featured

Hangi Ay Hangi Balik Yenir | Hangi Balık Yenmez?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hangi ay hangi balık yenir? Hangi ay hangi balık yenmez? Her balığın kendine has bir tadı vardır ve belirli dönemlerde bu lezzet daha da fazladır. Av yasağının sonra ermesiyle birlikte merak edilen hangi ay hangi balık yenir şüphesi, üreme mevsimi olup olmadığı, su sıcaklığı, göçebe balıkların bulunduğu denizin özellikleri, iklim özellikleri gibi durumlara göre değişmektedir.

YouTube video

Balığın tadı yağ dengesi ile ilgilidir. Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle balıklar biraz yağlı olduğu için bazı aylarda daha lezzetli oluyor. Ancak bu yağlı balıkların daha lezzetli olduğu anlamına gelmez, her balığın belirli bir besi oranı vardır. Peki hangi ay hangi balık yenir? Eylülde hangi balık yenir, hangi balık yenmez? İşte detaylar…

Hangi Ay Hangi Balik Yenir, En İyi Balık En İyisidir?

Hangi ay hangi balık yenir konusu aslında iki başlık altında açıklanabilir. Hangi balık hangi ay yenir ve ne zaman en iyisidir? Kırmızı et ve tavukla karşılaştırıldığında balık daha az yağ ve doymuş yağ içerir. Yüksek kaliteli protein, vitamin ve mineraller ile omega 3 açısından zengin bir besindir. 100 gram balık, A vitamini ihtiyacının %10-15’ini karşılayabilen B vitaminleri tiamin (B1), niasin (B3), piridoksin (B6), B12 ve yağda çözünen A ve D vitaminleri için iyi bir kaynak olarak kabul edilir. Balık aynı zamanda çok zengin bir besindir ve iyi bir protein kaynağıdır. 

Peki Eylül ayına girdiğimiz tam da bugün şunu soruyoruz; hangi balık hangi ay yenir, hangisi yenmez? 

1- Ocakta Hangi Balık Yenir?

Balık sezonu açılmışken hangi ay hangi balık yenir? Kışın en tehlikeli zamanlarında hangi balık yenmez? Ocak ayında pazarı ve balıkçıları düzenli olarak ziyaret etmenizi, her ay lezzetli balıklar yemenizi öneririz çünkü Ocak ayı geldiğinde uskumru, palamut ve istavriti seçerek sofranıza ziyafet getirebilirsiniz. Ayrıca kefal ve kırlangıç ​​balığı da bu ay tavsiye edilir.

2- Şubata Hangi Balık Yenir?

Şubat ayının popüler balığı kalkandır ve tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik de bu ay en çok tercih edilenlerdendir. Şubat ayı geldiğinde bol bol hamsi yiyebilirsiniz. Ayrıca omega yağ asitlerini almanın en iyi yolu balık yemektir!

3- Martta Hangi Balık Yenir?

İlkbaharda hangi ay hangi balık yenir? Balık tüketimine bahar aylarında özellikle dikkat edilmelidir. Mevsimsel değişimlerde güçlü kalabilmek için bu ay gümüş, izmarit, mezgit , kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal yemek çok önemlidir. Ayrıca levrek ve yayın balığı da artık lezzetli bir şekilde hazırlanabiliyor. Izgara veya buharda pişirilebilirsiniz.

4- Nisanda Hangi Balık Yenir?

Nisan yağmurları devam etse de bu yağışlara karşı önlem almak gerekiyor. Haftada iki kez barbun veya mercan balığı yiyebilirsiniz. Bu dönemlerde taze sebze yiyerek vücudunuza iyi bakabilirsiniz.

5- Mayısta Hangi Balık Yenir?

Yaza hazırlanırken bedeni en iyi şekilde hazırlamak mümkün! Gerekli vitamin ve mineraller alınması için balık yemek son derece önemlidir. Bu nedenle balığın bol olduğu Mayıs ayında mercan balığı, kefal, barbunya, tekir balığı tercih edebilirsiniz.

6- Haziranda Hangi Balık Yenir?

Yaz akşamlarında keyifli bir sohbet için hangi ay hangi balık yenir? Balık yemeklerinin tadına varmak isterseniz Mercan, akya, kaya balığı, orfoz, sardalya gibi her türlü balığı pişirebilirsiniz. Bu lezzetli balıklarla yaz geceleri daha da unutulmaz olacak.

7- Temmuzda Hangi Balık Yenir?

Sıcak günler devam etse de sağlıklı beslenme süreci her zaman devam ediyor ve vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler de en iyi balıktan karşılanıyor. Temmuz ayında sardalya, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit ve çinekop tercih edebilirsiniz.

8- Ağustosta Hangi Balık Yenir?

Yaza veda ettiğimiz bu zamanlarda hangi ay hangi balık yenir? Ağustos günlerinde ton balığı ve sarı kanatla tanışacaksınız. Izgarada veya fırında uskumru da bu günlerde sıklıkla yenen balıklardan biridir.

9- Eylülde Hangi Balık Yenir?

Ülkemizde meşe palamutlarını (12-16 cm), kestane palamutlarını (16-22 cm) ve çingene palamutlarını (22-28 cm) tezgahta sıklıkla görüyoruz. Özellikle çingene palamutu soğuk hava depolarında muhafaza edildiği ve Eylül ayında çok sayıda balık olduğu için satın alırken tazeliğine dikkat etmenizi öneriyoruz. 

10- Ekimde Hangi Balık Yenir?

Balık severler sezona palamutla başladığı için Eylül ayına göre daha ekonomik fiyata bol bol palamut alabilirler. Palamut artık Ekim ayında daha büyük, daha besleyici ve daha ucuzdur. Bu nedenle, Ekim ayında palamut listenin başında yer alıyor. Tezgahta hamsi ve istavrit de yer alıyor. Ailenize lezzetli yemekler sunmak için taze istavrit alabilirsiniz.

11- Kasımda Hangi Balık Yenir?

Hangi ay hangi balık yenir? Sadece daha düşük yumurtlama sıklığı nedeniyle değil, aynı zamanda sahneyi paylaşabilecek başka balıklar olduğu için de Lüfer sayısı azalsa da, hamsi küçük olmasına rağmen Kasımda tezgahtaki payını arttırıyor. Kasım istavrit için en önemli aydır. Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru da tüketebilirsiniz.

12- Aralıkta Hangi Balık Yenir?

Uskumru ve palamut azalmaya devam etse de artık hamsi merkezde. Hamsi, ucuzluğu ve çok çeşitli pişirme olanakları nedeniyle bol miktarda yeniyor. Ayrıca tekir bu ay bol miktarda bulunuyor. Fiyatı her zaman çok ucuz olmasa da önceki aylara göre düşebilir. Mümkünse her gün istavrit, tekir ve hamsi yemeye özen gösterin!

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!