’ın yeraltı edebiyat tarzını ortaya koyan oldukça başarılı bir romandır.

Bu romanda, iki genç Türk’ün önce Afrika’da başlayan, daha sonra Amerika’da süren ve son olarak Türkiye’ye kadar uzanan isyankar hayatları ve yaşadıkları sarsıcı bir dille anlatılmıştır. Bu eser, şair Nevzat Çelik’in verdiği destekle yayınlanmış ancak sonrasında büyük bir etki meydana getirmiştir. Kinyas ve Kayra ile Hakan Günday, haklı bir üne kavuşmuş ve eserleri heyecanla beklenir olmuştur.

Hakan Günday Eserleri Listesi

Eğer Hakan Günday kimdir sorusunu sadece özel hayat olarak merak etmeyip bu güçlü kalemi yakından tanımak isterseniz, mutlaka Hakan Günday eserleri okumalısınız. 

Kinyas ve Kayra’nın başarısından sonra, Hakan Günday ikinci romanını 2002 yılında “Zargana” ismi ile yayınlamıştır.

2005 yılında okuyucu ile buluşan kitabı “Malafa”, tiyatro oyununa çevrilmiş ve İstanbul Tiyatro Festivalinde gösterilmiştir. 2007 yılında “Azil”, 2009 yılında “Ziyan” isimli eserleri ile yazım hayatına devam eden Hakan Günday, yurtiçinden ve yurtdışından ödüllere de layık görülmüştür. Bu kapsamda “Ziyan” isimli romanı Türk – Fransız Edebiyat Ödülünü kazanmıştır.

2011 yılında “Az” ve 2013 yılında ise “Daha” isimli romanlarını yayınlamıştır. Kinyas ve Kayra’dan sonra “Daha” isimli eseri ile de büyük başarı yakalayan Hakan Günday, Fransa’nın en saygın edebiyat ödüllerinden biri olan Prix Medicis “En İyi Yabancı Roman Ödülünü” de almıştır. “Daha” isimli bu roman, Onur Saylak tarafından da sinemaya uyarlanmıştır.

YouTube video

“Daha” romanından sonra yedi yıllık bir suskunluk yaşayan ünlü yazar, kendi üslubu ile 2020 yılında “Kana Diz Kana” isimli bir çizgi roman çıkarmıştır. 2021 yılında ise son romanı olan “Zamir” isimli eserini okuyucu ile buluşturmuştur.

Hakan Günday, alışılmış edebi tarzlardan ayrılan bir uslubu benimsemiş ve bu yönüyle de ülkemiz edebiyatına farklı bir soluk getirmiştir. Yazdığı romanlardaki özgün ve başarılı tarzı ve de etkileyici anlatım şekliyle, okuyucular tarafından da çok sevilen Hakan Günday, ülkemiz romancılığının son yıllardaki en önemli temsilcilerinden biri olmayı başarmıştır.

Yazımızı yine, Hakan Günday’ın başyapıtı olan Kinyas ve Kayra’dan bir alıntı ile bitirelim;

“Hiçbir yere ait olmayanları iyi tanırım. Her yere aitmiş gibi davranırlar.”

Eğer Hakan Günday kimdir ve eserleri nelerdir yazımızı beğendiyseniz, edebiyat dünyasının bilinen bir diğer ismi olan Ahmed Arif Kimdir Kısaca Hayatı Nasıl? Türk Edebiyatının Unutulmayan İsmi Ahmed Arif Şiirleri ve Sözleri yazımıza göz atabilirsiniz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!